Απολογισμός Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου σε μία χρονιά πανδημίας
Ρόδος

Απολογισμός Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου σε μία χρονιά πανδημίας

 

Τον απολογισμό της πανδημίας και της λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, παρουσίασε σήμερα Τρίτη 10 Μάϊου 2022  κατά τη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε  ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης  πλαισιωμένος από  εκπροσώπους  γιατρών και  νοσηλευτών.

1.271 άτομα νοσηλεύτηκαν λόγω κορωνοϊού στη Ρόδο 

Το 62% εξ αυτών ήταν ανεμβολίαστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν 

Απολογισμός της Πανδημίας στο Νοσοκομείο Ρόδου

 

Η παρουσίαση έγινε από τη νευρολόγο Αναστασία Καλιαντζόγλου και παρευρέθηκε τόσο ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου Γρηγόρης Ρουμάνης όσο και γιατροί του ΓΝΡ,  η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Πολύμνια Γαλανού και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου Γιώργος Τριάντος.

Ο  διοικητής του νοσοκομείου ευχαρίστησε δημόσια όλο το προσωπικό για την αυταπάρνηση, την εργατικότητα, το ενδιαφέρον, τον ζήλο και την επιστημοσύνη που έδειξε όλο αυτό το διάστημα

 

Γρηγόρης Ρουμάνης Διοικητής Νοσοκομείου Ρόδου 

«Οι γιατροί και οι ειδικευόμενοι μαζί με την επιτροπή λοιμώξεων, τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου έδωσαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να ανταποκριθούν ξεκινώντας με τις αγωνίες, τις ανησυχίες και την άγνοια και σε μία κοινή προσπάθεια καταφέραμε πάρα πολλά για το επίπεδο και τις δυνατότητες του νοσοκομείου μας.

Η κλινική Covid δημιουργήθηκε από το μηδέν σε έναν χώρο στον οποίο βρισκόταν μία άλλη κλινική (η νευρολογική) και που το πλήθος των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από δωρεές φίλων, συνεργατών συμπολιτών και συνεργατών της περιφέρειας και του νοσοκομείου.

Όλους όσοι συνέβαλαν τους ευχαριστώ γιατί έδειξαν εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο, στη διοίκηση και το προσωπικό και έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να στήσουν σύντομα μία κλινική που μαζί με τις χορηγήσεις της περιφέρειας μπόρεσε να λειτουργήσει ανεξάρτητα και αυτόνομα και με έναν τρόπο που εξασφάλισε τις καλές υγειονομικές συνθήκες και αφετέρου τη μη διασπορά του ιού στο νοσοκομείο» επεσήμανε ο κ. Ρουμάνης

Ο διοικητής τόνισε ότι «Είχαμε μία κλινική με 8 κρεβάτια και είχαμε σε ετοιμότητα άλλα 34. Κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσουμε όλα και σε κάποιες περιπτώσεις και κάποια κρεβάτια της Β’ παθολογικής.

Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν πολύ, αγωνίστηκαν πολύ και ήταν άνθρωποι που δεν περίσσευαν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι προσφέρθηκαν εθελοντικά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Αναστασία Καλιαντζόγλου, Διευθύντρια  Νευρολογικής Κλινικής

Στην Μονάδα Λοιμώξεων, η οποία ενισχύθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αλλά και  δωρεές  από τις 27 Μαρτίου του 2020 μέχρι σήμερα, νοσηλεύθηκαν 1271 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων 788 (62%) ανεμβολίαστοι, 378 πλήρως και 105 μερικώς εμβολιασμένοι.

Το 60% των νοσηλευομένων ήταν άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας τα 62 έτη.

Η νοσηλεία διήρκεσε κατά μέσο όρο 7 ημέρες και εξιτήριο πήρε το 90% των νοσηλευομένων.

