Περιφέρεια

Την 1η Απριλίου τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Κω Ο ναός αποκαταστάθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε μιλώντας στον Real Voice 99.5 ότι “παραδίδουμε το δεύτερο Ναό στην Κω, μετά τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου τον περασμένο Δεκέμβριο. Μια δέσμευση που αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή, αν και χωρίς αρμοδιότητα, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2017” – Ιστορική στιγμή η έναρξη λειτουργίας σύντομα του ναού Αγ. Γεωργίου Σαντραπέ στο Καστελλόριζο, τονίζει ο Περιφερειάρχης

Το Σάββατο 1η Απριλίου θα γίνουν τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, στην πόλη της Κω, που αποκαταστάθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου.

 

Ο εσπερινός θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 2 Απριλίου θα τελεστεί τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Αγκύρας Ιερεμία, τον Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ και τον Αρχιμανδίτη, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους Ναθαναήλ.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Νατάσα Παμπρή, τόνισε ότι «μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, παραδίδουμε το δεύτερο Ναό στην Κω, μετά τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου τον περασμένο Δεκέμβριο, μια δέσμευση που αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή, αν και χωρίς αρμοδιότητα, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2017. Σταθήκαμε στην πλευρά της δημιουργίας και της προσφοράς και στο πλευρό της Ιεράς Μητρόπολης Κω-Νισύρου, αφού η εκκλησία δεν είχε τη δυνατότητα να ανακατασκευάσει τις ζημιές. Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας και παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία και αυτό το ναό».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος η αποκατάσταση και των δύο ναών από το υστέρημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς δεν προβλεπόταν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, αλλά έγινε από ιδίους πόρους, ανήλθε στο ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος επισήμανε χαρακτηριστικά: “Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που επαναλειτουργεί ο ναός από το Σάββατο, για αυτό θα είμαστε εκεί, ο Μητροπολίτης θα λειτουργήσει το απόγευμα του Σαββάτου 1η Απριλίου, μετά από χρόνια που είναι κλειστός ο ναός, αποκαταστάθηκε πλήρως και αυτό δίνει σε μας τη χαρά, την ικανοποίηση μίας δέσμευσης, μιας υπόσχεσης την οποία δώσαμε όταν είδαμε το ναό σπασμένο από τον καταστροφικό σεισμό. Είχα πει από τότε στον Μητροπολίτη ότι δεν θα επιτρέψουμε μέσα στην πόλη της Κω οι δύο μεγάλοι ναοί, ο μητροπολιτικός ΙΝ του Αγ. Νικόλαου και η Αγία Παρασκευή να μείνουν έτσι. Η εκκλησία δεν είχε τη δύναμη από μόνη της να φτιάξει τα έργα αυτά και η Περιφέρεια με το υστέρημά της έκανε τις εργασίες ανακατασκευής γιατί έχουν γίνει πάρα πολλά και στους δύο ναούς.

Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί για ακόμα μία φορά μπορέσαμε να κρατήσουμε την υπόσχεση μας και να είμαστε εντάξει στο λόγο μας, να είμαστε αξιόπιστοι.

Το ποσό και για τους δύο ναούς έφθασε σχεδόν εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι από τον προϋπολογισμό που έχουμε τα ποσά αυτά για την εκτέλεση Δημοσίων Έργων. Είναι από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας και επειδή είναι πάρα πολύ χαμηλό το ποσό (των ιδίων πόρων), χρειάστηκε μία πολύ μεγάλη θυσία και οφείλω να πω ότι αυτό τιμά όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, γιατί αυτό το πολύ μικρό ποσό που είναι ίδιοι πόροι της ΠΝΑΙ αφορά όλα τα νησιά. Και όμως πρόθυμα ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να διατεθεί αυτό το μεγάλο ποσό, το οποίο είναι κάτι μεταξύ 2,5- 3 εκ €”.

Ερωτηθείς για τη γραφειοκρατία που επικρατεί στη χώρα μας και παρά ταύτα η αποκατάσταση των δύο ναών έγινε σε χρόνο ρεκόρ, ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε ότι παρόλα αυτά υπάρχουν “οι ευαίσθητοι ξερόλες πολίτες που έχουν αντίθετη άποψη. Έχουν γίνει πάρα πολλοί σεισμοί στη χώρα μας, έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες κτίρια από όλους αυτούς τους σεισμούς των τελευταίων ετών, ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια είναι και πολλοί ναοί. Η Περιφέρεια η οποία είπε “εμείς με το υστέρημά μας, από τους ίδιους πόρους θα φροντίσουμε σε αυτό το νησί μας και δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν οι ναοί μας πεσμένοι, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Παραλάβαμε το σύνολο του κόστους στις αποκαταστάσεις και εδώ να πω ότι αν κάποιος άλλος ήθελε να εκτελέσει το έργο, γιατί αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η εκτέλεση έγινε μετά από προγραμματική συμφωνία με την Ιερά Μητρόπολη Κώου- Νισύρου και με τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Ναθαναήλ, μπορούσε να το κάνει. Εμείς θα ήμασταν χρηματοδότες, αλλά σε αυτά τα έργα δε θέλει κανένας να “μπλέξει”. Αλλά για μας το “μπλέξιμο” είναι χαρά. Όπως πάμε και “μπλέκουμε” πρόθυμα και αυτοβούλως σε εκατοντάδες έργα σε όλα τα νησιά. Γνωρίζοντας ότι αν δεν το κάνουμε εμείς, μάλλον δε θα το κανείς.

