Ρόδος

«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», λένε φοιτητικοί σύλλογοι στη Ρόδο

Από τους Φοιτητικούς Συλλόγους Ρόδου εκδόθηκε από κοινού η ακόλουθη ανακοίνωση:

Πέμπτη 18 Γενάρη φοιτητές , μαθητές και εργαζόμενοι ενώνουμε τις φωνές μας σε όλη τη χώρα!

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! – Θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!

Όλοι και όλες τη Πέμπτη 18 Γενάρη 12 π.μ. στις καμάρες του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή!

Αντί η κυβέρνηση να δώσει απάντηση στα μεγάλα εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσα στο σημερινό Πανεπιστήμιο και τις ανάγκες μας για ολοκληρωμένες σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, μετατρέπει την Ανώτατη Εκπαίδευση ακόμα περισσότερο σε αγορά πτυχίων. Προσπαθεί να μας πείσει δήθεν ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ θα τα βελτιώσει, ενώ στην πραγματικότητα θα εντείνει ακόμα περισσότερο ένα πλαίσιο λειτουργίας στη λογική της ανταποδοτικότητας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική!

Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ! Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό.

Ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο όνομα του “ανταγωνισμού” με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν “πελατεία” τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια. Τα τμήματα μας κινδυνεύουν με “λουκέτο” αφού ελάχιστες οικογένειες μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών με τα ενοίκια στο θεό και την τραγική κατάσταση της φοιτητικής μέριμνας.

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε. Την ίδια στιγμή που εμείς αναγκαζόμαστε παράλληλα ή και μετά το πτυχίο μας, να κυνηγάμε πανάκριβα σεμινάρια και πιστοποιήσεις για να έχουμε ελπίδα να δουλέψουμε, κάποιοι λίγοι θα μπορούν να αγοράζουν μόρια που θα τους ανεβάζουν στις λίστες!

Υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων μας! Οι απόφοιτοι των τμημάτων μας περνάμε ήδη από 40 κύμματα για να διοριστούμε και θα καταλήξουμε να βλέπουμε το διορισμό μας… με τα κυάλια!

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων.

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Διεκδικούμε:

· Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!

· Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!

· Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!

· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!

Καλούμε την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Ρόδου, όλα τα 15μέλη των σχολείων, τα Εργατικά Σωματεία, τους Μαζικούς Φορείς του νησιού σε ξεσηκωμό ενάντια στο νομοσχέδιο.