ΤΣΑΝΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
Ρόδος

Σ.Τσαντής στον RV: Είναι άδικο να εργαλειοποιείται προεκλογικά το νοσοκομείο της Ρόδου. Ζήτημα εργασιακής ηθικής η διαρροή εγγράφων (audio)

“Μπορούμε να εικάσουμε ποιος έδωσε τα έγγραφα στο mega, απαξιώνοντας την δουλειά 600 εργαζομένων που υπερβάλλουν εαυτούς”, δηλώνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου

Να απέχουν από την εργαλειοποίηση του Νοσοκομείου Ρόδου κατά την προεκλογική περίοδο , κάλεσε τους εργαζόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα ο Διοικητής του, Σταύρος Τσαντής, μέσω του Real Voice 99,5, μετά και την στοχευμένη διαρροή εγγράφων στο mega, με αποτέλεσμα τον διασυρμό του Νοσοκομείου, με αναφορές σε τρωκτικά, γάτες και περιστέρια.

Μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη και την εκπομπή “Πρωινό Χ-Press”, ο κ. Τσαντής έδωσε απάντηση σε όλα τα ζητήματα που ανέδειξε το ρεπορτάζ του Μega και τα οποία αναφέρονται σε περιστατικά μεμονωμένα που παρουσιάστηκαν πέρυσι και που αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Είπε ότι είναι προφανές ότι το ρεπορτάζ  – το οποίο είναι φανερό ότι δεν αποτελεί προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας – βασίστηκε σε έγγραφα που δόθηκαν χέρι με χέρι, με σκοπό τη δυσφήμιση του Νοσοκομείου και πρόσθεσε ότι υπάρχουν υπόνοιες για το ποιος μπορεί να το έκανε, δεδομένου ότι τα έγγραφα αυτά, περνούν από ένα κύκλο ατόμων, μέχρι την διεκπεραίωσή τους.

“Βασιζόμαστε την εργασιακή ηθική και στο αίσθημα καθήκοντος των υπαλλήλων και όχι στην αστυνόμευσή τους. “Είναι κρίμα για την προσπάθεια που γίνεται, όπου το προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν για την απρόσκοπτη λειτουργία του, να δυσφημείται η όποια προσπάθεια, για προεκλογικές σκοπιμότητες με διαρροή εγγράφων και ανυπόστατες καταγγελίες, ενόψει  εκλογών. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, όλοι το γνωρίζουμε και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι μόνο το Νοσοκομείο της Ρόδου. Δεχόμαστε την κριτική, όχι όμως την κακοπροαίρετη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαντής, απευθύνοντας έκκληση προς το προσωπικό του Νοσοκομείου για αυτοσυγκράτηση με αφορμή τις εκλογές, ώστε να μην εργαλειοποιείται το νοσηλευτικό ίδρυμα και η δημόσια Υγεία για κομματικές σκοπιμότητες.

Όπως εξήγησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου:

– Οι γάτες είναι στον περίβολο του κτιρίου, επ ουδενί δε μπαίνουν μέσα στο Νοσοκομείο, και είναι μόνο πέριξ αυτού στον εξωτερικό χώρο. Το κτίριο είναι έκτασης 45.000 τ.μ. και με τους εξωτερικούς χώρους συνολικά 110.000 τ.μ.

– Για τα περιστέρια, το Σεπτέμβριο του 2022 μπήκαν σίτες και δίχτυα στα μπαλκόνια και τους τελευταίους 8 μήνες δεν υπάρχει πρόβλημα.

– Για τα τρωκτικά, στις 23/2/23 παρατηρήθηκε πράγματι η εμφάνιση ενός τρωκτικού και αμέσως ειδοποιήθηκε εταιρία απεντόμωσης-απολύμανσης, για απολύμανση, ενώ τοποθετήθηκαν και δολωματικές παγίδες. Το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε άμεσα και δεν ξαναπαρατηρήθηκε. Το ίδιο και για τα λύματα.

– Για το πρόβλημα με τον κλιματισμό, έχει συναφθεί  Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ύφους 250.000 € που αφορά στην ενοικίαση  ψυκτών  για χρονική διάρκεια έξι  περίπου μηνών μέσα στο έτος 2023, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ψύξης του Νοσοκομείου, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι υφιστάμενοι ψύκτες έχουν μειωμένη απόδοση λόγω παλαιότητας και βλαβών, ενώ έχει δρομολογηθεί η αντικατάστασή τους με χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Πρόκειται  για το έργο  «Παροχή Υπηρεσιών Ωρίμανσης της Ενεργειακής Αναβάθμισης έξι νοσοκομείων στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου “Project Development Services for Improving Energy Efficiency in the Region of South Aegean”που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό ELENA (ΕΕ-ΕΤΕπ), με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για το ζήτημα της υποστελέχωσης:

– Το Νοσοκομείο διαθέτει τρεις  μόνιμους αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο και το ένα άτομο είναι σε άδεια. Επίσης, άλλους δύο αναισθησιολόγους για εκ περιτροπής εφημερίες.

– Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότερα από  2.500 χειρουργεία.

