Κολυμπούσε αδιάκοπα επί 64 ώρες και 5 λεπτά, από τη Ρόδο στο Καστελλόριζο
Περιφέρεια Ρόδος

Κολυμπούσε αδιάκοπα επί 64 ώρες και 5 λεπτά, από τη Ρόδο στο Καστελλόριζο (video)

Το είπε και το έκανε ο απίστευτος αθλητής από τη Ζωφριά, Σπύρος Χρυσικόπουλος, με την πραγματοποίηση του ονείρου ζωής, να κολυμπήσει από τη Ρόδο στο Καστελλόριζο.

 

της Δέσποινας Κουλούμπρη

 

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια το 2018 ο Σπύρος, όπως είχε άλλωστε δηλώσει ότι θα επέστρεφε, ξεκίνησε από τη Ρόδο την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 06:15 και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 22:20 έφτασε στο Καστελλόριζο.

Κολυμπούσε αδιάκοπα, χωρίς την παραμικρή παύση ή στάση, επί 64 ώρες και 5 λεπτά για να καλύψει την απόσταση περίπου 80 ναυτικών μιλίων (περίπου 140 χιλιομ.) που χωρίζει τα δύο νησιά. Ήταν ένα συμβολικό εγχείρημα που στόχο είχε να ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια και να δείξει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.

Αφορούσε την προσπάθειά του να ενώσει την πρωτεύουσα του Νομού Δωδεκανήσου με τη νοτιοανατολική πύλη της Ευρώπης, το Καστελλόριζο.

 

Ο χρόνος που παρέμεινε στο νερό προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του ήταν 64 ολόκληρες ώρες και 5 λεπτά

Την Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου στις 6:15 το πρωί, ο Σπύρος Χρυσικόπουλος  σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βούτηξε από την Κόκκινη παραλία στην Καλλιθέα της Ρόδου για να φτάσει μέχρι το Καστελλόριζο, μια τεράστια απόσταση με εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο χρόνος που παρέμεινε στο νερό προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του ήταν 64 ολόκληρες ώρες και 5 λεπτά, δηλαδή για σχεδόν 3 ημέρες, ο Σπύρος κολύμπησε συνεχόμενα χωρίς καμία στάση για ξεκούραση και χωρίς να έχει καμία απολύτως επαφή με το σκάφος συνοδείας, ενώ η τροφοδοσία και η υδροδοσία του γινόταν με ειδικό εξοπλισμό.

Επάνω στο σκάφος συνοδείας η ομάδα υποστήριξης και ο προσωπικός του γιατρός Χρήστος Βάσσος, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να παρέχουν στον Σπύρο ό,τι καλύτερο. Η συμβολική διαδρομή που αποφάσισε να κολυμπήσει είναι από τις δυσκολότερες που μπορεί να επιχειρήσει ένας κολυμβητής, καθώς κολύμπησε στο ανοιχτό Αιγαίο κόντρα στο ισχυρότερο ρεύμα της Μεσογείου και στο πλέον αφιλόξενο περιβάλλον.

Η συνολική απόσταση σε ευθεία γραμμή είναι 130 χλμ., ωστόσο ο Σπύρος κολύμπησε πολύ παραπάνω κάτι που καθιστά αυτό το εγχείρημα ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου.

Η πρώτη μέρα του κολυμβητή ξεκίνησε με αρκετό καιρό, ενώ στη συνέχεια της ημέρας οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές. Αυτό όμως δεν κράτησε για πολύ, καθώς από τις πρώτες βραδινές ώρες τα κύματα μεγάλωσαν, ο αέρας δυνάμωσε και αυτό δυσκόλεψε σημαντικά τον Σπύρο.

Τα πρώτα σημάδια κόπωσης εμφανίστηκαν και το αλμυρό νερό προκάλεσε έντονο πρήξιμο στο πρόσωπο του Σπύρου.

Χωρίς να επηρεαστεί καθόλου συνέχισε να κολυμπά με ωραίο και σταθερό ρυθμό καλύπτοντας χιλιόμετρα, προκειμένου να μειώσει αυτή την τεράστια απόσταση.

 

 

Η δύσκολη δεύτερη ημέρα

Όταν πλέον ξημέρωσε η δεύτερη μέρα, δυστυχώς ο καιρός δεν έκανε το χατίρι στον Σπύρο και αυτό επιδείνωσε τη συνολική του κόπωση. Τα κύματα ήταν μεγάλα και η συχνότητά τους ήταν τέτοια που ο Σπύρος κυριολεκτικά πάλευε. Το δεύτερο βράδυ ήταν ακόμα δυσκολότερο και σχεδόν απογοητευτικό, καθώς τα ρεύματα τον πήγαιναν προς τα πίσω και η προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλει, όντας άυπνος και πρησμένος από το αλάτι, ήταν πραγματικά υπεράνθρωπη.

