Δήμος Πολιτική Ρόδος

Α.Καμπουράκης: «Στα νησιά μας, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αποδείξαμε, ως Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού πως η συνεργασία, η συναντίληψη, η κοινή προσπάθεια φέρνει πάντα καρπούς»

Χαιρετισμός του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη στο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Ακολουθεί αναλυτικά ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ρόδου και Προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη στο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που διεξάγεται στη Ρόδο:

 

Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας καλωσορίσω όλες και όλους στην πάντα πανέμορφη και φιλόξενη Ρόδο μας που φέτος έγραψε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων στην τουριστική ιστορία της, με πάνω από 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες στη διάρκεια της σεζόν.

Και πάμε γι’ άλλα…

Διότι εμείς οι Ροδίτες ανήκουμε σε αυτούς που πιστεύουνε πως  γι’ αυτό υπάρχουν τα ρεκόρ, για να τα «σπάμε» και να βάζουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των επόμενων στόχων μας.

Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να φανταστούμε ένα καλύτερο κλείσιμο αυτής της συναρπαστικής χρονιάς για τη ροδίτικη φιλοξενία, από το να έχουμε αυτή τη μοναδική  ευκαιρία  να σας έχουμε όλες και όλους κοντά μας αυτό το διήμερο, στο οποίο η καρδιά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης χτυπάει στο νησί μας.

Είμαστε όχι μόνο χαρούμενοι αλλά και ευγνώμονες για τη φιλοξενία του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ καθώς έχει για μας,  υψηλή συμβολική αξία και σημασία.

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και από το βήμα του δικού μας συνεδρίου, του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η Ρόδος μας, όπως και όλα τα νησιά μας στο Νότιο Αιγαίο,  δεν θα πρέπει να κερδίζουν την προσοχή όλων μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν για να καταμετρηθούν τα έσοδα που εισφέρουν στα δημόσια ταμεία και μετά να ξεχνιούνται.

Θέλουμε και διεκδικούμε την επιμήκυνση της προσοχής για τα νησιά μας. Πρέπει να έχουν την προσοχή που αξίζουν 365 μέρες το χρόνο. Αυτή την προσοχή δεν τη διεκδικούμε μόνο για την προσφορά μας στην οικονομία. Η προσοχή που θέλουμε έχει πρωτίστως εθνικό πρόσημο.

Τα νησιά μας είναι συνεχώς στο στόχαστρο προκλήσεων και επιθετικής ρητορικής από τη γειτονική Τουρκία. Κι αυτές οι προκλήσεις βαίνουν κλιμακούμενες και σε πολλά επίπεδα. Είναι λοιπόν και εθνικά σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι Περιφέρειες της χώρας συζητούν και σχεδιάζουν την επόμενη μέρα της Ελλάδας, εδώ στο ακριτικό Αιγαίο, λίγα μίλια από τα τουρκικά παράλια.

Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, αυτοπεποίθησης και σιγουριάς από την Αυτοδιοίκηση της χώρας.  Ειδικά μετά τη πολύ σοβαρή πρόκληση σε βάρος του Προέδρου της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, του καλού φίλου Απόστολου Τζιτζικώστα, την οποία και καταδικάσαμε απερίφραστα στο πρόσφατο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Αυτή η πρωτοφανούς χαρακτήρα αντιμετώπιση που δέχτηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας με την άρνηση της εισόδου του στη Σμύρνη με γελοίες προφάσεις και παρά την ιδιότητά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, δείχνει ότι ο αναθεωρητισμός της γείτονος χώρας την απομακρύνει όλο και περισσότερο από κάθε ευρωπαϊκή προοπτική, κάτι που αν μη τι άλλο πρέπει να μας ανησυχεί και να μας προβληματίζει για το τι μέλλει γενέσθαι στη γειτονιά μας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ που διεξάγεται στη Ρόδο πέραν της ισχυρής συμβολικής αξίας του για τα νησιά μας, έχει και μια πολύ ουσιαστική διάσταση.  Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι πράγματι θεμέλιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Οι αιρετές περιφέρειες κατάφεραν μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε, να αποτελέσουν κρίσιμο πυλώνα ανάταξης και ανάπτυξης για όλη την χώρα.

Στα νησιά μας, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αποδείξαμε, ως Αυτοδιοίκηση πρώτου και  δεύτερου βαθμού πως η συνεργασία, η συναντίληψη, η κοινή προσπάθεια φέρνει πάντα καρπούς. Περιφέρεια και Δήμοι είμαστε φυσικοί σύμμαχοι. Και θέλω και από το βήμα αυτό,  να εξάρω την υπερπολύτιμη  συμβολή του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Χατζημάρκου στο  να κρατηθούν οι νησιωτικές μας κοινωνίες ασφαλείς και όρθιες μέσα στη δίνη της τελευταίας τριετίας και ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με την τουριστική επανεκκίνηση στην οικονομική ανάταξη της χώρας.

Με τη συνεργασία καταφέραμε να γίνουμε η πρώτη  Περιφέρεια στην απορρόφηση  των πόρων του ΕΣΠΑ, που μόλις έληξε και να είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε το νέο επιχειρησιακό  μας πρόγραμμα με αποφασιστικότητα, τόλμη και όραμα. Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό κι υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος 2022-2027 μέσω του ενεργού και αναβαθμισμένου ρόλου της ΠΕΔ είναι εξαιρετικά σημαντικός και είμαστε αποφασισμένοι να τον αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έτσι ώστε και το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα να έχει τα ίδια επιτυχή αποτελέσματα με το προηγούμενο..

Η αυτοδιοίκηση  αποδεικνύει στην πράξη πως θέλει, μπορεί, ξέρει και τα καταφέρνει, όταν έχει τα κατάλληλα εργαλεία, τις αρμοδιότητες και τους αντίστοιχους πόρους. Γι’ αυτό και το ζήτημα της οικονομικής της αυτοτέλειας  – αν και είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη –  εξακολουθεί να παραμένει ένα μείζον θέμα,  για το οποίο απαιτούνται κοινές προσπάθειες απ’ όλους μας. Αλλά δεν είναι μόνον οι πόροι το μεγάλο ζήτημα. Είναι και οι ξεκάθαρες αρμοδιότητες, είναι η πολυνομία, είναι η γραφειοκρατία και οι διοικητικές επικαλύψεις,  είναι το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο σε πολλές περιπτώσεις.

Η Ελλάδα της επόμενης μέρας πρέπει να είναι μια Ελλάδα έξυπνη και βιώσιμη. Κι ο δρόμος προς αυτή την Ελλάδα περνάει μέσα από τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια  δήμων και περιφερειών προκειμένου να απελευθερώσουν το παραγωγικό δυναμικό κάθε περιοχής και να εργαστούμε συντονισμένα και συγχρονισμένα για την ανάπτυξη κάθε τόπου, με τρόπο που θα δημιουργεί και θα μοιράζει οφέλη δίκαιης ευημερίας για όλους.

Η εμπειρία στο Νότιο Αιγαίο βεβαιώνει πως μπορούμε να το κάνουμε.