Ρόδος

Γ.Τριάντος: “Την ίδρυση και λειτουργία Ογκολογικού Συμβουλίου αποφάσισε το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου”

Την ίδρυση και λειτουργία Ογκολογικού Συμβουλίου αποφάσισε σε συνεδρίασή του το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γενικού  Νοσοκομείου  Ρόδου 

Η σημασία του Ογκολογικού Συμβουλίου των νοσοκομείων

Το Ογκολογικό Συμβούλιο αποτελείται από γιατρούς πολλών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την θεραπεία του καρκίνου, με σκοπό τη συζήτηση των περιπτώσεων και την από κοινού επιλογή της σωστότερης θεραπευτικής προσέγγισης.

Είναι γνωστό ότι η θεραπεία ενός καρκινοπαθούς τις περισσότερες φορές απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων. Ο ακτινολόγος περιγράφει την εμφάνιση των όγκων και την έκτασή τους, ο παθολογοανατόμος την μικροσκοπική υφή τους, ο ογκολόγος παθολόγος αναφέρεται στην στρατηγική αντιμετώπισης και στην αλληλουχία  των πράξεων, ο χειρουργός στη δυνατότητα και τη βελτιστοποίηση της χειρουργικής αντιμετώπισης και ο ακτινοθεραπευτής για τη δυνατότητα ακτινοθεραπείας.  Κατά περίπτωση μπορεί να χρειάζονται και άλλες ειδικότητες.

Όλοι μαζί αναλύουν τα δεδομένα και να συναποφασίζουν την πορεία της θεραπείας. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει πρώτα χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και μετά εγχείρηση. Σε άλλες, πρώτα χημειοθεραπεία και μετά εγχείρηση και ακτινοθεραπεία.

Κάθε σοβαρό νοσοκομείο υποχρεούται να έχει ένα Ογκολογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής.

 

Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και  Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής  κ. Γιώργος Τριάντος  δημοσιοποίησε την ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου :

«Η αντιμετώπιση των ανθρώπων που διαγνώσκονται με καρκίνο δεν αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης ενός ιατρού ή μιας ειδικότητας αλλά ομάδας λειτουργών υγείας που καλύπτουν πολλαπλά πεδία. Η βασική σύνθεση του Ογκολογικού Συμβουλίου περιλαμβάνει Παθολόγο Ογκολόγο, Χειρουργό, Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο και Παθολογοανατόμο. Σημαντική είναι η συμβολή του ακτινολόγου, επεμβατικών ιατρών, του γαστρεντερολόγου και εφόσον είναι διαθέσιμοι του ψυχολόγου, του φαρμακοποιού, του διατροφολόγου και του εξειδικευμένου νοσηλευτή. Κάθε περιστατικό που διαγιγνώσκεται με καρκίνο πρέπει να συζητείται στο ογκολογικό συμβούλιο με σκοπό το σχεδιασμό της βέλτιστης θεραπευτικής και υποστηρικτικής αγωγής. Η απόφαση κοινοποιείται στον ασθενή και καταγράφεται στον ιατρικό φάκελο. Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Ρόδου στη σημερινή συνεδρίαση αποφάσισε την ίδρυση και λειτουργία του Ογκολογικού Συμβουλίου»