Δράσεις του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε για τον μήνα Απρίλιο
Ρόδος

Δράσεις του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε για τον μήνα Απρίλιο

Με τρεις ιδιαίτερα επιτυχημένες δράσεις κλείνει ο Μήνας Απρίλιος για το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε.

Η αρχή έγινε στις 11 Απριλίου με το σύγχρονο εξ’ αποστάσεως σεμινάριο, που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και είχε τίτλο: «Πως διαχειρίζομαι την επιστροφή στην «ζωντανή» τάξη το προφίλ των μαθητών και η «κόπωση» των εκπαιδευτικών».

Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από την Υπεύθυνη Σ.Ε.Ε. Αειφορίας 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ν. Αιγαίου, κ. Αδαμαντία Φατσέα, την Υπεύθυνη ΣΕΠ Ν. Δωδ/σου, κ. Μαρία Καραϊσαρλή και την Υπεύθυνη του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου κ. Παπασάββα Φιλία.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Δρ. Ελένη Λιβανίου, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος. Δεκάδες εκπαιδευτικοί από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων δήλωσαν συμμετοχή και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση της κυρίας Λιβανίου.

Η ομιλία ξεκίνησε με αναφορά στην ψυχολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας σε παιδιά και εφήβους και που με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση των μαθησιακών δυσκολιών. Ανέφερε πως ο όρος «κανονικότητα» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αλλά να αντικατασταθεί με τον όρο «καινούργια πραγματικότητα».

Στην συνέχεια η Δρ Λιβανίου ανέλυσε τις αιτίες που κρύβονται πίσω από την αύξηση του αριθμού των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην μετά covid-περίοδο. Ανέλυσε, επίσης, τα παράδοξα των μαθησιακών δυσκολιών.

Για παράδειγμα, γιατί ένα αντικειμενικά έξυπνο παιδί δυσκολεύεται στο σχολείο, γιατί όλοι οι μέθοδοι δεν είναι κατάλληλοι για όλα τα παιδιά και γιατί κάποια παιδιά «ανθίζουν» ενώ κάποια άλλα περιθωριοποιούνται.

Το βασικό σκέλος της ομιλίας της αφιερώθηκε σε πρακτικές συμβουλές για το πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αντιμετωπίσουν και να βοηθήσουν έναν μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες. Η συμβουλή της Δρ Λιβανίου ήταν: Αποδέχομαι και ενθαρρύνω την κάθε προσπάθεια!

Η Δρ Λιβανίου ήταν για ακόμη μία φορά εξαιρετική! Το Μάιο και πιο συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου, θα καλωσορίσουμε την Δρ. Ελένη Λιβανίου στην πόλη μας και θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε δια ζώσης.

Στη συνέχεια το Europe Direct συμμετείχε στο EESD Forum 2022, το Φόρουμ για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που διοργανώνεται από το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο».

Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου, με θέμα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα και κεντρικό ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Μαχαίρα, που είναι ο Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (EU ClimatePact) στην Ελλάδα και μέλος της Οργάνωσης Γη.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα/EU Climate Pact.

Το Σύμφωνο αυτό είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που στοχεύει στην κινητοποίηση των πολιτών, κοινοτήτων και οργανισμών ώστε να συμμετάσχουν στη δράση για το κλίμα και ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το Σύμφωνο για το Κλίμα, λοιπόν, παρέχει ένα χώρο για τους

πολίτες και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών να συνδεθούν, να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν συλλογικά μικρές και μεγάλες κλιματικές λύσεις. Μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών, το Σύμφωνο ευελπιστεί να πολλαπλασιάσει τον αντίκτυπό των δράσεων αυτών.

Τέλος, την Πέμπτη 14 Απριλίου το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε δράση με θέμα: «Ανα-γνωρίζω την Ευρώπη στην Περιοχή μου – Το παράδειγμα δύο Συγχρηματοδοτούμενων έργων (Καλών Πρακτικών)», σε συνεργασία με το 4ο ΓΕΛ Ρόδου. Πρώτος Σταθμός της περιήγησης μας ήταν το «Πάρκο Τέχνης».

Σε ένα κατάφυτο και καταπράσινο τοπίο στο χωριό Αρχίπολη, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον κ. Δάμωνα Παπακυριακού, καλλιτέχνη, γλύπτη και μουσικό. Ο κ. Παπακυριακού, πήρε την ιδέα της δημιουργίας του Πάρκου Τέχνης από τα ταξίδια του στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχουν πολλά πάρκα τέχνης στη φύση, έτσι σκέφτηκε ότι η Ρόδος είναι ένα τέλειο μέρος για ένα πάρκο τέχνης, καθώς τις περισσότερες φορές είναι ηλιόλουστες μέρες και η φύση είναι όμορφη.

