Χατζηιωάννου, Γκελαούζος και Μαρινάκου Νικητές στη μεγάλη γιορτή του 7ου Διεθνούς Μαραθώνιου Ρόδου
Αθλητικά

Χατζηιωάννου, Γκελαούζος και Μαρινάκου Νικητές στη μεγάλη γιορτή του 7ου Διεθνούς Μαραθώνιου Ρόδου

Σε μία μεγάλη γιορτή αθλητισμού εξελίχθηκε ο 7ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου, που έγινε με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 10 Απριλίου, επιστρέφοντας δυναμικά μετά από δύο χρόνια.

Πρωταθλητές και ερασιτέχνες αθλητές, μικροί και μεγάλοι, Έλληνες και ξένοι χάρηκαν τον αγώνα σε μία ηλιόλουστη ημέρα στο πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου, στον Μαραθώνιο της Ρόδου που πλέον αποτελεί θεσμό.

Φωτογραφία Nikos_Karanikolas

 

Δρομείς από 53 χώρες πήραν μέρος στον Μαραθώνιο, τον Ημιμαραθώνιο, τα 10 χλμ. και τα 5 χλμ. με όλα τα αγωνίσματα να είναι sold out και περισσότερα από 1500 άτομα να τρέχουν δίπλα στη θάλασσα και τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης, παρουσία για πρώτη φορά στην ιστορία του αγώνα Προέδρου του ΣΕΓΑΣ με τη Σοφία Σακοράφα να δηλώνει ικανοποιημένη με όσα έζησε στη Ρόδο: «Σημασία σε αυτό τον αγώνα δεν έχει η νίκη αλλά η συμμετοχή. Όλα ήταν εξαιρετικά, ο αγώνας ήταν καλά οργανωμένος, η συμμετοχή μεγάλη και αξίζουν συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου για το αποτέλεσμα

Στον Μαραθώνιο νίκησε ο Mιχάλης Χατζηιωάννου από τη Σύμη με 2:34.17 και τον ακολούθησαν ο Μιχάλης Μανούσος με 2:51.54 και ο Κυριάκος Χαταζηγεωργίου με χρόνο 2:57.12

Φωτογραφία Nikos_Karanikolas

 

Μετά τον αγώνα ο νικητής του Μαραθωνίου, κουρασμένος αλλά και συγκινημένος δήλωσε: «Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη, οι διοργανωτές κάνουν μεγάλη προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα. Θέλω να αφιερώσω τη νίκη στην οικογένεια μου, στους συμπατριώτες μου στη Σύμη. Όλα μου τα μετάλλια είναι αφιερωμένα στον Πανορμίτη, μου δίνει δύναμη και τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη Κάλλιστο Διακογεωργίου που είναι από φέτος δίπλα μου»  είπε ο Μιχάλης Χατζηιωάννου.

Στο Μαραθώνιο των γυναικών και οι τρεις που ανέβηκαν στο βάθρο, προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία. 1) Ηannah Bown 3:23.22 2) Αntonia Tomas 3:39.20 3) Νikki Daddley 3:41.06.

Στον Ημιμαραθώνιο έλαμψε ο Κώστας Γκελαούζος, ο οποίος έτρεξε για πρώτη φορά στη Ρόδο και πήρε άνετα την πρωτιά με 1:09.04, με την απονομή να την κάνει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Δεύτερος όπως έγινε και στον Αυθεντικό Μαραθώνιο του 2021 πίσω από τον Γκελαούζο, ήταν ο Παναγιώτης Μπουρίκας με 1:41.04 και τρίτος ο Πολωνός Pawel Kopaczeskwi με 1:19.27.

Ο σπουδαίος Κώστας Γκελαούζος δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι το χάρηκα πάρα πολύ. Ημουν σε προετοιμασία στο Καρπενήσι και αποφάσισα να έρθω γιατί είναι μαγικά εδώ πέρα και ήθελα να δω το νησί και αποφάσισε να τεστάρω και τον εαυτό μου. Πήγαν όλα καλά και εάν είμαι καλά, θα έρθω σίγουρα και του χρόνου.»

Ξεχωριστή παρουσία στον Ημιμαραθώνιο ήταν ο Γρηγόρης Σκουλαρίκης που έτρεξε με την κόρη του Αγγελική που έχει σύνδρομο Down και έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για όσα παιδιά έχουν διαγνωσθεί με το σύνδρομο.

Φωτογραφία Nikos_Karanikolas

 

Στον Ημιμαραθώνιο των γυναικών και οι τρεις που ανέβηκαν στο βάθρο προέρχονται από το εξωτερικό, με την απονομή να γίνεται από την Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα. 1) Patricia Martin Del Guayo (Ισπανία) 1:34.44 2) Paulina Zdunczyk (Πολωνία) 1:35.08 3) Εva Ochmanska (Πολωνία)  1:38.56.