– Στο ακτινολογικό τμήμα, υπάρχουν σήμερα πέντε ακτινολόγοι. Από σύνολο έξι ακτινολόγων μέχρι πρόσφατα, ένας  παραιτήθηκε αιφνιδίως για να ιδιωτεύσει.

– Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει 57% κάλυψη των οργανικών θέσεων και 67% όσον αφορά το παραϊατρικό προσωπικό, όταν η πληρότητα του Νοσοκομείου είναι στο 50%. Κατά συνέπεια,  το πρόβλημα δεν είναι οι αριθμοί, αλλά η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Όσον αφορά το Ογκολογικό, ο κ. Τσαντής είπε ότι το Νοσοκομείο της Ρόδου διαθέτει ένα εντυπωσιακό Ογκολογικό Τμήμα , ενώ όσον αφορά το Αντινοθεραπευτικό, η κλινική σκοπιμότητα για την ίδρυσή του αποδεικνύεται μέσα από μελέτη που συνέταξε το Νοσοκομείο, με ισχυρή επιχειρηματολογία και η οποία παραδόθηκε στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για να την προωθήσει στο Υπουργείο Υγείας.

“Με την Περιφέρεια που έχουμε και την βοήθεια του Περιφερειάρχη, είναι βέβαιον ότι το πιο εύκολο είναι να δημιουργηθεί το  Ακτινοθεραπευτικό στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Το θέμα είναι η στελέχωσή για να λειτουργήσει και πάνω σε αυτό έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης” ανέφερε.

Τέλος ο κ. Τσαντής είπε ότι τους δύο τελευταίους μήνες γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και προετοιμασίες, ώστε το Νοσοκομείο να είναι σε θέση να δεχτεί με ασφάλεια ασθενείς με covid και μετά την άρση των μέτρων που ισχύουν την τελευταία τριετία. το σχετικό ΦΕΚ άρσης των μέτρων αναμένεται να εκδοθεί στις 28 Μαρτίου.

 

 

Εν τω μεταξύ, σε Δελτίο Τύπου που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα ο Διοικητής του Νοσοκομείου, αναφέρονται τα εξής:

 

Ρόδος, 23 Μαρτίου 2023

Μισές αλήθειες και ψέματα για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Σχετικά με το πρόσφατο ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας για την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου θα πρέπει να διευκρινισθούν τα εξής:

 

Σχετικά με την παρουσία περιστεριών και γατιών,

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος εισόδου περιστεριών στους ορόφους του νοσοκομείου, το νοσοκομείο προέβη τον Σεπτέμβριο του 2022 στην τοποθέτηση ειδικών διχτυών απώθησης πτηνών σε όλα τα αίθρια όλων των ορόφων με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η είσοδός τους. Η όποια είσοδος περιστεριών μπορεί να γίνει μόνο από τα παράθυρα των δωματίων των ασθενών που πολλές φορές έχει διαπιστωθεί να τα ταΐζουν αφήνοντας τα ανοιχτά.

Όσον αφορά τις γάτες, θα πρέπει να τονισθεί ότι το νοσοκομείο ως κτήριο καλύπτει περίπου 45.000 τ.μ και ο περιβάλλον περιφραγμένος χώρος άλλα 65.000 τ.μ.. Προφανώς και στον περίβολο του νοσοκομείου θα υπάρχουν γάτες οι οποίες ταΐζονται από προσωπικό και επισκέπτες. Σε καμία περίπτωση οι γάτες δεν έχουν πρόσβαση στους θαλάμους των ασθενών.

Σχετικά με τα λύματα,

Στις 25/05/2022 παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στον αγωγό λυμάτων σε άλλο χώρο από αυτόν που αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ το οποίο και λύθηκε αυθημερόν. Έγινε μία ακόμα παρατήρηση ένα μήνα μετά η οποία λύθηκε εκ νέου. Έκτοτε δεν έχει προκύψει κάποιο σχετικό θέμα.

Σχετικά με την παρουσία τρωκτικού,

Στις 23/02/2023 σύμφωνα με ενημέρωση της επιτροπής λοιμώξεων παρατηρήθηκε η παρουσία τρωκτικού στο ακτινολογικό εργαστήριο. Ενημερώθηκε άμεσα η εταιρία απεντόμωσης με την οποία έχει σύμβαση το νοσοκομείο. Σε συνέχεια της ενημέρωσης, στις 24/02/2023 η εταιρία απεντόμωσης προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τοποθέτησης δολωμάτων στο χώρο,  πάτωμα και ψευδοροφή του συγκεκριμένου χώρου. Στα πλαίσια παρακολούθησης του φαινομένου, στις 14/03/23 η εταιρία τοποθέτησε εκ νέου 5 δολωματικούς σταθμούς. Επιπλέον, ήλεγξε και αντικατέστησε τα ήδη τοποθετημένα δολώματα. Όλες αυτές τις μέρες το νοσοκομείο παρακολουθεί καθημερινά το φαινόμενο. Τις τελευταίες δύο ημέρες δεν έχουμε κάποια παρατήρηση. Την Παρασκευή 24/03/2023 θα τοποθετηθούν επιπλέον δολώματα για κάθε ενδεχόμενο.

