Υπεγράφη το πρωτόκολλο συνεργασίας για το Δίκτυο Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας στη Ρόδο
Δήμος

Υπεγράφη το πρωτόκολλο συνεργασίας για το Δίκτυο Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας στη Ρόδο

Η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας για το Δίκτυο κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας
Η αποψινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, για το Δίκτυο, κατά της Έμφυλης & Ενδοοικογενειακής βίας, έρχεται στον απόηχο της τραγωδίας, που βίωσε, μόλις πριν από δύο 24ωρα το νησί μας, με τη δολοφονία μιας νέας Ροδίτισσας, της Δώρας. Από το χέρι ενός άντρα, που υποτίθεται πως την αγαπούσε. Βάζοντας κι αυτός στη συνέχεια, τέλος, στη δική του ζωή.
Μπροστά στην τραγωδία, δεν χωράνε πολλά λόγια. Είμαστε αντιμέτωποι, με ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο προσλαμβάνει, ανησυχητικές διαστάσεις. Η βία κατά των γυναικών, Δεν γνωρίζει γεωγραφικά σύνορα, Δεν προσδιορίζεται από κοινωνικά & οικονομικά δεδομένα, Δεν σχετίζεται με συγκεκριμένα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ή συνθήκες.
Γι’ αυτό, και κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει, ή να εθελοτυφλεί, μπροστά σε μια οδυνηρή πραγματικότητα, με θύματα τις γυναίκες. Απαιτούνται λοιπόν, πράξεις. Πράξεις συντονισμένες, οργανωμένες, στοχευμένες.
Κι αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα, που εκπέμπουμε απόψε. Η Ρόδος, δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Βγαίνει μπροστά. Κάθε πράξη βίας, κατά των γυναικών, είναι πράξη βίας, κατά της Ροδίτικης κοινωνίας, κατά του Πολιτισμού μας, κατά των Αξιών του ανθρωπισμού, και της αλληλεγγύης, που διαχρονικά εκφράζει το νησί μας. Από εδώ διατρανώνουμε, την αποφασιστικότητά μας, για μηδενική ανοχή, στη βία κατά των γυναικών, όπως αρμόζει, μέσα σε μια ευνομούμενη πόλη, και πολιτεία.
Ο Δήμος Ρόδου, δεν θα σταματήσει να μάχεται, να παίρνει πρωτοβουλίες να αναζητά συνεργασίες και συμμαχίες, που θα μας βοηθήσουν, να αντιμετωπίσουμε το κακό, στη ρίζα του. Και ταυτόχρονα, δεν θα σταματήσει να βρίσκεται στο πλευρό, όλων των πολιτών, και ιδιαίτερα, δίπλα σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, όπως οι γυναίκες, που γίνονται θύματα βίας, και κακοποίησης.
Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, για το Δίκτυο κατά της Έμφυλης & Ενδοοικογενειακής βίας, δηλώνει αυτή μας την αποφασιστικότητα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Ο Δήμος και οι δομές του, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Νοσοκομείο μας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επιστημονικοί φορείς, εκπρόσωποι της δικαιοσύνης, και της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη, για την υπεράσπιση της Γυναικείας Αξιοπρέπειας, και Ζωής, κανείς δεν περισσεύει. Όλοι παρόντες. Όλοι στην πρώτη γραμμή. Για να αντιμετωπίσουμε, αυτή τη βάναυση πρόκληση, στο σήμερα, αλλά και για να βάλουμε τις βάσεις, ενός καλύτερου αύριο. Όπου, δεν θα χωρούν, και δεν θα έχουν θέση, στην καθημερινότητά μας, τέτοια φαινόμενα. Ενός αύριο, χωρίς στερεότυπα, και χωρίς προκαταλήψεις, που οπλίζουν σήμερα τα χέρια των δραστών.
Μπορούμε; Πιστεύω ακράδαντα, πως ναι. Κάθε συστηματική, και οργανωμένη προσπάθεια, φέρνει αποτελέσματα. Δίνοντας, όλα τα μέρη του Δικτύου μας, τον καλύτερο εαυτό τους, είμαι βέβαιος πως θα καταφέρουμε να βάλουμε τέλος, σε αυτό το αποκρουστικό φαινόμενο, κοινωνικής παθογένειας. Το χρωστάμε στις μητέρες μας, στις γυναίκες μας, στις κόρες μας, στις αδερφές μας. Το οφείλουμε, στους εαυτούς μας, τους ίδιους. Γι’ αυτό, και θα το πετύχουμε.