Το Αναστάσιμο μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κυρίλλου
Ρόδος

Το Αναστάσιμο μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κκ Κυρίλλου

ΚΥΡΙΛΛΟΣ

δια της χάριτος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού Μητροπολίτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Ρόδου, προς τον ιερό Κλήρο και τον φιλόχριστο Λαό της καθ̉  ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

 

«Χαίρετε λαοί και αγαλλιάσθε• Άγγελος εκάθισεν εις τον λίθον του μνήματος, αυτός ημάς ευηγγελίσατο, ειπών• Χριστός ανέστη εκ νεκρών, ο Σωτήρ του κόσμου και επλήρωσε τα σύμπαντα ευωδίας• Χαίρετε λαοί και αγαλλιάσθε.» 

 

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

 

«Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται». Διανύσαμε “την ψυχοφελή Τεσαρακοστήν”, ζήσαμε τα κοσμοσωτήρια γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδος και φτάσαμε στην “κλητή και αγία ημέρα της μιας των Σαββάτων”, στην χαρμόσυνη Εορτή των Εορτών, το Άγιο Πάσχα! Όπως οι Μυροφόρες Γυναίκες πορεύθηκαν, γεμάτες από θλίψη και αγωνία, προς τον τάφο του Εσταυρωμένου Χριστού, όπου άκουσαν τα «καλά νέα», τα ευαγγέλια της Αναστάσεως, έτσι και εμείς, έχοντες λαμπάδες στα χέρια μας, συναχθήκαμε στους Ναούς μας, αφήνοντας πίσω μας τις βιοτικές μας αγωνίες και μέριμνες. Συγκεντρωθήκαμε “εν εκκλησία μεγάλη” να ακούσουμε τον άγγελο Κυρίου να αναγγέλλει ότι «Ηγέρθη ο Κύριος! Oυκ έστιν ώδε• ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν.» Η Ανάσταση του Κυρίου γίνεται αιτία πνευματικής ευφροσύνης και αγαλλιάσεως. Αιτία μεγίστης χαράς, η οποία με ανέκφραστο τρόπο γεμίζει τις καρδιές μας. Χαρά που γαληνεύει κάθε πόνο και κάθε δυστυχία. Χαρά που εξαφανίζει κάθε σκυθρωπότητα της ζωής στον παρόντα χρόνο μας. Ταυτόχρονα, προκαλεί φόβο και θαυμασμό μπροστά στο ανεξήγητο θείο θέαμα.

Φεύγοντας οι Μυροφόρες γυναίκες από το “κενό Μνημείο”, τον άδειο τάφο, γεμάτες φόβο και έκσταση, συναντούν τον αναστημένο Κύριο. Ξαφνικά ο Σωτήρας Χριστός παρουσιάζεται μπροστά τους, επικυρώνοντας τα λόγια του αγγέλου με την σφραγίδα της μορφής Του. Διαλύει τον φόβο τους, ενισχύει την πίστη τους και δίνει φτερά στις ψυχές τους λέγοντας:  «Χαίρετε! Μη φοβάστε τις δυσκολίες της ζωής και τον θάνατο. Κατατρόπωσα τον εχθρό. «Ο σταυρός φάνηκε συνήγορός μου. Ο τάφος έγινε μάρτυράς μου. Ο θάνατος ομολογεί την ήττα του. Υπογράφηκε για τους ανθρώπους η αθανασία. Μαζί μου ανακαινίσθηκε η φύση των ανθρώπων… Για όλα αυτά λοιπόν να χαίρετε, να χορεύετε, να αγάλλεσθε, να πανηγυρίζετε!».  Ο Λόγος του Θεού άλλαξε τον τρόπο που ζούμε. Με την Ανάσταση του Χριστού «η ζωή πολιτεύεται».  Αποκτά μια ταυτότητα που βασίζεται στην χαρούμενη και αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων με τον Τριαδικό Θεό μέσα από μια σχέση αγάπης. Σήμερα, το «Χαίρετε» του Χριστού  μας δυναμώνει στις οδυνηρές στιγμές μας. Μας παρηγορεί όταν μας περικυκλώνουν και μας κατατρομάζουν οι κίνδυνοι που απειλούν την ζωή μας. Μας εμπνέει και μας φωτίζει την ώρα που δημιουργούμε. Η παρουσία και ο χαρμόσυνος λόγος Του μας γεμίζει φως.

Η χαρά της Αναστάσεως επιβεβαιώνει την ουσιαστική οντότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν πρόκειται για μια χαρά που βασίζεται στην εφήμερη ικανοποίηση των επιθυμιών μας η στην απόκτηση αγαθών. Ούτε είναι μια αισιοδοξία για το μέλλον. Είναι η ευφροσύνη και η αγαλλίαση που υπάρχει όταν η ύπαρξή μας επιβεβαιώνεται δια της αγάπης. Μέσα σε αυτή την αγάπη, ουδείς υποτιμάται, εξουθενώνεται, εκμηδενίζεται.  Η δε επιβεβαίωση δια της αγάπης φέρνει την ειρήνη και την  ελπίδα,  μαζί με την αναγκαία ενθάρρυνση να αναζητήσουμε την αληθινή ζωή και την αιωνιότητα. Η χαρά της Αναστάσεως πλαισιώνει τον ορίζοντα της υπάρξεώς μας και διαρκώς φλογίζει τις καρδιές μας με τον πόθο να συναντήσουμε τον Αναστημένο μας Χριστό σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Κατά συνέπεια, η ουσία της πνευματικής μας ζωής δεν είναι μόνο να πιστέψουμε ότι αναστήθηκε ο Ιησούς. Είναι να έχουμε την  φλογερή επιθυμία να συναντήσουμε τον Αναστάντα εκ νεκρών. Ζώντας την χαρά της Αναστάσεως, χρειάζεται να αφήσουμε την φωτοφόρο παρουσία του Αγίου Πνεύματος να μας καθοδηγήσει και να μας χαρίσει την χαρά να δούμε τον Χριστό με πνευματικά μάτια. Αλλά, όχι μόνο να Τον δούμε, αλλά να Τον γνωρίσουμε και να Τον προσκυνήσουμε, όπως οι Μυροφόρες και οι Απόστολοι Τον είδαν, Τον γνώρισαν και Τον προσκύνησαν μετά την Έγερσή Του. Γνωρίζοντας το Φως της ζωής και την Χαρά των πάντων, θα λάμψουμε κι εμείς ως το φως, θα έχουμε για πάντα χαρά μεγάλη και  θα Τον ακούσουμε να μας λέει: «ιδού εγώ μεθʼ υμών ειμι πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος (Ματθ. 28:20).

Χριστός ανέστη, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ευχόμαστε το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να λάμψει στις  καρδιές μας, να γεμίσει ολόκληρη την οικουμένη και να διαλύσει κάθε υπαρξιακό και κοσμικό σκοτάδι. Ο αναστημένος Χριστός να ειρηνεύσει τις ψυχές μας και τον κόσμο και η χάρις Του να ενεργεί μέσα μας ακατάπαυστα παρέχοντας μας τη βεβαιότητα της παρουσίας Του στην προσωπική μας ζωή και στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα, πλήρη αναστασίμου φωτός και πασχάλιας χαράς.

 

Άγιον Πάσχα του δισχιλιοστού και εικοστού τρίτου σωτηρίου έτους

Διάπυρος προς Χριστόν Αναστάντα ευχέτης πάντων ημών.

 

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

           †Ο ΡΟΔΟΥ  ΚΥΡΙΛΛΟΣ