Από αυτούς που νοσηλεύθηκαν, 162 είχαν την Βρετανική μετάλλαξη, 379 την μετάλλαξη «Δ» και 333 την «Ο».

Το πρώτο μεγάλο κύμα της πανδημίας για το Νοσοκομείο Ρόδου ήταν τον Αύγουστο του ’21 και το δεύτερο τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ η φθίνουσα πορεία αποτυπώνεται και στις νοσηλείες, καθώς το πρώτο 10ημερο του Μαΐου έχουν γίνει μόλις 6 εισαγωγές.

Οι διασωληνώσεις έφθασαν τις 45, από τις οποίες οι 35 διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία που διαθέτουν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τη ζωή τους έχασαν 4 ασθενείς το 2020, 40 το 2021 και 51 το 2022, με το 60% των θανόντων να είναι άνδρες και τον μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη.

Από τους θανόντες, το 69% ήταν ανεμβολίαστοι, το 25% πλήρως και το 6% μερικώς εμβολιασμένοι.

Επίσης υποκείμενο νόσημα είχε το 66% των νοσηλευθέντων και το 88% των αποβιωσάντων.

 

Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους θανάτους:

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν τα 80 έτη. Ο νεότερος θάνατος αφορούσε άτομο 39 ετών και ο γηραιότερος άτομο 97 ετών.

Επίσης 95 ασθενείς απεβίωσαν κατά τη νοσηλεία τους στο Γ.Ν.Ρ. και 24 μετά τη διακομιδή τους σε άλλα νοσοκομεία.

Σχετικά με το φύλο, είχαμε ίδια αναλογία με τους νοσηλευθέντες συνολικά: 60% άνδρες και 40% γυναίκες.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς: Ανεμβολίαστοι ήταν το 69%, πλήρως εμβολιασμένοι το 25% και μερικώς εμβολιασμένοι το 6%.

Η χρονική διασπορά των θανάτων παρουσιάζει επίσης δύο μεγάλα κύματα συγχρόνως με αυτά της αύξησης των κρουσμάτων: τον Αύγουστο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022.

Το 2020 σημειώθηκαν 4 θάνατοι, το 2021 σημειώθηκαν 40 θάνατοι (12 τον Αύγουστο) και το 2022 σημειώθηκαν 51 θάνατοι (με 18 τον Ιανουάριο, 16 τον Φεβρουάριο και 13 τον Μάρτιο).

 Σήμερα νοσηλεύονται 6 ασθενείς, και την τελευταία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές ήταν μόνο 4 ενώ δε σημειώθηκε νέος θάνατος.

Φαίνεται από τις τελευταίες 2 εβδομάδες ότι το τελευταίο κύμα έχει υποχωρήσει. Ωστόσο οφείλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα προφυλακτικά μέτρα, καθώς ο κορωνοϊός δεν έχει ακόμη εκλείψει, τόνισε  η κ. Καλιαντζόγλου

 

Αριστείδης Καϊκης  Ιατρός Παθολόγος στέλεχος της Μονάδας Λοιμώξεων

Την ανάγκη να μην εφησυχάζουμε από την φθίνουσα πορεία της πανδημίας, επισήμανε ο κ. Καϊκης.

Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός για την ενίσχυση του Νοσοκομείου, καθώς φαίνεται ότι και στο μέλλον υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να ζήσουμε και άλλες πανδημίες και πρόσθεσε ότι, «αν υπήρχε ΜΕΘ Covid και δεν υποβάλλονταν οι ασθενείς στη διαδικασία της αεροδιακομιδής, ίσως να ήταν καλύτερα τα στοιχεία των θανάτων».

 

Πολύμνια Γαλανού Πρόεδρος  Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Διευθύντρια  Αναισθησιολογικού Τμήματος

“Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν τελειώσαμε με την πανδημία πολλοί ασθενείς πέθαναν γιατί δεν νοσηλεύθηκαν εγκαίρως σε ΜΕΘ».

Όσον αναφορά το θέμα αντιμετώπισης των κρουσμάτων κορωνοϊού και φιλοξενίας στο νοσοκομείο Ρόδου η κ. Γαλανού επεσήμανε ότι επειδή έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος πρέπει να οριστούν από τους υπεύθυνους ξενοδοχεία καραντίνας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

 

Οργισμένη αντίδραση Νοσοκομειακών Γιατρών της Ρόδου κατά της 2ης ΥΠΕ για τα χειρουργεία

Πολύμνια Γαλανού – Λίστες Χειρουργεία 

Αναφορά στο επίμαχο θέμα αυτό της  λίστας αναμονής  για τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Ρόδου έκανε η κ.Γαλανού  η οποία επεσήμανε τα εξής :

«Όλοι έχετε ακούσει ότι υπάρχει πρόβλημα  και λίστες με χειρουργεία. Σας ενημερώνω πως τα χειρουργεία δεν έχουν σταματήσει.

Εγώ αμφισβητώ τα νούμερα. Έχουμε κάνει και συνάντηση με τον περιφερειάρχη για να ζητήσουμε βοήθεια.

Σήμερα λάβαμε ένα χαρτάκι από τη 2η ΥΠΕ που μας λέει για μεταφορά των χειρουργείων  στην ιδιωτική κλινική.

Ωραίο και ευαίσθητο είναι αυτό. Θα φεύγουν από το ΓΝΡ τα περιστατικά της εφημερίας για την ιδιωτική κλινική μαζί με τους γιατρούς του νοσοκομείου .

Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει πρόσθετη αμοιβή. Ζητήσαμε ενίσχυση του ΓΝΡ  με γιατρούς και τις αμοιβές μας. Αντί να μας φέρουν βοήθεια  γίνεται αυτό”, τόνισε μεταξύ άλλων

Γιώργος Τριάντος  Πρόεδρος  Επιστημονικού Συμβουλίου 

«Είναι ένα θέμα που ακούγονταν εδώ και πολύ καιρό . Αναφέρομαι στο έγγραφο που ήρθε σήμερα . Χωρίς να προσδιορίζει ευθύνες αμοιβές . Μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας θα νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική.

Το χαρτί αυτό είναι μια ευκαιρία για να αποκαλυφθεί ποιοι κόπτονται για το συμφέρον του νοσοκομείου  και ποιοι προσπαθούν να δώσουν λύσεις μέσω της ενδυνάμωσης συγκεκριμένων δομών»

 

 

Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου: Ετήσια καταγραφή εισερχόμενων ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

 

Ελένη Τσακίρη Προϊσταμένη  Γραφείου Ποιότητας και Εκπαίδευσης

Τον απολογισμό του τμήματος ΤΕΠ παρουσίασε η κ. Τσακίρη
Το 2021 ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων στα ΤΕΠ ανήλθε στους 28.060 ασθενείς, αριθμός που αντιστοιχεί στο 23% του πληθυσμού της Ρόδου.

Παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των εισερχόμενων ασθενών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από τους ασθενείς που προσήλθαν στο ΤΕΠ το 73,4% (20.611) εξήλθαν με οδηγίες εξόδου.

Οι υπόλοιποι εισήχθησαν σε κλινικές με περισσότερες εισαγωγές στη Β’ Παθολογική κλινική, την Καρδιολογική, τη Μονάδα Εμφραγμάτων, τη Β’ Χειρουργική, την Ορθοπεδική, την Α’ Χειρουργική και την Ουρολογική.

 

Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου: Ετήσια καταγραφή εισερχόμενων ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών

Το 2020,  χρονιά της σκληρής καραντίνας, είχαμε 93 νοσηλείες εκ των οποίων οι μισές τον Νοέμβριο του 2020.

Το 2021 οι νοσηλείες αυξήθηκαν στις 771 με το μεγάλο peak τον Αύγουστο του 2021 με αρνητικό ρεκόρ 188 εισαγωγές σε ένα μήνα.

Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν τους νοσηλευθέντες ασθενείς με επιβεβαιωμένη νόσο Covid-19 στην  Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γ.Ν.Ρόδου, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφορούν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα. Αναλυτικότερα:

Στο διάστημα αυτό νοσηλεύτηκαν 1.271 ασθενείς οι οποίοι διαγνώσθηκαν με μοριακό τεστ ανίχνευσης του  ιού SARS-COV 2 και οι οποίοι είναι καταχωρημένοι και στο Εθνικό Μητρώο Covid.

Από τους ασθενείς αυτούς 788 (62%) ήταν ανεμβολίαστοι, 378 ( 30%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και 105 (8%) μερικώς εμβολιασμένοι.

Η κατανομή των σκευασμάτων των εμβολίων που έλαβαν ήταν 76% PFIZER, 18% JOHNSON και 6% ASTRA ZENECA.

Από τους πλήρως εμβολιασθέντες ασθενείς το 30% είχε λάβει και αναμνηστική δόση.

Σχετικά με το φύλο των ασθενών :  60% άνδρες και 40% γυναίκες.

Σχετικά με την έκβαση της νόσου 90,2% ίαση και 9,2% απεβίωσαν και ένα  μικρό ποσοστό παραμένει ενεργό κρούσμα.

Η μέση ηλικία των νοσηλευθέντων ήταν 62 έτη. Οι περισσότεροι (249) βρίσκονταν στην ηλικιακή ομάδα των 61-70. 18 ασθενείς ήταν < 20 ετών και 2 > 100 ετών.

45 ασθενείς με βαριά νόσο χρειάστηκε να διασωληνωθούν  εκ των οποίων οι 35 διεκομίσθησαν με ΕΚΑΒ και την ειδική κάψουλα σε μονάδες εντατικής Covid σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Συνολικά 124 ημέρες υπήρξε ανάγκη νοσηλείας διασωληνωμένου ασθενούς στη ΜΕΛ του νοσοκομείου μας.

Αθροιστικά για όλους τους νοσηλευθέντες αντιστοιχούν 8645 ημέρες νοσηλείας με μέσο όρο τις 7 ημέρες ανά ασθενή.

Παρατηρώντας το διάγραμμα της χρονικής διασποράς των νοσηλειών υπήρξαν δύο μεγάλα κύματα της νόσου, τον Αύγουστο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022.

Αναλυτικά:

Το 2020,  χρονιά της σκληρής καραντίνας, είχαμε 93 νοσηλείες εκ των οποίων οι μισές τον Νοέμβριο του 2020.

Το 2021 οι νοσηλείες αυξήθηκαν στις 771 με το μεγάλο peak τον Αύγουστο του 2021 με αρνητικό ρεκόρ 188 εισαγωγές σε ένα μήνα.

Το 2022 επίσης ξεκίνησε με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών με τον αριθμό μέχρι στιγμής να είναι 405 ασθενείς με μέγιστο τον Ιανουάριο ο οποίος έφτασε τις 62 εισαγωγές.

Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους θανάτους:

Μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν ήταν τα 80 λέτε. Ο νεότερος 39 και ο γηραιότερος 97.

95 ασθενείς απεβίωσαν κατά τη νοσηλεία τους στο Γ.Ν.Ρ και 24 μετά τη διακομιδή τους σε άλλα νοσοκομεία.

Σχετικά με το φύλο, ίδια αναλογία με τους νοσηλευθέντες συνολικά : 60% άνδρες και 40% γυναίκες.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς : Ανεμβολίαστοι 69%, πλήρως εμβολιασμένοι 25% και μερικώς εμβολιασμένοι 6%

Η χρονική διασπορά των θανάτων παρουσιάζει επίσης δύο μεγάλα κύματα συγχρόνως με αυτά της αύξησης των κρουσμάτων: τον Αύγουστο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022.

Αναλυτικά : 2020 4 θάνατοι, 2021 40 θάνατοι (12 τον Αύγουστο) και 2022 51 θάνατοι ( με χειρότερους μήνες 18 τον Ιανουάριο, 16 τον Φεβρουάριο και 13 τον Μάρτιο).

Σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα υπήρχαν στο 66% των νοσηλευθέντων και στο 88% των θανόντων. Τα συχνότερα ήταν αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, βρογχικό άσθμα, στεφανιαία νόσος και νεοπλασίες.

Σχετικά με την κατοικία η πλειοψηφία 48% ήταν κάτοικοι της πόλεως της Ρόδου, 10% Αρχαγγέλου, 10% εκτός Ρόδου, 5% Αφάντου και 5% Ιαλυσού και τα λοιπά σε μικρότερα ποσοστά.

Από επί μέρους ανάλυση των στοιχείων σχετικά με τις τρεις μεταλλάξεις (βρετανική, Δέλτα και Όμικρον) προέκυψε ότι το κύμα της Δέλτα (Ιούλιος με Οκτώβριος 2020) ήταν με περισσότερες νοσηλείες αλλά μικρότερης διάρκειας (ενός μηνός). Το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον είχε μεγαλύτερη διάρκεια (3 μήνες) και επιπλέον οι νοσηλευθέντες ασθενείς είχαν μεγαλύτερη μέση ηλικία (71 έτη) σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα (54 έτη). Με αυτό σχετίζεται και το υψηλότερο ποσοστό θανάτων με την μετάλλαξη Ο (14,5) έναντι της Δ (8%).

Συγκριτικά στοιχεία μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων ασθενών : υποκείμενα νοσήματα 60% και 76% αντίστοιχα και έκβαση νόσου θάνατος 10,28% και 7,6% αντίστοιχα.

Σημερινά στοιχεία :

Στην παρούσα φάση νοσηλεύονται 6 ασθενείς, και την τελευταία εβδομάδα οι νέες εισαγωγές ήταν μόνο 4 ενώ δε σημειώθηκε νέος θάνατος.

Φαίνεται από τις τελευταίες 2 εβδομάδες ότι το τελευταίο κύμα έχει υποχωρήσει ωστόσο οφείλουμε να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα προφυλακτικά μέτρα καθώς ο κορωνοιός δεν έχει ακόμη εκλείψει.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛ
ΙΑΤΡΙΚΟ

ΒΟΛΟΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΤΑΜΠΟΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΦΗ

ΔΙΑΚΟΝΙΚΟΛΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΚΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ

ΤΖΩΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΣ

ΓΟΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΡΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΦΡΟΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΙΑΤΡΟΙ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΔΩΡΟΘΕΑ

ΧΗΜΙΚΟΙ – ΒΙΟΛΟΓΟΙ

ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΥΠΡΑΙΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ

ΛΑΟΥΔΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ

ΑΧΟΥΛΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΦΥΛΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΚΟΣΙΩΡΗ ΝΑΝΤΙΑ

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΚΑΛΛΕΡΓΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΚΑΡΑΚΑΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Γ.Ν.ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ

ΓΚΟΥΤΖΙΚΙΔΗΣ ΖΗΣΗΣ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΤΑΧΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΠΙΔΑ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΛΑΜΠΡΟΥΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΛΑΜΠΡΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΒΑΤΟΥΣΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΧ. ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑ ΜΑΡΙΑΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡOΥΛΑ ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΣΑΗ ΕΙΡΗΝΗ ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΜΑΡΙΑ ΥΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ

ΦΡΑΓΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΔΙΕΚ Γ.Ν.Ρ

ΠΕΖΟΥΒΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΔΙΕΚ Γ.Ν.Ρ

ΔΟΝΤΑ ΦΩΤΟΥΛΑ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΩΝ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΜΑΡΓΕΛΛΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΚΟΥΚΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

ΚΑΛΛΙΣΤΡΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ

ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΒΛΑΧΙΔΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Διοικητής: Ρουμάνης Γρηγόριος

ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
ΕΤΟΥΣ 2021

Ελένη Τσακίρη, Νοσηλεύτρια ΤΕ, MSc, Γραφείο Ποιότητας Γενικού νοσοκομείου Ρόδου «Ανδρέας
Παπανδρέου»

Μέσα από τις υπηρεσίες φροντίδας διαμορφώνεται η πρώτη εντύπωση του
ασθενή/πολίτη για ολόκληρο το νοσοκομειακό σύστημα.

Σύμφωνα με τα standards ποιότητας, επιτυχημένο είναι ένα ΤΕΠ όταν
σαφώς παρέχει άριστη επείγουσα φροντίδα, αλλά όταν επιπλέον
συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας και της φήμης του νοσοκομείου,
λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν
τις επισκέψεις στα ΤΕΠ. (Λάμπρου, 2005).

Εισαγωγή

Πρωταρχικός σκοπός της ανάλυσης είναι η καταγραφή του συνολικού
αριθμού των επισκέψεων στα ΤΕΠ για την αποτύπωση της εικόνας της
λειτουργίας των ΤΕΠ, η ανάλυση και η αξιολόγηση της υφιστάμενης
κατάστασης σχετικά με τους εισερχόμενους ασθενείς και τους
επαγγελματίες υγείας.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την έκβαση των ασθενών αποτελούν
πολύτιμη πηγή πληροφοριών γιατί ανασύρουν ανεπάρκειες ή και ελλείψεις
κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το ΤΕΠ και προβλήματα
συντονισμού της φροντίδας (μεγάλοι χρόνοι αναμονής).

Σκοπός (1)

Το σύνολο των εισερχόμενων ασθενών ανά μήνα,

Ο αριθμός εισερχόμενων ασθενών ανά ημέρα,

Τα περιγραφικά μέτρα που προκύπτουν μέσα από τη στατιστική ανάλυση,
σχετικά με το φύλο, το μέσο όρο ηλικίας, τη θνητότητα,

Η κίνηση των ασθενών και συγκεκριμένα οι κλινικές που εισήχθησαν,

Ο αριθμός των τουριστών, και

Ελλήνων (διακομιδών) από νησιά της Δωδεκανήσου και Κυκλάδων,

Σκοπός (2)

Για την καταμέτρηση του αριθμού των επισκέψεων στα ΤΕΠ,
χρησιμοποιήθηκαν τα βιβλία καταγραφής των εισερχόμενων ασθενών από
το ιατρικό προσωπικό, όπου αναγράφεται η ώρα και η ημερομηνία
προσέλευσης του ασθενή στο τμήμα, τα συμπτώματα ή η διάγνωση,
δημογραφικά στοιχεία ( τόπος διαμονής, διεύθυνση), κλινικές πληροφορίες
και η έκβαση της φροντίδας ( αν εξήλθαν με οδηγίες εξόδου η αν
εισήχθησαν σε κλινική).

Υλικό

1) ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ –
ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ
ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

1.1 Συνολικός αριθμός εισερχόμενων ασθενών ανά μήνα

ΜΗΝΑΣ

ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ
ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1524

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1530

ΜΑΡΤΙΟΣ

1719

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

1794

ΜΑΪΟΣ

2377

ΙΟΥΝΙΟΣ

2818

ΙΟΥΛΙΟΣ

3142

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

3143

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

2981

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

2728

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

2226

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

2078

ΣΥΝΟΛΟ

28.060

Πίνακας 1.

Διάγραμμα 1.

1.2 Μέσος όρος εισερχόμενων ασθενών ανα ημέρα

ΜΗΝΑΣ

ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ
ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

49

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

54

ΜΑΡΤΙΟΣ

55

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

60

ΜΑΪΟΣ

77

ΙΟΥΝΙΟΣ

94

ΙΟΥΛΙΟΣ

101

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

101

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

99

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

88

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

74

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

67

Πίνακας 2.