Σχετικά με τα προβλήματα στον κλιματισμό,

Οι ψυκτικοί πύργοι είναι 5. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υπολειτουργίας τους λόγω παλαιότητας. Το νοσοκομείο έχει ενταχθεί στην ενεργειακή αναβάθμιση με φορέα υλοποίηση την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με χρηματοδότηση της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση όλων των πύργων. Για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει και θα υλοποιήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την Ενοικίαση Ψύκτη και κατασκευή υποδομών προϋπολογισμού 250.000€

Σχετικά με την έλλειψη αναισθησιολόγων,

Το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου διαθέτει 3 μόνιμους αναισθησιολόγους εκ των οποίων ο ένας απουσιάζει με μακροχρόνια άδεια ανατροφής τέκνων μέχρι και 30/11/2023. Με την αιγίδα της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου το νοσοκομείο υποστηρίζεται από δύο επιπλέον αναισθησιολόγους εκ περιτροπής, βγάζοντας με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών. Προς επίρρωση τούτου από τον Σεπτέμβριο 2022 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.548 χειρουργεία. Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη δύο θέσεων αναισθησιολόγων με βαθμό Διευθυντή και Επιμελητή Α’ αντίστοιχα, η οποία έχει αποβεί άγονη δύο φορές.

Σχετικά με την έλλειψη ιατρών στο ακτινολογικό τμήμα,

Το ακτινολογικό τμήμα χωρίζεται σε δύο επιστημονικούς τομείς (Κλασσικό Ακτινοδιαγνωστικό και Νεώτερες Απεικονιστικές Μέθοδοι). Δημιουργήθηκε ένα πρόσκαιρο πρόβλημα με την αποχώρηση ενός Ιατρού Ακτινολόγου, ωστόσο αυτό αντιμετωπίζεται με την προσπάθεια των λοιπών Ιατρών ακτινολόγων να μην δημιουργούνται κενά εφημέρευσης για τα δύο βασικά  απεικονιστικά συστήματα (Αξονικός Τομογράφος και Υπέρηχος).

Σχετικά με την γενικότερη έλλειψη νοσηλευτικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού,

Νοσηλευτικό Προσωπικό

Από τις 487 οργανικές θέσεις (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ), υπηρετούν την δεδομένη χρονική στιγμή 279, το οποίο συνεπάγεται περίπου 57% κάλυψη οργανικών θέσεων. Επιπλέον ανήκουν στο προσωπικό του νοσοκομείου άλλοι 41 νοσηλευτές που για διάφορους λόγους δεν βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Παραϊατρικό Προσωπικό

Από τις 88 οργανικές θέσεις, υπηρετούν την δεδομένη χρονική στιγμή 59, το οποίο συνεπάγεται περίπου 67% κάλυψη οργανικών θέσεων. Επιπλέον, ανήκουν στο προσωπικό του νοσοκομείου άλλοι 7 εργαζόμενοι που για διάφορους λόγους δεν βρίσκονται σε αυτό.

Θα πρέπει να καταγραφεί ότι η μέση πληρότητα σε κατειλημμένες κλίνες είναι περίπου 50%.

Προφανώς χρειάζονται και άλλοι, ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του νοσοκομείου.

Σχετικά με τα προβλήματα του στεφανιογράφου,

Καταρχάς, στην έναρξη της θητείας μου στο τμήμα υπηρετούσε ένας επεμβατικός ακτινολόγος ο οποίος αφυπηρέτησε στις 30/09/2022 και τον διαδέχθηκε έτερος επεμβατικός. Στο τμήμα υπηρετούσε και μόνο ένας τεχνολόγος ακτινολόγος. Για την αναπλήρωση αυτού έχουμε προβεί στις εξής ενέργειες:

Αναπλήρωση από υπάλληλο πλήρως καταρτισμένο σε κάθε περίπτωση απουσίας. Δεδομένου ωστόσο, ότι αυτός ο υπάλληλος που τον αναπληρώνει αναμένεται να αποχωρήσει από την υπηρεσία το τρέχον έτος, έτερος τεχνολόγος ακτινολόγος ΤΕ εκπαιδεύεται για την κάλυψη των αναγκών του τμήματος.

Βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη θέσης επεμβατικού καρδιολόγου με βαθμό επιμελητή Β’.

 

Όλες οι ως άνω διευκρινίσεις δεν μειώνουν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχει το νοσοκομείο για την επίλυση των οποίων εργαζόμαστε καθημερινά. Επιζητούμε την καλόπιστη κριτική για τα κακώς κείμενα στο νοσοκομείο ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, ωστόσο δεν είναι σωστό να δημιουργούνται ανύπαρκτα προβλήματα χωρίς καμία τεκμηρίωση. Είναι άδικο για τους εργαζόμενους που καθημερινά υπερβάλλουν εαυτό, τους πολίτες και το νησί της Ρόδου.

 

Με εκτίμηση,

Ο Διοικητής, Σταύρος Τσαντής