Το Πάρκο Τέχνης δεν είναι μόνο χώρος έκθεσης αλλά και χώρος εργασίας: οι καλλιτέχνες που έρχονται στη Ρόδο μπορούν να έχουν τον δικό τους χώρο δωρεάν στα υπαίθρια εργαστήρια όπου μπορούν να δημιουργήσουν την τέχνη τους και στη συνέχεια να την εκθέσουν. Μία τέτοια καλλιτέχνη από τον Καναδά, την MC Duval, συνάντησαν και τα παιδιά.

Πραγματοποιώντας τις σπουδές της, αρχικά στις Κοινωνικές Επιστήμες και στη συνέχεια στην Εγκληματολογία, συνειδητοποίησε πως μέσα από την Τέχνη θα μπορούσε να δώσει το στίγμα της και να συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας.

Μία φίλη της από τη Ρόδο, με την οποία γνωρίστηκε πριν από 9 χρόνια, όταν οι δρόμοι τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Βέλγιο, συμμετέχοντας από κοινού σε ένα πρόγραμμα ERASMUS, της μίλησε για το «Πάρκο Τέχνης» στη Ρόδο.

Τις τελευταίες μέρες διαμένει σε αυτό, οπότε, με μεγάλη της χαρά, πρόσφερε ένα workshop στους μαθητές, όπου στην ουσία αφού πρώτα τους μίλησε για την πορεία της και απάντησε στις απορίες τους, τους δίδαξε την τεχνοτροπία που εκείνη χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει τα έργα της και στη συνέχεια εκείνοι δουλεύοντας συνεργατικά, δημιούργησαν τα δικά τους.

Η κεντρική ιδέα ήταν να αντιληφθούν πως τα στοιχεία της φύσης, όπως φύλλα, λουλούδια, κλαδιά μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά με άλλα υλικά και να καταλήξουν να είναι έργα τέχνης. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και αυτό αποτυπώθηκε στα έργα που έφτιαξαν.

Επόμενος σταθμός μας, ήταν το Μουσείο Παιχνιδιών της Ρόδου, που βρίσκεται έξω από το χωριό Αρχίπολη, σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και πευκοδάση.

Το Μουσείο άνοιξε τον Νοέμβριο του 2016 από τον «Σύλλογο Φίλων Ελληνικών Παιχνιδιών» με εκπρόσωπο τον κ. Θανάση Ιωάννου ο οποίος είχε πάθος και όνειρο τη δημιουργία του συγκεκριμένου Μουσείου.

Τα παιχνίδια που εκτίθενται στο μουσείο, είναι όλα κατασκευασμένα στην Ελλάδα, στο χρονικό διάστημα από το 1930 έως και το 1990. Όπως μας εξήγησε ο κ. Ιωάννου, δεν υπάρχουν παιχνίδια από τη μεταγενέστερη περίοδο γιατί τα εργοστάσια παιχνιδιών στην Ελλάδα έκλεισαν όλα.

Ο χώρος είναι γεμάτος με παλιά σχολικά παιχνίδια που ευνοούν τηνδιάδραση. Εκτός από τα εκθέματα, τα παιδιά μπορούν να παίξουν με αγαπημένα παιχνίδια τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο του μουσείου. Τα παιδιά δήλωσαν ενθουσιασμένα από την εμπειρία!

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν αρκετά μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που δεν είχαν επισκεφτεί κανένα από τους δύο χώρους, οπότε η χαρά ήταν έκδηλη καθ’ όλη τη διάρκεια και των δυο επισκέψεων.

Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της δράσης που είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του 2021 στο 4ο ΓΕΛ Ρόδου.

Γιορτάζοντας τα 40 Χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ πραγματοποιήθηκε διαδραστική παρουσίαση με το αντίστοιχο θέμα, στο σύνολο των μαθητών του Σχολείου και στη συνέχεια, εκείνοι φιλοτέχνησαν έργα εμπνευσμένοι από αυτό που παρακολούθησαν. Συστήθηκε μία πολυμελής επιτροπή, αυτά αξιολογήθηκαν και τα τρία καλύτερα κέρδισαν το έπαθλο, δηλαδή την εκπαιδευτική εκδρομή.

Στόχος της δράσης ήταν να μπορέσουν να συνδέσουν οι μαθητές τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της ΕΕ με την καθημερινή τους ζωή με τρόπο βιωματικό.

Η επιλογή τόσο του «Πάρκου Τέχνης» όσο και του «Μουσείου Παιχνιδιών» δεν έγινε με τυχαίο τρόπο καθώς και τα δύο αποτελούν συγχρηματοδοτούμενα έργα του προγράμματος LEADER/CLLD της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε.

Με τις παραπάνω δράσεις για το μήνα Απρίλιο, το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, σας εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Μείνετε συντονισμένοι, θα ακολουθήσουν περισσότερες δράσεις το Μάιο.