Διάγραμμα 2.

2)ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Περιγραφικά μέτρα

2.1.Φύλο

Διάγραμμα 3.

12.644
(45%)

15.337
(55%)

2.2 Μέσος όρος Ηλικίας

Διάγραμμα 4.

Μ.Ο. Ηλικίας± 42,5 έτη

Εύρος Ηλικίας :38=50 έτη

3) ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ
ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΠ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

3.1 Εισαγωγές σε κλινικές

Διάγραμμα 5.

3.2 Ασθενείς που εξήλθαν με Ο.Ε.Φ.Α

Διάγραμμα 6.

73,4%

(20,611)

4.ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ

4.1 Αριθμός θανάτων στα ΤΕΠ

Διάγραμμα 7.

0,002

80
θάνατοι

5. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
ΣΤΑ ΤΕΠ

5.1 Εισερχόμενοι Τουρίστες ανά μήνα (από Ελλάδα και Εξωτερικό)

ΜΗΝΑΣ

ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ
ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

39

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

47

ΜΑΡΤΙΟΣ

55

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

58

ΜΑΪΟΣ

100

ΙΟΥΝΙΟΣ

144

ΙΟΥΛΙΟΣ

567

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

706

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

528

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

431

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

87

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

57

ΣΥΝΟΛΟ

2,819

Πίνακας 3.

Διάγραμμα 8.

5.2 Φύλο

Διάγραμμα 9.

43%

57%

5.3 Εισερχόμενοι Ασθενείς από άλλες χώρες στα ΤΕΠ (ΕΚΤΟΣ
ΕΛΛΑΔΑΣ)

Διάγραμμα 10.

5.4 Εισερχόμενοι Ασθενείς από πόλεις της Ελλάδας

Διάγραμμα 11.

5.5 Εισερχόμενοι Ασθενείς από
νησιά της Ελλάδας

Διάγραμμα 12.

5.6 Αριθμός Εισερχόμενων Ασθενών από πόλεις και νησιά της Ελλάδας

Διάγραμμα 13.

5.7 Αριθμός Εισερχόμενων Ασθενών από άλλες χώρες

Διάγραμμα 14.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το 2021 ο συνολικός αριθμός των επισκέψεων στα ΤΕΠ ανήλθε στους
28.060 ασθενείς. (23% του πληθυσμού της Ρόδου ζητά την παροχή
«επείγουσας» φροντίδας, από τα ΤΕΠ του νοσοκομείου της Ρόδου).

Παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση των εισερχόμενων ασθενών τους
καλοκαιρινούς μήνες, περίπου 40% σε σχέση με την υπόλοιπη περίοδο του
έτους.

Σχετικά με το φύλο δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα
στους άνδρες (55%) και στις γυναίκες (45%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των εισερχόμενων ασθενών στα ΤΕΠ ήταν τα 42,5
έτη

Αποτελέσματα (1)

το 73,4% (20.611) των εισερχόμενων ασθενών εξήλθαν με οδηγίες εξόδου.

Οι υπόλοιποι ασθενείς εισήχθησαν σε κλινικές . Οι περισσότερες εισαγωγές
αφορούσαν τη Β’ Παθολογική κλινική (1413), την Καρδιολογική (638), τη
Μονάδα Εμφραγμάτων (626), τη Β’ Χειρουργική (593), την Ορθοπεδική
(462), την Α’ Χειρουργική (352) και Ουρολογική κλινική (227).

406 ασθενείς παραπέμφθηκαν στα Τακτικά Ιατρεία, λόγω του ότι δεν
χαρακτηρίστηκαν ως επείγοντα περιστατικά.

το 4,9 % των ασθενών (1394) δεν ολοκλήρωσαν τη φροντίδα τους είτε γιατί
αποχώρησαν ιδία βουλήση είτε γιατί εξήλθαν λάθρα.

