To Εργατικό Κέντρο Ρόδου για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Ρόδος

To Εργατικό Κέντρο Ρόδου για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. 

«Η 8η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα εορτασμού της γυναίκας καθώς είναι αφιερωμένη στην προσωπικότητά της στους αγώνες της. Αποτελεί ημέρα τιμής και προσφοράς της τόσο στην οικογένεια, ως μητέρα και σύζυγο, όσο και στο κοινωνικό σύνολο, ως εργαζόμενη και ενεργό μέλος της κοινωνίας.

Η ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και είναι αφιερωμένη στη μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε από εργάτριες του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη οι οποίες ζήτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερο μισθό λιγότερες εργατοώρες και τα εργασιακά τους δικαιώματα αφού δουλεύοντας υπό άθλιες συνθήκες και για ψίχουλα αφιέρωναν τη ζωή τους στον βωμό της μαζικής παραγωγής έτοιμων διαθέσιμων βιομηχανικών προϊόντων.

Σήμερα η μέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της υπόβαθρο. Θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πώς οι γυναίκες έκαναν πολλούς αγώνες προσπαθώντας να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και συνεχίζουν να αγωνίζονται και να παλεύουν για μία κοινωνία στην οποία τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Η γυναίκα στην Ελλάδα του 2021 της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της μείωσης των μισθών, της μισθολογικής ανισότητας, της επαγγελματικής στασιμότητας, της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της εφεδρείας, των απολύσεων, της ανεργίας, των πολλαπλών διακρίσεων, της στέρησης κοινωνικών παροχών, των μειωμένων ασφαλιστικών προσδοκιών, της έλλειψης δημόσιων δομών φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια, της ανεπάρκειας δημόσιας φροντίδας υγείας, της κοινωνικής απομόνωσης και της περιθωριοποίησης, είναι ΓΥΝΑΙΚΑ ΗΡΩΙΔΑ.

Το Ε.Κ.Ρ. απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες εργαζόμενες και μη.
Το Ε.Κ.Ρ.  τιμά και στέκεται με σεβασμό στον καθημερινό αγώνα της γυναίκας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στους πολλούς και δύσκολους ρόλους που έχει επωμισθεί ως μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, άνεργη.

Δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε σ’ όλες εκείνες τις γυναίκες που βάλλονται και προσβάλλονται με κάθε τρόπο στην εργασία, στις σπουδές, στην οικογένεια, στην Κοινωνία
Το Ε.Κ.Ρ. θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προάσπιση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, του Κράτους Πρόνοιας.

Καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει και να υλοποιήσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα ισότιμης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής παρουσίας των γυναικών.

Το Ε.Κ.Ρ. ενημερώνει ότι η Γ.Σ.Ε.Ε. διαθέτει το isotita@gsee.gr και τις Δομές δωρεάν πληροφόρησης εργαζομένων και ανέργων (Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr, Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/), τα οποία είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο ΣΕΠΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία».