Σε Χάλκη,Τήλο, Σύμη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου
Ρόδος

Σε Χάλκη,Τήλο, Σύμη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου

Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας  Σακελλαροπούλου, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8η Μαΐου2022  στη Σύμη οι επετειακές εκδηλώσεις για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους συμμάχους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σάββατο 8 Μαΐου θα επισκεφθεί στις 11 το πρωί το νησί της Χάλκης και στη συνέχεια της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στην Τήλο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στη Σύμη όπου και θα διανυκτερεύσει και την Κυριακή θα παρακολουθήσει τις επετειακές εκδηλώσεις.

 

Επίτιμη δημότης Σύμης θα ανακηρυχθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου

 Ο Δήμος Σύμης  σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε  αναφέρει τα εξής:

Την 8η Μαΐου ημέρα Κυριακή εορτάζουμε φέτος την 77η επέτειο της 8ης Μαΐου 1945, της ημέρας κατά την οποία ο Γερμανός Στρατηγός Wagener διοικητής των δυνάμεων του άξονος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναγκάστηκε, στη Σύμη, να παραδώσει τη Δωδεκάνησο στους νικητές Συμμάχους.

Τη μεγάλη σημασία του γεγονότος τόσο για τη Δωδεκάνησο, όσο και για την Ελλάδα ολόκληρη, εξαίρουν τα επίσημα έγγραφα κατά το 1952, της τότε διοικήσεως Δωδεκανήσου.

Στον αγώνα εκείνο, η μικρή αλλά ηρωική Σύμη, πρωτοπόρος σε κάθε Eθνικό αγώνα έγινε ολοκαύτωμα, χάνοντας εκτός από τα άλλα και το σύνολο σχεδόν του εμπορικού και αλιευτικού της μηχανοκίνητου στολίσκου, ενώ η συμβολή των κατοίκων στα κομάντος και στον αγώνα υπήρξε αξιοθαύμαστη.

Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου, στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης σε ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΗΜΟΤΗ Σύμης της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για την προσφορά της στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού και το δημοκρατικό πολίτευμα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες -Έπαρση Σημαίας στο χώρο του Ηρώου

Άφιξη καλεσμένων

Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου -Εκφώνηση πανηγυρικού

Πέρας προσελεύσεως στο χώρο του ηρώου

Τρισάγιο, Κατάθεση Στεφάνου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παρέλαση

Χοροί -Γεύμα