Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου
Δήμος

104 σχολικές μονάδες στη Ρόδο ήταν αυθαίρετες Λειτουργούσαν χωρίς οικοδομικές άδειες

Αυτοψία του Δήμου Ρόδου στο σχολικό συγκρότημα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου – Καθησυχαστικοί προς τους γονείς με δηλώσεις τους στον RV οι Αντιδήμαρχοι Στράτος Καρίκης και Στέφανος Δράκος: “Απόλυτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια των παιδιών”

Το σχολικό συγκρότημα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου επισκέφθηκαν τη Δευτέρα ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Στέφανος Δράκος και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών & Ενεργειακών Επενδύσεων Τηλέμαχος Καμπούρης, συνοδευόμενοι από διευθυντές των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου και υπηρεσιακούς πολιτικούς μηχανικούς, μετά την πτώση των σοβάδων το περασμένο Σάββατο.

Στο κτίριο που χρονολογείται από το 1926, στεγάζονται τέσσερα σχολεία.

Μετά από την αρχική επιθεώρηση, αποφασίστηκε να ανασταλεί προληπτικά η λειτουργία των σχολείων που στεγάζονται στο συγκρότημα της Ακαδημίας χθες Τρίτη 6/12, ώστε να γίνει λεπτομερέστατος έλεγχος, χωρίς την παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών στο χώρο.

Μετά από ενδελεχή αυτοψία:

  • Βεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει ζήτημα στατικής επάρκειας του κτιρίου.
  • Από το προαύλιο, όπου σημειώθηκε ένα περιστατικό το Σαββατοκύριακο, απομακρύνθηκαν κορνίζες που κρίθηκαν επικίνδυνες και διασφαλίστηκε ο χώρος.
  • Εντοπίστηκαν τα σημεία του προαυλίου στα οποία χρειάζεται να αποκατασταθούν οι φθορές και οι σχετικές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις επιτρέψει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να εγκατασταθεί ο εργολάβος χωρίς την παρουσία παιδιών και εκπαιδευτικών.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, ο Δήμος Ρόδου μέσα από το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» έχει αποφασίσει να προβεί και σε σειρά παρεμβάσεων στο κτήριο της Ακαδημίας.

Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό του Δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και ελλείψεις δεκαετιών που αντιμετώπιζαν τα 89 σχολεία της Ρόδου, όπως δήλωσαν στον Real Voice 99.5 ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Παιδείας Στράτος Καρίκης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Στέφανος Δράκος.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Στέφανος Δράκος, μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το καλοκαίρι ξεκίνησε με συνεργεία του Δήμου Ρόδου η αποκατάσταση 17 αιθουσών, προσθέτοντας ότι τα κουφώματα δεν είχαν αλλάξει στο διατηρητέο κτίριο από την ίδρυσή του το 1926, ενώ έχει εγκατασταθεί εντός του κτιρίου συντηρητής πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να παρακολουθεί τις παρεμβάσεις.

Ο κ. Δράκος καθησύχασε τους γονείς, τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες να επιλυθούν χρόνια προβλήματα και να είναι σε ασφαλές περιβάλλον μαθητές και εκπαιδευτικοί, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η δημοτική αρχή αντιμετώπισε και το πρόβλημα των αυθαιρέτων σχολικών μονάδων, αφού 104 σχολικά συγκροτήματα στο σύνολό τους, δεν διέθεταν οικοδομικές άδειες και βεβαιώσεις πυρασφάλειας κλπ.

“Το θέμα με τις αυθαίρετες σχολικές μονάδες δεν είχε αντιμετωπισθεί όλα αυτά τα χρόνια, αφού δεν είχαν οικοδομικές άδειες 104 σχολικά συγκροτήματα και το αντιμετωπίσαμε εμείς. Κάναμε τεράστιες παρεμβάσεις από το καλοκαίρι στα σχολεία του νησιού, πολλά εκ των οποίων είναι 100 ετών, είναι διατηρητέα κτίρια και απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού στις παρεμβάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα κουφώματα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας που είχαν να αλλαχθούν από την κατασκευή του συγκροτήματος (4.000 τ.μ.) και με συνεργεία του Δήμου Ρόδου αποκαταστάθηκαν 17 αίθουσες. Είχαμε εντάξει στο Τεχνικό Πρόγραμμα 300.000 ευρώ. Παράλληλα έγιναν και οι επαφές με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ενεργειακό Πρόγραμμα “Ηλέκτρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δράκος.

Απόλυτα καθησυχαστικός προς τους γονείς που φοιτούν τα παιδιά τους στο σχολικό συγκρότημα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου ήταν μιλώντας στο σταθμό μας και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Στράτος Καρίκης, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή ενήργησε άμεσα και δίνει από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα στα θέματα της Παιδείας, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που γίνονται σε όλα τα σχολεία του νησιού καθ’ όλη τη θητεία της, με στόχο την προτεραιοποίηση και καταγραφή των αναγκών κάθε σχολείου για τη συνέχιση των απαιτούμενων παρεμβάσεων από τη Δημοτική Αρχή.

Είναι σταθερή η προσήλωση της Δημοτικής Αρχής του Αντώνη Καμπουράκη στον στόχο της αναβάθμισης των σχολικών υποδομών από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Η βελτίωση των σχολικών υποδομών και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των σχολείων συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία τους και στην ενίσχυση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καρίκης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην παλαιότητα των σχολείων τονίζοντας ότι η Ρόδος είναι αδικημένη, διαθέτοντας σχολικά κτήρια έως 100 ετών, τα οποία είχαν εντελώς διαφορετική χρήση αρχικά και όπως είναι αναμενόμενο, δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτήσεις. Παρόλα αυτά, με τις αναγκαίες παρεμβάσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί από το Δήμο Ρόδου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, ενισχύεται η λειτουργικότητα και η εικόνα τους και μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τάκης Πότσος  για την πτώση σοβάδων στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: 

Είναι εξοργιστικό στο νησί των εκατοντάδων πολυτελών και καλοσυντηρημένων ξενοδοχείων και των δισεκατομμυρίων εσόδων, οι σοβάδες να πέφτουν από τις οροφές των σχολείων και να κινδυνεύουν παιδιά και εκπαιδευτικοί.

Στη κούρσα των αλλεπάλληλων ρεκόρ που περηφανεύονται κυβερνητικοί και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες, έχουμε και την άλλη κούρσα της υποχρηματοδότησης και της απαξίωσης των αναγκών του Ροδιακού λαού και των παιδιών μας.

Το περιστατικό στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας δεν είναι τυχαίο και δεν είναι το μόνο που συμβαίνει στα παμπάλαια , ακατάλληλα σχολικά κτήρια του νησιού.

Ως εδώ με τις δικαιολογίες, με τις υποσχέσεις, με το μπαλάκι ευθυνών από τη μια δημοτική αρχή στην άλλη, από τη μια κυβέρνηση στην άλλη. Την ίδια πολιτική υπηρέτησαν, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζουν: να δίνουν ψίχουλα για τις λαϊκές ανάγκες και ποτομό ενισχύσεων στο κεφάλαιο. Κι αυτό καμιά επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να το κρύψει.

Εδώ και τώρα να εξασφαλιστεί γενναία αύξηση των κονδυλίων για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων. Αμεσα ο δήμος Ρόδου να πραγματοποιήσει έλεγχο όλων των σχολικών υποδομών, να γίνει αντισεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων. Να καταργηθούν τα προκάτ και να χτιστούν νέα σχολεία που να καλύπτουν τις ανάγκες όλου του νησιού.

Πηγή RealVoice της Νατάσας Παμπρή