Όλοι αυτοί οι υπερευαίσθητοι, θέλουν απλώς να κριτικάρουν, είναι παιδιά του καναπέ, είναι επαγγελματίες μηδενιστές, είναι αυτή η “σχολή” της κλάψας και της κακομοιριάς, η οποία προσπαθεί να επιβληθεί δια του μηδενισμού. Και τα δύο έργα ήταν δύσκολα. Η γραφειοκρατία είναι απίστευτη, η συνεργασία πολλών φορέων επίσης δεν είναι εύκολο πράγμα. Αν κάποιος ταξιδέψει στο υπέροχο Αιγαίο, στα πανέμορφα νησιά μας, θα δει ότι εντελώς “συμπτωματικά” εκατοντάδες έργα αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι πάνω από 250 που εκτελούνται, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι έργα της αρμοδιότητάς μας.

Δηλαδή σε όλους αυτούς τους χώρους, σε όλους αυτούς τους τόπους, σε όλα αυτά τα νησιά, σε όλες αυτές τις γειτονιές, σε όλους αυτούς τους οικισμούς που χρειάζεται να γίνει κάτι, ένας οργανισμός, ένας φορέας που δεν έχει την ευθύνη για αυτό, που δεν έχει την αρμοδιότητα για αυτό, εμφανίζεται και λέει αν θέλετε βοήθεια, είμαστε εδώ για να την προσφέρουμε.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΩΟΥ-ΝΙΣΥΡΟΥ

Ἡ Ιερά Μητρόπολις Κώου καί Νισύρου ανακοινώνει ὅτι τό Σάββατο 1 Ἀπριλίου 2023, στις 6.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί Εσπερινός Θυρανοιξίων καί τήν ἑπομένη, Κυριακή 2 Ἀπριλίου 2023, στις 7.00 π.μ., θά τελεσθεῖ Ὄρθρος καί Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία
στόν ἀνακαινισμένο, ἀπό τήν Περιφέρεια Νοτίου Αἰγαίου, Ἱερό Καθεδρικό Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς πόλεως Κῶ.

Στά Θυρανοίξια τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ σᾶς προσκαλοῦν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἀγκύρας κ.κ. Ἱερεμίας, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου καί Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης κ. Ναθαναήλ, Καθηγούμενος Ἱερᾶς Μονῆς Ἰβήρων τοῦ Ἁγίου Ὄρους καί ὁ Ἱερός Κλῆρος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κώου καί Νισύρου.

Γιά τήν Ἐκκλησιαστική Ἐπιτροπή

Ὁ Πρόεδρος
Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κώου καί Νισύρου
Πρωτοπρεσβύτερος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου
π. Ἰωάννης Διακοπαναγιώτης

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι στα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου τον Δεκέμβρη, απονεμήθηκε στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο ο Χρυσός Σταυρός, η ανώτατη τιμητική διάκριση της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, για την επί σειρά ετών σημαντική προσφορά του στην τοπική κοινωνία και την συνεισφορά του στην αποκατάσταση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου στην πόλη της Κω.

 

ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΝΤΡΑΠΕ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Για τον Άγιο Γεώργιο του Σαντραπέ στο Καστελλόριζο, που αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι είναι έργο του μεγάλου δωρητή Αθανασίου Μαρτίνου και της οικογένειας Μαρτίνου.

“Ένα τεράστιο τεράστιο πραγματικά, πάνω από έναν αιώνα στέκει εκεί ημιτελής ο ναός και περίμενε έναν άνθρωπο που έχει περίσσευμα αγάπης στην καρδιά του. Στα νησιά μας είναι πολύ μεγάλο το έργο που επιτελεί η οικογένεια Μαρτίνου. Σε πάρα πάρα πολλά νησιά μας έχει βοηθήσει τον τόπο μας, την πατρίδα μας, τη χώρα μας συνολικά αλλά και την Περιφέρεια ο Αθανάσιος Μαρτίνος. Στη γέφυρα στον ποταμό Μάκκαρη “έχει βάλει κι εκεί το χεράκι του”, γιατί θέλαμε να επισπεύσουμε το χρόνο και χρειαζόμασταν μία υδραυλική μελέτη αύριο το πρωί το συντομότερο δυνατόν και όχι με διαδικασίες δημοσίου και μας την έκανε δωρεά. Νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε τη χαρά στον Άγιο Γεώργιονα γίνουν τα θυρανοίξια, είμαστε σε συνεννόηση τώρα με την οικογένεια Μαρτίνου στο επόμενο διάστημα να μεταβούμε στο Καστελλόριζο και να ανοίξει ο ναός. Νομίζω είναι μία ιστορική στιγμή για τον τόπο πραγματικά”.