Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε Σάμο, Κω και Ρόδο (Φωτο)
Περιφέρεια

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε Σάμο, Κω και Ρόδο (Φωτο)

Χρήστος Στυλιανίδης: Νέα Αντίληψη για την Πυροπροστασία της Χώρας με την Πρόληψη στο Επίκεντρο και Συμμάχους μας τους Πολίτες

Ευρεία σύσκεψη για προστασία των δασικών περιοχών και για την ετοιμότητα όλων των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, πραγματοποιήθηκε σήμερα  Κυριακή 22 Μάϊου 2022 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο, με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο.

Συμμετείχαν στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς, ο  Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, ο Νεκτάριος Φλοσκάκης  Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της αυτοδιοίκησης.

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής :
“Μας αρέσουν οι Κυριακάτικες συσκέψεις.
Τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Στυλιανίδη με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και τον Συντονιστή Βασίλη Παπαγεωργίου, έχουμε την χαρά να υποδεχόμαστε σήμερα στα γραφεία μας στη Ρόδο.
“Η Ρόδος είναι role model στο ζήτημα της συνεργασίας των τοπικών δυνάμεων”, δήλωσε ο Υπουργός και αυτή είναι πράγματι η μεγάλη δική μας κατάκτηση και σε όλα τα νησιά.
Είμαστε ήδη μέσα σε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο και σε αυτό και η Πολιτική Προστασία έχει παίξει σημαντικό ρόλο, αφού η διαχείριση της πανδημίας κατά το 2020 και 2021 μας έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσουμε εμπιστοσύνη.
Οι προκλήσεις, είναι δοκιμασίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και εμείς αυτό το κάνουμε με αποφασιστικότητα “

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη σε ΣάμοΚω και Ρόδο.

Τον Υπουργό συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος.

Σκοπός των επισκέψεων είναι ο καλύτερος συντονισμός των συναρμόδιων φορέων στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου σε τρία νησιά υψηλής επισκεψιμότητας και ευαλωτότητας κατά τους θερινούς μήνες, στο πλαίσιο των δράσεων συνεργασίας και ενίσχυσης της πρόληψης και της ετοιμότητας που προωθεί το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο των επισκέψεων, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ιδιαίτερα ότι το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προωθεί μια νέα αντίληψη, ένα νέο «δόγμα» για την πυροπροστασία της χώρας, το οποίο επικεντρώνεται στην Πρόληψη, την Προετοιμασία/Ετοιμότητα και την Άμεση Επέμβαση, με ενίσχυση των επίγειων και εναέριων περιπολιών, αλλά και προληπτικές δράσεις μεγάλης κλίμακας, όπως οι καθαρισμοί που πραγματοποιούνται σε δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους σε συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Απευθυνόμενος σε Πυροσβέστες, ο ίδιος υπογράμμισε: «Έχει αλλάξει το δόγμα μας και φέτος κινούμαστε περισσότερο στην ενίσχυση της πρόληψης, παρά στην καταστολή. Χρειάζεται, βέβαια, χρόνος. Έχουμε περάσει σε μία πιο επιστημονική τεκμηρίωση, των αναλύσεων και των δεδομένων μας για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί επί του πεδίου, αλλά τις πυρκαγιές δεν τις σβήνουν ούτε τα εναέρια μέσα, ούτε τα προληπτικά μέτρα. Τις σβήνετε εσείς, εσείς είστε οι ήρωες επί του πεδίου, η αναγνώριση και η εκτίμηση της κοινωνίας πρέπει να είναι προς τα πρόσωπά σας», τονίζοντας ότι παράλληλα, χρειάζεται η κοινωνία, οι πολίτες, να είναι σύμμαχοι της Πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια. «Θέλουμε κάθε πολίτη σύμμαχο, ώστε μην προκαλούνται πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια, καθώς δυστυχώς το 95% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Θέλουμε να έχουμε τον πολίτη δίπλα μας, σωστά ενημερωμένο», συμπλήρωσε.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ηραίο Σάμου, όπου πραγματοποιούνται εκτενείς καθαρισμοί κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των αρμόδιων τοπικών αρχών. Το «παρών» έδωσε, επίσης, σε τελετή παράδοσης δύο πυροσβεστικών οχημάτων σε εθελοντικές ομάδες του νησιού από τον αδελφοποιημένο Δήμο της γερμανικής πόλης Sindelfingen, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη, παρουσία του Βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη, με τους Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο και Αλέξανδρο Λυμπέρη, αντίστοιχα, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς (ΠΣ, Δασική Υπηρεσία, εθελοντικές ομάδες κλπ.)

Στο πλαίσιο της επίσκεψή του στην Κω, ο Υπουργός πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή Ζιά, όπου το αμέσως προσεχές διάστημα προγραμματίζεται η διοργάνωση άσκησης προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη άσκηση είχε διοργανωθεί πριν από λίγες ημέρες και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ενώ προγραμματίζονται κι άλλες σε διάφορα σημεία της χώρας και σε αρχαιολογικούς χώρους. Με την ευκαιρία της αυτοψίας, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η θωράκιση της Ζιάς έχει δύο σκέλη, ένα βραχυπρόθεσμο που αφορά στην άσκηση ετοιμότητας, αλλά κι ένα μεσο-μακροπρόθεσμο που αφορά στην ολοκληρωμένη αντιπυρική θωράκιση της περιοχής, στη βάση συγκεκριμένων μελετών. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ο αρμόδιος Υπουργός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός ΠΣ βρίσκονται στην περιοχή για την από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της, ευχαριστώντας τους θερμά για την άριστη συνεργασία. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο του νησιού με τον Έπαρχο, Γιάννη Καμπάνη, τον Δήμαρχο και όλους τους Αντιδημάρχους, καθώς και τους τοπικούς φορείς και εθελοντικές ομάδες διάσωσης.

Στη Ρόδο, ο Υπουργός μετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνιο Καμπουράκη και τους Αντιδημάρχους, τον Δήμαρχο Σύμης, Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, εκπροσώπους από όλους τους φορείς του νησιού, εθελοντικές οργανώσεις και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, παρουσία των Βουλευτών Δωδεκανήσου, Μάνο ΚόνσολαΜίκα Ιατρίδη και Γιάννη Παππά. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Δημαρχείο Ρόδου.

Κατά τις επισκέψεις του και στα τρία νησιά, ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να μεταβεί στις αντίστοιχες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, να ενημερωθεί διεξοδικά για υπηρεσιακά ζητήματα, αλλά και να ευχαριστήσει τους Πυροσβέστες για το έργο τους. Επίσης, επισκέφθηκε κλιμάκια εθελοντικών οργανώσεων, συνομίλησε με εθελοντές για τα θέματα που τους απασχολούν και τους ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά τους.