Π.Γαλανού: "Ζήτησα τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, γιατί είναι ένας άνθρωπος ικανός και αποτελεσματικός"
Περιφέρεια

Π.Γαλανού: “Ζήτησα τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, γιατί είναι ένας άνθρωπος ικανός και αποτελεσματικός”

«Ζήτησα τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, γιατί είναι ένας άνθρωπος ικανός και αποτελεσματικός.

Του προτείναμε επειδή το Νοσοκομείο της Ρόδου είναι το μεγαλύτερο του νομού και αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης, αλλά παράλληλα «τροφοδοτεί» με προσωπικό και άλλα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Δωδεκανήσου, να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία, ώστε είτε να υπαχθούμε στο υπουργείο Υγείας, είτε να αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι ευχής έργον και να μην έχει καμία αρμοδιότητα η 2η ΥΠΕ Πειραιώς & Νήσων Αιγαίου». Αυτό δήλωσε στον Real Voice η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου Πολύμνια Γαλανού.

Παράλληλα η κα Γαλανού εξέφρασε την οργή της για το έγγραφο που εστάλη από τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστο Ροιλό, με το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις κλινικές του Νοσοκομείου τις μέρες που εφημερεύουν, να μεταφέρουν τους ασθενείς στην ιδιωτική κλινική, ώστε να τους χειρουργούν εκεί.

Εντωμεταξύ σήμερα βρίσκεται στη Ρόδο ο ΔΥΠΕάρχης Χρήστος Ροϊλός, έχοντας σειρά συναντήσεων στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η κα Γαλανού μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” και τον Τέρη Χατζηιωάννου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου δόθηκαν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, αποδεικνύουν το μέγεθος της δουλειάς που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνοντας τα εξής: “Ήταν τα νούμερα τόσο όσον αφορά τους αρρώστους, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν ή εξετάστηκαν στα εξωτερικά για τον covid-19, αλλά ταυτόχρονα και την προσέλευση στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών από τον πληθυσμό και από τους τουρίστες μας. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αυτό το οποίο αναδείχθηκε χθες ήταν ότι το Νοσοκομείο Ρόδου κάνει ένα φοβερό έργο, ένα πολύ μεγάλο έργο σε σχέση με την υποστελέχωση η οποία χαρακτηρίζει και όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Παρά την προσπάθεια και εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους κάποιων πολιτών προκειμένου να υποβαθμιστεί το νοσοκομείο και να εξευτελίσουν αυτό τον χώρο ο οποίος δεν είπαμε ότι δεν χρειάζεται ότι όλα λειτουργούν τέλεια, αυτά τα νούμερα τα οποία είδατε χθες δείχνουν ότι παρά την υποστελέχωση υπάρχει ψυχή στο Νοσοκομείο. Υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι καταβάλλουν τον εαυτό τους καταβάλουν τις οικογένειές τους, αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τις οικογένειες τους προκειμένου να στηρίξουν το δημόσιο νοσοκομείο.

Ποτέ δεν είπαμε ότι αυτό το νοσοκομείο, είναι ένα νοσοκομείο που δεν έχει ανάγκες, είναι ένα νοσοκομείο που έγινε πριν 20 χρόνια και από τα 20 χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

 

Ήταν ένα διαμάντι και εξακολουθεί να είναι και θέλω να πω ότι οι συντοπίτες μας επειδή έχουν ένα ανεβασμένο οικονομικό επίπεδο έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν διάφορα ταξίδια στο εξωτερικό, θέλω να τους που έχουν πάει στο νοσοκομείο να δουν τι γίνεται; έχουνε πάει να δουν που πέφτουν οι σοβάδες πάνω από τα κεφάλια των αρρώστων; οι χειρουργικές αίθουσες, γιατί το χειρουργείο της Ρόδου είναι ο χώρος στον οποίο εργάζομαι, είναι ένα χειρουργείο το οποίο λάμπει δεν υπάρχει τέτοιο χειρουργείο, μπορώ να το συγκρίνω μόνο με του Ωνασείου. 

 

Όσον αφορά την καθαριότητα, ότι θέλουμε βελτιώσεις, θέλουμε, όμως αυτό αφενός μεν είναι θέμα του υπουργείου να δώσει λεφτά προκειμένου όχι απλώς μειωμένους προϋπολογισμούς που κάθε χρόνο μας φέρνουν, να στηριχθεί και υλικά το νοσοκομείο, να φτιαχτούν οι αίθουσες να φτιαχτούν οι θάλαμοι νοσηλείας των ασθενών, να γίνουν οι κατάλληλες επιδιορθώσεις”.

