Περιφέρεια

Με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια τα Θυρανοίξια και ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Νικολάου στην Κω (Φωτο-Video)

Μετά από πεντέμισι χρόνια, λόγω των εργασιών αποκατάστασης από τις ζημιές, που προκάλεσε ο σεισμός του 2017, επιστρέφει από σήμερα, ανακαινισμένος και ασφαλής, στους πιστούς ο Μητροπολιτικός  Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στην Κω.

Τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στην Κω,  πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 4.30 το απόγευμα, παρουσία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου.

Τα «Θυρανοίξια» είναι η 1η είσοδος στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό , όπου γίνεται αρχικά ο Αγιασμός και ανοίγουν οι πύλες του.

Τα θυράνοιξια στηρίζονται  στην πίστη του λαού, αλλά και την ζωντανή παράδοση της Εκκλησίας. Ένα τροπάριο των αποστίχων του Εσπερινού ερμηνεύει την μεγαλοπρέπεια της Τελετής των Εγκαινίων ενός Ιερού Ναού: «…τούτον τον οίκον ο Πατήρ ωκοδόμησε· τούτον τον οίκον ο Υιός εστερέωσε· τούτον τον οίκον το Πνεύμα το Άγιον ανεκαίνισε, το φωτίζον, και στηρίζον, και αγιάζον τας ψυχάς ημών».

Στα  θυρανοίξια και ακολούθως  στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Πολιούχου Αγίου Νικολάου,  συγχοροστατούν οι Μητροπολίτες Καρπάθου και Κάσου κκ.Ἀμβρόσιος, Αγκύρας κκ.Ιερεμίας και Κώου-Νισύρου κκ.Ναθαναήλ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πηγή kostv.gr