Νέοι Ευρωπαίοι επιστήμονες θέλουν να ξαναχτίσουν τον Κολοσσό της Ρόδου (video)
Ρόδος

Νέοι Ευρωπαίοι επιστήμονες θέλουν να ξαναχτίσουν τον Κολοσσό της Ρόδου (video)

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ με στόχο την αναστήλωση του αγάλματος, η οποία θα βασίζεται στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

Μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία φαίνεται πως έχουν αναλάβει έξι νεαροί επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίοι επιθυμούν να ξαναχτίσουν το άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου, ενός από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας.

Ο λόγος για τους Άρη Πάλλα, Χρήστο Γιαννά, Εράλντ Ντούπι, Ματίλντα Πάλλα, Ομπρέτα Ιανόνε και Ενρίκε Φερνάντσες, οι οποίοι έχουν εισηγηθεί την εν λόγω αναστήλωση στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ευρύ κοινό.

Ο αρχικός Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα μπρούτζινο άγαλμα, ύψους 33 μέτρων, το οποίο χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον Χάρη τον Λίνδιο. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού, το 226 π.Χ. το άγαλμα του θεού Ήλιου κατέρρευσε, μένοντας για πολλά χρόνια πεσμένο. Μάλιστα, ήταν τόσο εντυπωσιακό, που παρότι πεσμένο συμπεριλήφθηκε στα επτά θαύματα του τότε γνωστού κόσμου.

Το άγαλμα του νέου Κολοσσού είναι σχεδιασμένο με βάση τα δεδομένα της εποχής μας, καθώς θα πρόκειται για ένα τεράστιο άγαλμα, απείρως μεγαλύτερο από το αρχικό, το οποίο θα φτάνει τα 150 μέτρα ύψους.

 

 

Στο εσωτερικό του θα υπάρχει μουσείο, το οποίο αναμένεται να φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αφάνεια, αλλά και βιβλιοθήκη. Ακόμα, αναμένεται να επανακτήσει το ρόλο του αρχικού Κολοσσού ως φάρος. Το φως που θα εκπέμπεται, θα φτάνει σε απόσταση πάνω από 56 χιλιόμετρα έως τα παράλια της Τουρκίας. Η βάση του νέου αγάλματος θα έχει τη μορφή τριπόδου, για μεγαλύτερη σταθερότητα, καθώς πρόκειται για μια κατασκευή μοναδική στο είδος της όσον αφορά την ανταπόκριση στις σεισμικές δονήσεις και τους ισχυρούς ανέμους.

Το εντυπωσιακό στοιχείο του σχεδιασμού του αγάλματος, που απεικονίζει τον θεό Ήλιο, είναι πως το «δέρμα» του προβλέπεται να είναι καλυμμένο από ηλιακούς συλλέκτες, καθιστώντας το άγαλμα ενεργειακά αυτόνομο. Όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της ομάδας, που έχει αναλάβει το φιλόδοξο σχέδιο, η ιδέα ήρθε μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όταν ο αρχιτέκτονας Άρης Πάλλας αποφάσισε να μείνει στη χώρα του και να προσπαθήσει να «ξαναβάλει τη Ρόδο στον χάρτη».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ιστοσελίδα: «Η κατασκευή του νέου μουσείου, του Κολοσσού, θα δώσει μια σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας: δεν θα δημιουργήσει μόνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και μία επίδραση “Domino” στην οικονομία, η οποία θα ενισχύεται όλο και με περισσότερες νέες υποδομές». Η χρηματοδότηση του εν λόγω εγχειρήματος, ζητείται από τη βοήθεια του ευρύ κοινού με δωρεές.

 Πηγή    via