Μετά από μια τεράστια μάχη που έδωσε ο Σπύρος με τις καιρικές συνθήκες, επιτέλους ξημέρωσε η τρίτη μέρα που ήταν πιο φιλική και ευνοϊκή και έτσι για λίγες ώρες κατάφερε να κολυμπήσει ήρεμα και με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Το απόγευμα της τρίτης μέρας στις 18:42 έφτασε στη Ρω και ενώ ο καιρός ξεκίνησε να χαλάει σημαντικά, ο Σπύρος ξεπέρασε κατά πολύ τα όριά του και στις 22:20 το βράδυ έφτασε στο Καστελλόριζο.

Ο ίδιος δήλωσε για το εγχείρημα: «Κολύμπησα σε ένα αρκετά αφιλόξενο περιβάλλον, στο οποίο όμως υπέδειξα τον απαιτούμενο σεβασμό. Ήταν το δυσκολότερο εγχείρημα της ζωής μου αλλά ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό. Κατάφερα να πραγματοποιήσω το μεγάλο μου όνειρο, για το οποίο δούλευα σκληρά πολλά χρόνια».

spuros

 

Να υπενθυμίσουμε ότι :

Η πρώτη του προσπάθεια είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2018, όμως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει το εγχείρημά του και έτσι μετά από 30 ώρες κολύμπι και περίπου 100 χλμ. στο ανοιχτό πέλαγος του Αιγαίου, αποφάσισε τη δεύτερη νύχτα να εγκαταλείψει.

Όπως είχε πει τότε ο ίδιος «οι καιρικές συνθήκες ήταν σχεδόν απαγορευτικές και επικίνδυνες όταν πλησίασα στις ακτές της Τουρκίας παρά τις λίγο καλύτερες αρχικές προβλέψεις. Είμαι καλά στην υγεία μου και βρίσκομαι στο Καστελλόριζο με ιατρική φροντίδα εξαιτίας στομαχικών διαταραχών λόγω του υψηλού κυματισμού».

Tο ταξίδι του 27χρονου τότε αθλητή ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου από τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου και αφορούσε την προσπάθειά του να ενώσει την πρωτεύουσα του Νομού Δωδεκανήσου με τη νοτιοανατολική πύλη της Ευρώπης, το Καστελλόριζο. Ήταν ένα συμβολικό εγχείρημα που στόχο είχε να ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια και να δείξει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.

Μάλιστα, το εγχείρημά του καταγράφηκε ώστε να αποτελέσει υλικό για τη δημιουργία ταινίας, ενώ καθ’ όλο το ταξίδι του παρακολουθούνταν από παραπλέοντα σκάφη. Ο νεαρός αθλητής, έχει ήδη γράψει ιστορία στην κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων στην ανοιχτή θάλασσα, διανύοντας 104 χλμ. με 34 ώρες συνεχούς κολύμβησης στην τετραπλή διάσχιση του Τορωναίου κόλπου.

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Έλληνας αθλητής που ασχολείται με ανοιχτές αποστάσεις σήμερα ενώ βρίσκεται ήδη στο πάνθεον των αθλητών που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 100 χιλιόμετρα.

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος με ανάρτηση του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει τα εξής:

Κολυμπούσε αδιάκοπα επί 64 ώρες και 5 λεπτά, από την Ρόδο στο Καστελλόριζο !
Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος, ένας απίστευτος αθλητής, είχε ένα όνειρο : να κολυμπήσει από την Ρόδο στο Καστελλόριζο και εμάς μας άρεσε το όνειρο του και το στηρίξαμε.
Ο Σπύρος έφυγε από την Ρόδο την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 06:15 και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 22:20 έφτασε στο Καστελλόριζο.
Κολυμπούσε αδιάκοπα, χωρίς την παραμικρή παύση ή στάση, επι 64 ώρες και 5 λεπτά !
Ο Σπύρος είναι ο μοναδικός, εν ενεργεία, Έλληνας κολυμβητής υπερ-αποστάσεων και κάτοχος αντίστοιχων ρεκόρ Γκίνες.
Η Περιφέρεια μας, είναι και αυτή η μοναδική Ελληνική Περιφέρεια υπέρ-αποστάσεων και έτσι είπαμε να κάνουμε παρέα.
Σπύρο, σε ευχαριστούμε ✌️✌️✌️
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται, σώμα νερού και κείμενο που λέει "aogeanislands Σπύρος Χρυσικόπουλος ΚΟΛΥΜΠΗΣΕ ΑΠΟ ΡΟΔΟ ΣΤΟ 64 ΩΡΕΣ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΥΣΗ 5 ΛΕΠΤΑ വക Gum"