Δήμος

A.Καμπουράκης: «Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού»

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ρόδου διοργάνωσε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την κυρία ΝατάσαΠαζαΐτη, Γενική Χειρουργό–Ειδική Χειρουργό Μαστού, MD,PHD,FEBS και θέμα: «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ – Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία. Μάθε και προφυλάξου».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στις ευρύτερες δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Ρόδου και της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας μαζί με τους Αντικαρκινικούς Συλλόγους του νησιού τον μήνα Οκτώβριο (αφιερωμένος στην πρόληψη), πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως κας Αργυρώς Αγγελοπούλου με τίτλο «Μία Κορδελίτσα που την έλεγαν Ιππολύτη», στο οποίο συμμετέχει με σημείωμα προς την μητέρα η κα Νατάσα Παζαΐτη.

Στην αξία της ενημέρωσης και της πρόληψης αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος δήλωσε ότι: «O Οκτώβριος είναι ένας πολύ ξεχωριστός μήνας για την υγεία των γυναικών καθώς είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Κι εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ευαισθητοποίηση για ένα ζήτημα που είναι στην κυριολεξία ζήτημα ζωής.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο καρκίνος του μαστού είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος αν εντοπιστεί εγκαίρως, γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η ετήσια προληπτική εξέταση. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν σε περίπτωση προβλήματος θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα σε περίπτωση προβλήματος, ανέρχεται σε 56%.

Η διαφορά των αριθμών είναι τεράστια και πρέπει να αναλογιστούμε πως πίσω από τους αριθμούς είναι  ζωές ανθρώπων. Ζωές που χάθηκαν, αλλά και ζωές που κερδήθηκαν. Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ιδίως όταν η νόσος εντοπίζεται νωρίς. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη επιστημονική αλήθεια, γι’ αυτό και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του  Δήμου Ρόδου, μαζί με Συλλόγους και φορείς της τοπικής κοινωνίας,  εκπέμπουν αυτό τον μήνα, το δικό τους ηχηρό μήνυμα, για την ανάγκη της  ορθής ενημέρωσης, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, και την έγκαιρη διάγνωση, που πραγματικά σώζει ζωές.

Σήμερα το πρωί, στην πλατεία Κύπρου, το μήνυμα ακούστηκε δυνατά και καθαρά, μέσα από την ανοιχτή συγκέντρωση εθελοντικών συλλόγων, που δίνουν με σθένος τον αντικαρκινικό αγώνα, και είμαστε στο πλευρό τους.

Και τώρα, στην αποψινή μας εκδήλωση, έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή, να φιλοξενούμε στη Ρόδο μας, μια διακεκριμένη επιστήμονα, την κα Νατάσα Παζαΐτη. Η εγνωσμένη ευαισθησία της, το επιστημονικό κύρος της, και πάνω απ’ όλα οι καθημερινές μάχες που δίνει, με το νυστέρι στα χέρια, ενάντια στον καρκίνο του μαστού, την καθιστούν ως μια από τις πλέον έγκυρες και υπεύθυνες φωνές στη χώρα, που μπορούν να μιλήσουν, για την πρόληψη, τη διάγνωση, και τη θεραπεία, του καρκίνου του μαστού.

Κα Παζαΐτη, αγαπητή Νατάσα, σε ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή σου, στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ρόδου, να αναδείξει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται, με τη συγκεκριμένη νόσο, και είναι πρωτίστως, η αλλαγή της νοοτροπίας, η έμφαση στην πρόληψη, η ενημέρωση,  σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, για τον  καρκίνο, και ασφαλώς η στήριξη των γυναικών, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, και δίνουν την μάχη τους.

Αν και ο καρκίνος του μαστού, είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, μεταξύ των γυναικών, στην Ευρώπη, αξίζει να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο τέλος του 2020, 2,3 εκατομμύρια γυναίκες, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, τα προηγούμενα 5 χρόνια, είχαν πετύχει να επιβιώσουν.

