Στ.Δράκος – Έλεγχοι: Δημοτικοί υπάλληλοι που υπηρετούν το καθήκον τους σύννομα, έχουν – ως οφείλουμε – τη στήριξή μας
Δήμος

Στ.Δράκος – Έλεγχοι: Δημοτικοί υπάλληλοι που υπηρετούν το καθήκον τους σύννομα, έχουν – ως οφείλουμε – τη στήριξή μας

Με αφορμή τη λεκτική επίθεση που δέχθηκαν δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Ρόδου, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και τη μη σύννομη δημοσιοποίηση των στοιχείων και των προσώπων τους, η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, δηλώνουν την αμέριστη και ακλόνητη στήριξη του Δήμου Ρόδου στους υπηρεσιακούς υπαλλήλους που εκτελούν τα καθήκοντά τους υπεύθυνα και σύννομα.

Η οφειλόμενη στήριξη στους υπηρετούντες τις αρχές της χρηστής διοίκησης, προφορική και έμπρακτη, στοχεύει:

α) στην προστασία των υπηρεσιακών κατά τη σύννομη άσκηση των καθηκόντων τους,

β) στην ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη στήριξης και προαγωγής δράσεων καταπολέμησης της παρατυπίας ή/και παρανομίας όπου αυτή διαπιστώνεται και

γ) στη σαφή μη αποδοχή συμπεριφορών που δεν συνάδουν με τους κανόνες και τις αρχές της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και με τις οριζόμενες υποχρεώσεις των πολιτών έναντι δημοτικών υπαλλήλων σε αντιστοιχία των δικαιωμάτων τους σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, στέκονται αρωγοί των δημοτικών υπαλλήλων, όταν αυτοί εκτελούν τα καθήκοντά τους με ήθος και δεοντολογία, τηρώντας τις βασικές αρχές της Δημόσιας Διοίκησης.

Με βάση τα ανωτέρω, ενημερώνονται οι πολίτες, ότι οι έλεγχοι του αρμοδίου κλιμακίου θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αποτελούμενοι – κατά περίπτωση – από δημοτικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου και με υπηρετούντες στην Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι έλεγχοι αφορούν: α) σε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου χωρίς την έκδοση της νόμιμης άδειας, β) σε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου χωρίς την έκδοση της νόμιμης άδειας και κατά παράβαση των εγκεκριμένων τμημάτων (πέραν αδείας), γ) σε τοποθέτηση πχ. πινακίδων, σκιάστρων (ομπρελών), φωτιστικών, χωρίς νόμιμη άδεια ή κατά παράβαση των Κανονιστικών Πράξεων που αφορούν στη λειτουργία και εικόνα Μνημειακών περιοχών, όπως η Μεσαιωνική πόλη, η Νέα Αγορά, η Λίνδος κ.α.

Πέραν των ανωτέρω, οφείλεται να γνωστοποιηθεί στους πολίτες, ότι η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, υπηρετώντας τις αρχές της χρηστής διοίκησης και λαμβάνοντας υπόψιν τους ειδικότερα την αρχή της επιείκειας, πριν τη διενέργεια επίσημων ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων από το Νόμο κυρώσεων, προχώρησε στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων δύο (2) φορές από την έναρξη της θερινής περιόδου, τόσο για την τήρηση των νόμιμων χώρων που έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση, όσο και για την έκδοση των απαραιτήτων αδειών.

«Δεν υπάρχουν πολίτες δύο (2) κατηγοριών, νόμιμοι και μη σύννομη, φίλοι ή άγνωστοι. Η χρηστή διοίκηση οφείλεται να ασκείται σύννομα, ισότιμα, ουδέτερα και με αμεροληψία. Και αυτή τη διοίκηση υπηρετούμε. Υπάλληλοι που τιμούν τις αρχές της χρηστής διοίκησης, έχουν και θα έχουν την απόλυτη στήριξή μας, εμπράκτως», δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος.

Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο μεμονωμένο περιστατικό, ενημερώνουμε τους πολίτες προς αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Η δημοτική αρχή αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, επί δύο (2) έτη, στάθηκε στο πλευρό των επιχειρηματιών της Ρόδου, δείχνοντας την αναγκαία επιείκεια,

2. Πριν την έναρξη των ελέγχων για το έτος 2022, διενεργήθηκαν δύο (2) φορές συστάσεις και ενημέρωση από αρμόδιο κλιμάκιο, για τις οφειλόμενες από μέρους των πολιτών ενέργειες, προκειμένου να είναι σύννομοι,

3. Οι έλεγχοι αφορούν σε όλο το νησί της Ρόδου και θα είναι σταδιακοί, αλλά συνεχείς. Ήδη την πρώτη ημέρα των ελέγχων διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων, όπως και την επίμαχη δεύτερη ημέρα. Καμία προσωπική εμπάθεια ή δίωξη δεν υφίσταται. Ο νόμος ισχύει για όλους.

4. Η συγκεκριμένη επιχείρηση (τα στοιχεία της οποίας δεν αναφέρονται για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων), ελέγχθηκε και της επιβλέφθηκε πρόστιμο διότι δεν πλήρωσε το κοινόχρηστο χώρο που χρησιμοποιεί, ενώ κάνει χρήση κοινόχρηστου χώρου και πέραν του προβλεπόμενου από την Κανονιστική. Η απόδειξη δε, που έδωσε στη δημοσιότητα, αφορά σε RF Τελών Παρεπιδημούντων και όχι κοινοχρήστου χώρου, αλλά ακόμη και εάν αφορούσε το ποσό δεν αντιστοιχεί στο κοινόχρηστο χώρο που δικαιούται, ενώ πρέπει να πληρώνεται κατόπιν ενημέρωσης από το Δήμο Ρόδου για το δικαίωμα ή μη της επιχείρησης σε χρήση κοινοχρήστου χώρου (πχ. προηγούμενες οφειλές) και

5. Οι δημοτικοί υπάλληλοι έδρασαν – συνοδευόμενοι των αστυνομικών Αρχών – νόμιμα, ευσεβώς και προσηλωμένα στο καθήκον τους. Ουδεμία περιγραφή των γεγονότων έως σήμερα δεν έχει σχέση με την αλήθεια.

Η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, στέκονται στο πλευρό της επιχειρηματικής τάξης της Ρόδου και των πολιτών, αλλά δεν μπορούν και δεν παραμερίζουν τα δικαιώματα κατοίκων και επισκεπτών όπως η ελεύθερη διέλευση (πεζοί, ΑμΕΑ), η προστασία της δημόσιας υγείας (άμεση διέλευση οχημάτων ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής κτλ), η διαφύλαξη και προστασία Μνημειακών περιοχών της Ρόδου κ.α.

Παρακαλούμε τους πολίτες να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης

Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