Οικονομία

700.000 δανειολήπτες στο έλεος των funds Έρχεται «χιονοστιβάδα» πλειστηριασμών

Απροστάτευτοι απέναντι στους servicers και στα funds οι δανειολήπτες   Ποια νομικά ερείσματα απώλεσαν

Επτακόσιες χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται στο έλεος των funds, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που δρομολογεί… «χιονοστιβάδα»  πλειστηριασμών. Η απόφαση ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας»  για χιλιάδες εκκρεμείς διαδικασίες και δημιουργεί ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον για χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι μένουν απροστάτευτοι απέναντι στις διαθέσεις των servicers και funds.

Το φιλέτο… που περιμένει τα αποκαλούμενα και «κοράκια» είναι εξόχως δελεαστικό, καθότι αναφερόμαστε σε 700.000 ακίνητα συνολικής αξίας 45 δισ.ευρώ.

Με τη χθεσινή του απόφαση, η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (59 υπέρ, 6 κατά), η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Oι servicers έχουν το δικαίωμα, πλέον, να τελούν σχεδόν ανεμπόδιστα πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, έχοντας ως υπέρτατο άσο στο μανίκι τους, τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου.

Τα funds διαχειρίζονται συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων δανείων 86 δισ ευρώ. Από αυτά τα στεγαστικά δάνεια είναι 23,9 δισ, ενώ τα «κόκκινα» καταναλωτικά ανέρχονται σε 16,6 δισ.ευρώ. Μέσω των πλειστηριασμών, τα funds έχουν ήδη κερδίσει 18,7 δις, όμως η μεγάλη… πρόκληση είναι μπροστά τους.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου στερεί επί της ουσίας από τους δανειολήπτες τη δικονομική δυνατότητα να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού. Πλείστες είναι οι περιπτώσεις, μόνο τους  τελευταίους μήνες, όπου εκατοντάδες δανειολήπτες κατέθεσαν αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών, επικαλούμενοι ότι το ανώτατο δικαστήριο δεν είχε αποφανθεί επί της συνολικής υπόθεσης. Πλέον, απώλεσαν και αυτό το επιχείρημα.

Δεκάδες χιλιάδες πρώτες κατοικίες θα βγουν στο σφυρί και αναμένεται να πουληθούν «αντί πινακιού φακής» λόγω και της μεγάλης προσφοράς που θα υπάρξει αναμφίβολα. Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα καθαρογραφεί και ακολούθως πότε θα τεθεί σε ισχύ. Πιθανώς η δημοσίευση της απόφασης θα μετακυλιστεί χρονικά μετά το πέρας των εκλογών και αυτό προκειμένου να αποφευχθούν άμεσες πολιτικές επιπτώσεις, με αποδέκτη την κυβέρνηση.

Ηδη, όμως, από χθες, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ομαδικά πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που την κατηγορεί ότι αφήνει τους δανειολήπτες έρμαια των funds, χωρίς νομική προστασία και δικλείδες ασφαλείας απέναντι στους πλειστηριασμούς.

Πολιτική “θύελλα”, σφοδρές αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τομεάρχης Οικονομικών Εφη Αχτσιόγλου εξαπολύει δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργού σημειώνοντας πως «οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν ούτως ή άλλως πλήρως απελευθερωμένοι με πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.  Η κυβέρνηση επέμεινε στον πτωχευτικό της κώδικα με τον οποίο είχε καταργήσει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ άφησε εντελώς ανεξέλεγκτα τα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης προς τον οφειλέτη», τονίζει και συνεχίζει στη σχετική ανακοίνωση.

«Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία που σαρώνεται από εκτεταμένο κύμα πλειστηριασμών. Και σαν να μην έφτανε αυτό,  και οι μέχρι χθες ενήμεροι δανειολήπτες κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, καθώς με την έκρηξη των επιτοκίων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί ως ανέμελος παρατηρητής και εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου διαρροές», σημειώνει η Ε. Αχτσιόγλου και καταλήγει:

Η επόμενη διακυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Καταθέτει τροπολογία για την προστασία κύριας κατοικίας

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό, ανακοινώνοντας την πρόθεσή να καταθέσει τροπολογία για την προστασία της κύριας κατοικίας.

«το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds.
Με καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων.
Με επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες.
Με προστασία της αγροτικής γης.
Η αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από όλα τα κόμματα συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες».