Γ.Χατζημάρκος: Σάμυ Μοντιάνο ο τελευταίος Ροδεσλί που επέζησε του Ολοκαυτώματος
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: Σάμυ Μοντιάνο ο τελευταίος Ροδεσλί που επέζησε του Ολοκαυτώματος

Mε αφορμή την τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ρόδου o Περιφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος   με ανάρτηση του  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει τα εξής :  

“Ο Σάμυ Μοντιάνο είναι ο τελευταίος Ροδεσλί (Εβραίος της Ρόδου) που επέζησε του Ολοκαυτώματος. Στη σημερινή τελετή μνήμης, τα μάτια του μας αποκάλυψαν όλη την αλήθεια που οφείλουμε να ξέρουμε. ‘Ολο τον πόνο που οφείλουμε να σεβαστούμε. Όλες τις μνήμες που οφείλουμε να τιμήσουμε.
Ο τόπος μας έχει ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του βάρους της ιστορίας που καλείται να σηκώσει. Τώρα που οι επιζώντες μάς αφήνουν και η σκυτάλη της μνήμης περνά σε όλους και όλες εμάς, οφείλουμε να συνεχίσουμε να μετατρέπουμε σταθερά τη σιωπή σε λόγο, λόγο παρηγορητικό, αλλά και λόγο θαρραλέο. Λόγο μνήμης και αγάπης. Λόγο που θα υψώνεται ως αδιαπέραστο τείχος στα πάσης φύσεως φαινόμενα που θα μπορούσαν, δυνητικά, να μας γυρίσουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας.
Είναι επίκαιρη η ανάγκη αυτή.
Έγινε επίκαιρη από την διακοπή της πιο μακράς περιόδου ειρήνης στην ιστορία της Ευρώπης, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Δεν κλείνουμε πια τα μάτια, δεν γυρνάμε αδιάφοροι, δεν λοξοκοιτάμε στην πλευρά της αξιοποίησης παραπλευρών “ευκαιριών”. Στεκόμαστε στο μόνο επιτρεπτό έδαφος που μπορεί να μας καταστήσει άξιους του ισχυρισμού ότι υπηρετούμε αρχές και αξίες πανανθρώπινες.”