Σχετικά με το θέμα που προβλήθηκε από το mega για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, και τα σχετικά πλάνα με τις καταγγελίες έκαναν το γύρο στο πανελλήνιο, για τους περιστερώνες εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος, η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Από την άλλη, όμως, δε μπορώ να δεχτώ και την εικόνα του περιστερώνα του οποίου παρουσιάζουν: είναι ένα τεράστιο Νοσοκομείο, είναι Νοσοκομείο με πάρα πολλά ανοίγματα παντού, με πολλές πόρτες και παράθυρα εγώ το πρωί που έρχομαι χειμώνα-καλοκαίρι στο διάδρομο που περπατάω κλείνω παράθυρα που έχουν περάσει πριν οι καθαρίστριες για να στεγνώσει το πάτωμα ή πάνω στις κλινικές θα δείτε ότι κυρίως οι πόρτες είναι ανοιχτές, γιατί καπνίζουν όλοι οι άλλοι, οι άρρωστοι, οι συνοδοί κλπ και αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα για να πηγαινοέρχονται. Διερωτώμαι αν θέλουμε για κάθε περιστέρι να βάλουμε έναν σεκιουριτά ή θέλουν να ρίξουμε ένα δίχτυ γύρω από το νοσοκομείο προκειμένου να συγκρατεί τα πτηνά; Λοιπόν δεν θα σας πω ότι αυτό επιτρέπεται όμως όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης. Αυτή την περίοδο έχει στοχοποιηθεί το Νοσοκομείο για την ανεπάρκεια του, για να περιστέρια, για τα κουνούπια του: Λοιπόν stop κύριοι stop μέσα σ’ αυτό το νοσοκομείο γίνεται έργο παρά τις αντίξοες συνθήκες”.

Αναφερόμενη στα χειρουργεία είπε μεταξύ άλλων ότι “εδώ πέρα στη Ρόδο κάποιοι “άρχοντες”, δεν μπορεί να μου λένε ότι έχουμε τις τεράστιες αναμονές… αφού κάνουν τα ταξίδια έχουν μιλήσει με τους ανθρώπους στο εξωτερικό;”.

Αναφορικά με το έγγραφο το οποίο ήρθε από την 2η ΥΠΕ, η κα Γαλανού, εξέφρασε την οργή της και τόνισε τα εξής: “Αρχικά θα πω ότι σήκωσα σφίξεις, έκανα μία ταχεία αρρυθμία Λοιπόν, δεν αιφνιδιαστικά, γιατί ήξερα το τι μαγειρεύεται. Αυτό το οποίο μαγειρεύεται το οποίο παρουσιάστηκε χθες, μεθοδεύεται από τις αρχές Απριλίου, ήξερα τις κινήσεις αυτές, όπως επίσης ξέρω και τους κρίκους της αλυσίδας. Ξέρω και ποια είναι τα άτομα τα οποία το σήκωσαν γιατί όπως έγραψα και στο blog “για να χορέψεις Tango δεν μπορείς να χορεύεις μόνος σου, εκτός κι αν έχεις παραισθήσεις, αν έχεις σύνδρομο” κατά συνέπεια δεν αιφνιδιάστηκα, αλλά ήμουν εγώ σε εγρήγορση και είχα πει ότι περιμένω το έγγραφο και θα μπορούσα να είχα σηκώσει το θέμα ξέρετε μόλις έγιναν οι πρώτες διαρροές, δεν θέλησα όμως το κάνω. Χθες ήταν η κατάλληλη στιγμή προκειμένου, να ενημερώσουμε όλους εσάς και θα σας πω ένα πράγμα θα σας ξανακαλέσω για να σας δείξω το τι κάνει ο χειρουργικός τομέας.

Αυτό που πάνε να μας πουν ότι δεν δουλεύει και έχει διαλυθεί ο χειρουργικός τομέας, σε μία συνάντησή μου προ ημερών με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, του έδωσα τα στοιχεία, και οφείλω να πω ότι εντυπωσιάσθηκε για τους αριθμούς. Αυτό το οποίο εγώ εξήγησα στον Περιφερειάρχη –όπου ουσιαστικά πήγα και ζήτησα τη βοήθεια του- γιατί νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος ικανός και αποτελεσματικός και ταυτόχρονα είπα τη διαφωνία μου σχετικά με τη δημιουργία ΥΠΕ Νήσων. Αυτό το οποίο, εμείς προτείναμε στον κ. Χατζημάρκο είναι η μεσολάβηση του, προκειμένου να υπαχθούμε στο υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει μία μεγαλύτερη δεξαμενή ή ευχής έργον να περάσουμε στην Περιφέρεια!

Τελικά πρέπει να κρατάς τα χαρτιά σου, πρέπει να έχεις λίγο υπομονή και από κει και πέρα θα την έχετε και εσείς την υπομονή και θα σας παρουσιάσουμε και εμείς τα στοιχεία τα οποία έχουμε σαν νοσοκομείο και τομέας που “δεν λειτουργούμε”.

Αυτή η ΥΠΕ Νήσων είναι μία συνταγή η οποία έχει γίνει και στο παρελθόν, έχει αποτύχει και έχει αποτύχει για δύο λόγους: Πρώτον γιατί έχουμε τους πολιτικούς οι οποίοι εξυπηρετούν τα διάφορα ρουσφέτια και από την άλλη εμείς είμαστε ένα μεγάλο Νοσοκομείο, το μεγαλύτερο του νόμου, το οποίο δεν είναι επανδρωμένο, με λίγα λόγια δηλαδή δεν φθάνει η ελλιπής στελέχωση, αλλά θα πρέπει να “τροφοδοτούμε” και άλλα νησιά. Είναι λάθος.

Εγώ εξακολουθώ και τονίζω η Ρόδος έχει μία ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση Είμαστε στα 40 λεπτά με το καταμαράν από απέναντι, είμαστε σε ένα σημείο κομβικό. Εντάξει οφείλουμε να είμαστε κράτος εδώ πέρα οφείλουμε να είμαστε κράτος και να έχουμε όραμα σαν πολίτες, όραμα σαν γιατροί, όχι μόνο οι τσέπες μας, είπε καταλήγοντας η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ρόδου.

 

 

Πηγή RealVoice 99.5     Νατάσα Παμπρή