Ο δείκτης θνητότητας στα ΤΕΠ βρέθηκε να είναι χαμηλός, 0,002, καθώς
καταγράφηκαν 80 θάνατοι (περίπου 7 θάνατοι/ μήνα).

Αποτελέσματα (2)

Καταγράφηκαν 2.819 (˜10%) αλλοδαποί εισερχόμενοι ασθενείς και έλληνες που ήταν
διακομιδές από τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Ο μέσος όρος ηλικίας των αλλοδαπών – ασθενών που διακομίσθηκαν από νησιά ήταν τα 47
έτη, Σχετικά με το φύλο, υπήρξε στατιστικά πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στους άνδρες (57%)
και τις γυναίκες (43%).

Όσον αφορά τους Έλληνες τουρίστες, οι περισσότεροι ήταν από Αθήνα (79), από Κρήτη (22)
και από Θεσσαλονίκη (10) και πολύ λιγότεροι από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Όσον αφορά τα
νησιά, οι περισσότεροι ασθενείς διακομίστηκαν από Σύμη (117), Κάρπαθο (73), Κω (66),
Τήλο (42), Λέρο (32), Κάλυμνο (26), Χάλκη (23), Καστελλόριζο (13), λιγότεροι από
Αστυπάλαια και Κάσο (9) και από Αμοργό και Ικαρία (1). Και σε αυτήν την περίπτωση,
εντυπωσιακή αύξηση εισερχόμενων ασθενών σημειώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες,
αντίστοιχα.

Μόνο αλλοδαποί, καταγράφηκαν 2207 ασθενείς . Οι περισσότεροι προέρχονταν από Γερμανία
(358), Αγγλία (191), Ολλανδία (125), Γαλλία (105), Δανία (79), Πολωνία (64), Ρωσία (57),
Βέλγιο (55), Τσεχία (45) και ακολούθησε μικρότερος αριθμός ασθενών από άλλες χώρες.

Αποτελέσματα (3)

Περιστατικά Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,

Επανεπίσκεψη στα ΤΕΠ (λόγω επιπλοκών),

Ασθενείς που λόγω ελλιπούς γνώσης ή πλήρους άγνοιας δεν είναι σε
θέση να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης τους, βιώνουν
ανασφάλεια και αναζητούν βοήθεια στα ΤΕΠ,

Ασθενείς που γνωρίζουν ότι δεν είναι επείγον το πρόβλημά τους, αλλά
καταφεύγουν στις υπηρεσίες του ΤΕΠ, ασκώντας έμμεση πίεση, ώστε
να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα από τα αντίστοιχα προγραμματισμένα
περιστατικά στα Τακτικά Ιατρεία,

Συμπεράσματα (1)
Μέσα από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι οι κατηγορίες ασθενών που προσήλθαν
στα ΤΕΠ ήταν:

Ασθενείς , οι οποίοι για οικονομικούς λόγους προσφεύγουν στα ΤΕΠ, όπου η
εξέταση και νοσηλεία είναι δωρεάν, αποφεύγοντας την καταβολή της δαπάνης
στα Εξωτερικά Ιατρεία,

Ασθενείς για ειδικούς ψυχοκοινωνικούς λόγους (άστεγοι, ψυχιατρικά
περιστατικά, άτομα σε κατάσταση μέθης, θύματα βίας ή κακοποίησης),

Άτομα που για εργασιακούς λόγους οδηγούνται στα ΤΕΠ λόγω 24ωρης
λειτουργίας)

Χρονίως πάσχοντες ασθενείς για follow up ή αντιμετώπιση επιπλοκών, και

η) παραπομπή από ιδιώτες ιατρούς για εκτέλεση ακτινοδιαγνωστικών ή
εργαστηριακών εξετάσεων.

Τα ΤΕΠ αποτελούν την «ελκυστική» οδό για πολλούς!!!