Αυτό είναι ένα σπουδαίο μήνυμα ελπίδας, για όλες τις γυναίκες. Διότι ανεξάρτητα από το ποια είστε, ή πού ζείτε, ο καρκίνος του μαστού, μπορεί να αγγίξει τη ζωή σας. Είναι απαραίτητο για κάθε γυναίκα, να κατανοήσει τα προειδοποιητικά σημάδια, και να πάρει τις σωστές αποφάσεις, για τη ζωή της.

Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία, ο Οκτώβριος, της ευαισθητοποίησης. Όπως σπουδαίο ρόλο παίζει, η πρόοδος της έρευνας και της επιστήμης, η διαρκώς αυξανόμενη γνώση, η οποία  οδηγεί σε νέες θεραπείες, και όλο και πιο βελτιωμένα αποτελέσματα».

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο Δήμαρχος κ. Α. Καμπουράκης, για να νικηθεί ο καρκίνος του μαστού (όπως και κάθε καρκίνος), απαιτείται μία μεγάλη συμμαχία της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, της Ιατρικής Κοινότητας και ασφαλώς της ίδιας της κοινωνίας.

«Ο καρκίνος του μαστού, όπως και κάθε καρκίνος, για να νικηθεί απαιτεί μια μεγάλη συμμαχία. Της Πολιτείας, που οφείλει να εγγυάται την πρόσβαση, σε διαγνωστικές υπηρεσίες, κι έχουν γίνει σοβαρά βήματα, σε αυτή την κατεύθυνση. Της Αυτοδιοίκησης, που με τις κοινωνικές δομές της, και τις δράσεις της, πρέπει να κάνει την υγεία των δημοτών, προτεραιότητα πρώτης γραμμής. Της Ιατρικής Κοινότητας, που δίνει και θα συνεχίζει να δίνει, τον καλύτερο εαυτό της, για κάθε πάσχοντα συνάνθρωπο. Και ασφαλώς της ίδιας της Κοινωνίας, που πρέπει να μιλάει ανοιχτά και καθαρά για τον καρκίνο, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις.

Αν σκεφτούμε πως, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, δεν τολμούσαμε να μιλήσουμε ευθέως για τον καρκίνο, κι αναφερόμασταν σε αυτόν, με διάφορους χαρακτηρισμούς, όπως για παράδειγμα σαν «η επάρατη νόσος», σίγουρα έχουμε διανύσει μια μεγάλη απόσταση, συνειδητοποίησης και υπευθυνότητας. Χρειάζεται όμως, να μην σταματάμε την προσπάθεια, να μην εφησυχάζουμε, να μην κρυβόμαστε από το πρόβλημα.

Αυτό κάνουμε και ως Δήμος απόψε. Με επιστημονική επάρκεια και τεκμηρίωση από την κα Παζαΐτη αλλά και με λογοτεχνική γραφή,  μέσω της παρουσίασης του βιβλίου «Μια κορδελίτσα που την λέγαν Ιππολύτη» της συγγραφέας κας Αργυρώς Αγγελοπούλου, την οποία επίσης ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή της σε αυτή τη μεγάλη μάχη.

Κι αν κάνετε μια βόλτα προς το Δημαρχείο μας θα το δείτε απόψε φωταγωγημένο σε χρώμα ροζ,  ως μια συμβολική  για την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της Ρόδου  στο θέμα της ενημέρωσης και πρόληψης.

Ο αγώνας ενάντια στον καρκίνο δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι αγώνας αντοχής, είναι μαραθώνιος αλλά με τη συμμαχία όλων μας είναι βέβαιο πως θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές», είπε ο κ. Καμπουράκης.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση του έργου του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών «ΡΟΔΑΥΓΗ»,της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας – Παράρτημα Ρόδου, του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με ΝεοπλασματικήΑσθένεια  «ΦΛΟΓΑ», του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου «ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ», SaveanAngel, και την απονομή τιμητικών πλακετών στους εκπροσώπους των συλλόγωνγια την κοινωνική προσφορά τους από τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη  και την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, κυρία Κική Πάττα Αποστολίδη.

Τιμητικές πλακέτες απένειμε ο Δήμαρχος στις κυρίες Νατάσα Παζαϊτη και Αργυρώ Αγγελοπούλου και προσέφερε αναμνηστικά δώρα.