Δήμος

Αντ.Καμπουράκης: «Το στοίχημα της Aγροτικής Aνάπτυξης, είναι Εθνικό στοίχημα. Και ΔΕΝ μπορούμε να το κερδίσουμε, παρά μόνον, με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά»

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΤΩΝΗ Β. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΣΤΗ 12Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020:

«Το στοίχημα της αγροτικής ανάπτυξης, είναι Εθνικό στοίχημα. Και ΔΕΝ μπορούμε να το κερδίσουμε, παρά μόνον, με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά», δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης χαιρετίζοντας την έναρξη της 12ης Συνεδρίασης, της Επιτροπής Παρακολούθησης, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που φιλοξενείται στη Ρόδο, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιου Στύλιου.

Ο κ. Καμπουράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η στήριξη της Πρωτογενούς παραγωγής, η εξωστρέφεια για τα προϊόντα, η υψηλή αξία της μεσογειακής διατροφής και η διασύνδεση με τον τουρισμό και τη φιλοξενία, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, σε όλη την Ελλάδα, με συνέπεια, και με στόχευση, στα Τοπικά Πλεονεκτήματα «για να φέρουμε ακόμη πιο κοντά, τον Ελληνικό Τουρισμό, με την Ελληνική Παραγωγή, δημιουργώντας ευκαιρίες συνεργειών, και συνεργασιών, μεγάλης κλίμακας».

 

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης ανέφερε τα εξής:

 

Με πολλή χαρά, η Ρόδος φιλοξενεί τη 12η Συνεδρίαση, της Επιτροπής Παρακολούθησης, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, και θέλω να καλωσορίσω, όλους τους συμμετέχοντες.

Η σωστή απάντηση στις προκλήσεις, που βιώνουμε, είναι η Ανάπτυξη. Η Συνένωση των Παραγωγικών Δυνάμεων, για την Αξιοποίηση Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων, και για την επίτευξη Αποτελεσμάτων, με Αξία για την Οικονομία, και την Κοινωνία.

Η στήριξη της Πρωτογενούς παραγωγής, η εξωστρέφεια για τα προϊόντα μας, η υψηλή αξία της μεσογειακής διατροφής και η διασύνδεση με τον τουρισμό, και τη φιλοξενία, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, σε όλη την Ελλάδα, με συνέπεια, και με στόχευση, στα Τοπικά Πλεονεκτήματα. Για να φέρουμε ακόμη πιο κοντά, τον Ελληνικό Τουρισμό, με την Ελληνική Παραγωγή, δημιουργώντας ευκαιρίες συνεργειών, και συνεργασιών, μεγάλης κλίμακας.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό, πως το ξενοδοχείο, γίνεται το όχημα, για την ανάδειξη της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής, όπως και της αξίας, του διατροφικού μας, πολιτισμού. Η Γαστρονομική Εμπειρία, ως αναπόσπαστο μέρος, της Τουριστικής Εμπειρίας, αφενός εμπλουτίζει το τουριστικό μας προϊόν, αφετέρου δημιουργεί ευκαιρίες εξωστρέφειας, των τοπικών προϊόντων, σε διεθνείς αγορές. Η επένδυση, στην ξεχωριστή, γαστρονομική ταυτότητα, κάθε προορισμού, και η διασύνδεση της φιλοξενίας, με τη πρωτογενή παραγωγή κάθε τόπου, μπορεί, και πρέπει να είναι, αναπόσπαστο μέρος, της Εθνικής Στρατηγικής, για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, με Οφέλη για όλους.

Αυτό το πλαίσιο, που μόλις περιέγραψα, συνιστά βασική προτεραιότητα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόσο, στο επίπεδο του νησιού της Ρόδου, όσο και όλων των νησιών, της περιοχής μας, όπως εκφράζεται, μέσα από την Περιφερειακή Ένωση, των Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στην οποία, έχω την

τιμή να ηγούμαι, ως Πρόεδρος. Στόχος μας είναι, να ξεκλειδώσουμε, τις μεγάλες δυνατότητες, της πρωτογενούς παραγωγής, και να διασφαλίσουμε, το καλύτερο δυνατό επίπεδο διαβίωσης, για τους αγρότες, των νησιών μας. Οι άνθρωποι υπάρχουν, οι δυνατότητες υπάρχουν, η παράδοση είναι με το μέρος μας, και μπορούμε να πετύχουμε, πραγματικά σπουδαία αποτελέσματα.

Γι’ αυτό, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που θα έχουμε σήμερα, την ευκαιρία, να ενημερωθούμε αναλυτικά, για τις σημαντικές επιδόσεις, του ΠΑΑ 2014-2022, και τη συμβολή του στην ανασυγκρότηση, του πρωτογενούς τομέα, και μάλιστα, κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες, και αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνουν, οι πολλαπλές κρίσεις, των τελευταίων ετών.

Το στοίχημα της αγροτικής ανάπτυξης, είναι Εθνικό στοίχημα. Και ΔΕΝ μπορούμε να το κερδίσουμε, παρά μόνον, με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά. Η οπισθοδρόμηση, η αδράνεια, και η εγκατάλειψη της περιφέρειας, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, και οι απαντήσεις ΔΕΝ είναι ίδιες, με αυτές που δίνονταν, πριν από δέκα, είκοσι, ή τριάντα χρόνια.

Χρειαζόμαστε, ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, για την αγροτική οικονομία, που βασίζεται στην καινοτομία, την ανάπτυξη ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και την σύνδεση με την αγορά μέσω της μεταποίησης, της πιστοποίησης και της διείσδυσης σε νέες αγορές. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο, που θα σέβεται το περιβάλλον, και θα προωθεί τη βιωσιμότητα. Χρειάζεται, να επενδύσουμε στον άνθρωπο, στις ικανότητες, και τις δεξιότητές του.

Σε αυτά τα μεγάλα ζητούμενα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Π.Α.Α. 2014-2020, έχει δώσει απαντήσεις, μέσα από εμβληματικές δράσεις, και καλές πρακτικές. Γι’ αυτό, και είναι ανάγκη, η μεταρρυθμιστική λογική, στις παρεμβάσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, να αποτελέσει τη βάση, και για την επόμενη περίοδο, όπως προωθείται, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) 2023-2027. Είναι ανάγκη, να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία, κάθε πλεονέκτημα, κάθε ευρώ.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης, και πιστεύω ακράδαντα, πως τα συμπεράσματά της, θα συμβάλουν αποφασιστικά, στην δρομολόγηση, τού καλύτερου αύριο, που δικαιούται, και που αξίζει, ο αγροτικός κόσμος.

Με δράσεις και παρεμβάσεις, που θα δοκιμάζονται, και θα επιβεβαιώνονται, στο πεδίο της παραγωγικής, και ανταγωνιστικής βάσης. Στο πεδίο, της κοινωνικής ευημερίας. Στο πεδίο, της ανθεκτικότητας, και του δυναμισμού, τής αγροτικής οικονομίας. Στο πεδίο, της ικανότητας να δημιουργούνται, νέες παραγωγικές ευκαιρίες, και να επεκτείνεται, η Ελληνική Αγροτική παρουσία, στις Διεθνείς Αγορές.

Σας ευχαριστώ