Online κρατήσεις: Το Νότιο Αιγαίο
Νότιο Αιγαίο Περιφέρεια

Online κρατήσεις: Το Νότιο Αιγαίο στις 20 κορυφαίες περιοχές της Ευρώπης

Οι πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia Group και Trip Advisor έχουν δώσει μία σημαντική δυναμική στον τουρισμό, με πολλούς να προτιμούν να χρησιμοποιούν αυτές για την επιλογή των καταλυμάτων που θα διαμείνουν για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η χρήση τους για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη φαίνεται ότι συνεχίζει να μεγαλώνει.

Η αύξηση μεταξύ του 2021 -ενός έτους που επηρεάστηκε σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας- και του 2022 φτάνει το 50%, με 183 εκατομμύρια παραπάνω διανυκτερεύσεις, ενώ ξεπεράστηκαν ακόμα και οι αριθμοί του 2019, μιας χρονιάς ρεκόρ για τον τουρισμό, κατά 7%. Για το τελευταίο τέταρτο του 2022 η αύξηση αυτή έφτασε το 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Οι κρατήσεις στην Ελλάδα

Οι κρατήσεις μέσω των συγκεκριμένων πλατφόρμων αυξήθηκε και στην Ελλάδα, αλλά η γεωγραφική κατανομή σημείωσε μία σημαντική διχοτόμηση. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε το 2022, σε 25,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε σχέση με 24,3 εκατομμύρια το 2019. Ταυτόχρονα όμως ο αριθμός των κρατήσεων παρέμεινε σχετικά ίδιος, καθώς σημείωσε μία πτώση μερικών δεκάδων χιλιάδων μεταξύ του 2019 και του 2022, κάτι που υποδεικνύει ότι ίσως αυξάνεται η διάρκεια των διανυκτερεύσεων που κλείνονται μέσω των πλατφορμών αυτών. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρατήσεων φαίνεται να εξακολουθεί να γίνεται στην Αττική, παρόλο που αυτός έχει μειωθεί σε σχέση με το 2019, ενώ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ακολουθεί αρκετά κοντά.

 

Μείωση κρατήσεων στην Αττική, αύξηση στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο

Σημαντική αλλαγή στις κρατήσεις που γίνονται μέσα από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking, Expedia Group και Trip Advisor φαίνεται να έχει σημειωθεί μεταξύ του 2019 και του 2022. Ειδικότερα, η Αττική φαίνεται να έχει δει σημαντική μείωση, μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων κρατήσεων. Από την άλλη το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και το Ιόνιο παρατηρείται να έχει σημαντική αύξηση στις κρατήσεις.

Το Νότιο Αιγαίο μάλιστα εντάσσεται στις κορυφαίες 20 περιοχές της Ευρώπης με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022. Η αλλαγή όμως φαίνεται να είναι πιο έντονη στα Επτάνησα, τα οποία είδαν πάνω από 60 χιλιάδες παραπάνω κρατήσεις μέσω των συγκεκριμένων πλατφορμών.

 

Πηγή kathimerini.gr