Στα 10 χιλιόμετρα μαζί έκοψαν το νήμα, ο Χριστόφορος Πρωτόπαπας από την Κύπρο και η Αναστασία Μαρινάκου. Αναλυτικά οι νικητές στα 10 χλμ. 1) Χριστόφορος Πρωτόπαπας 36.02  2) Μιχάλης Στέλλας 40.17 3) Δημήτρης Μανούσος 41.15. Στις γυναίκες 1) Αναστασία Μαρινάκου 36.03 2) Αline Richy (Γαλλία) 45.33 3) Ιωάννα Πονήρη 46.55

Η Aναστασία Μαρινάκου είπε: «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη, η διαδρομή ήταν φανταστική, είχαμε θέα τη θάλασσα, την ευχαριστήθηκα. Ηταν για μένα ένα τεστ επειδή έρχομαι από προετοιμασία και ήταν καταπληκτικός αγώνας ενόψει των επόμενων στόχων μου. Μπορεί να ήταν η πρώτη μου φορά στον αγώνα, αλλά η αλήθεια είναι ότι είπα ότι θα έρχομαι κάθε χρονιά από εδώ και πέρα, μου άρεσε πάρα πολύ.»

Ο Χριστόφορος Πρωτόπαπας τόνισε: «Ηταν μία φανταστική διαδρομή, πάρα πολύ καλές καιρικές συνθήκες, επίπεδη διαδρομή που προσφέρεται για μεγάλα ρεκόρ. Ο κόσμος ήταν παντού στη διαδρομή, οι εθελοντές εξαιρετικοί, ο συναγωνισμός ιδιαίτερα υψηλός και η φιλοξενία από τους διοργανωτές πολύ καλή. Εγώ ήρθα από την Κύπρο ειδικά για τον αγώνα επειδή είχα ακούσει όμορφα σχόλια και σίγουρα την επόμενη χρονιά θα είμαι και πάλι παρών.»

Στα 5 χλμ. νίκησε ο Χριστόφος Πρωτόπαπας λίγη ώρα μετά την πρώτη θέση που είχε πάρει και στο δεκάρι. Οι νικητές στα 5 χλμ. ήταν: 1) Χριστόφορος Πρωτόπαπας 16.43  2) Νικήτας Φωταράς 18.44 3) Βασίλης Βασιλαράκης 19.00. Στις γυναίκες 1) Ντενίσα Μπάλα 17.23 2) Λουϊζα Τσιανάκα 20.06 3) Μαρία Σκορδίλη 23.03.

Στον αγώνα μετείχε και η Μαρία Πολύζου που βρέθηκε για μία ακόμη φορά στη Ρόδο και την παραμονή του αγώνα παρουσίασε το βιβλίο της «Μην τα παρατάς» και την επομένη έτρεξε στα 10 χλμ. : «Σήμερα για μένα ήταν μία σημαντική ημέρα. Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια τελείωσα τον μαραθώνιο του καρκίνου, βγήκα νικήτρια και είναι μία συγκινητική ημέρα για μένα. Κάθε μέρα είναι σπουδαία, γιατί όταν κερδίζεις κάθε δευτερόλεπτο από τη ζωή σου  είναι πραγματικά σημαντικό, δεν πρέπει να το ξεχνάμε και κυρίως να μην τα παρατάμε ποτέ.»

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαριέτα Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στην επιτυχία του 7ου Μαραθωνίου της Ρόδου: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι και συγκινημένοι που μετά από δύο χρόνια ο Αγώνας ξαναέγινε με φυσική παρουσία. Είχαμε φέτος σπουδαίους δρομείς, άνδρες και γυναίκες και όλοι μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το επίπεδο και τη διοργάνωση του αγώνα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες και τους συντελεστές για τη φετινή επιτυχία και θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά και στους περισσότερους από 600 εθελοντές που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.

Η αυλαία της διοργάνωσης έπεσε με συναυλία από τον Ροδιακό Σύλλογο Μουσικών με Ρόδιους καλλιτέχνες στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο 7ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου μεταδόθηκε για πρώτη φορά live στην ελληνική τηλεόραση, με την ΕΡΤ 3 να ξεκινά από νωρίς τη μετάδοση και να μεταφέρει τις υπέροχες εικόνες σε όλη την Ελλάδα.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου, διεξάγεται με την πιστοποίηση του ΣΕΓΑΣ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαραθωνίων Δρόμων AIMS, σε μια εξαιρετική παραθαλάσσια διαδρομή που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα αξιοθέατα της Ρόδου.

Μέγας χορηγός του 7ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου είναι η Under Armour. Χορηγός του αγώνα των 5 χλμ & Εθελοντισμού είναι ο όμιλος H Hotels Collection. Επίσημος χορηγός αερομεταφορών είναι η Aegean Airlines και χορηγός ακτοπλοϊκών μεταφορών η Blue Star Ferries. Χορηγός φιλοξενίας είναι ο όμιλος Mitsis Hotels. Επίσημοι χορηγοί είναι οι iStormGarden of PanthenolsfibranΚΑΥΚΑΣCitroen ΠαρασκευάςΒΑΠ Π.ΚΟΥΓΙΟΣ Α.Ε.Β.Ε.Ε., Three Sixty Marketing και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Συνδιοργανωτές του αγώνα είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΡΟΔΟΥ, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου-ΔΟΠΑΡ. O αγώνας υποστηρίζεται από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου  και διεξάγεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου (Νέα Πτέρυγα) θα είναι το κέντρο εγγραφών του αγώνα.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.rhodesmarathon.gr/

https://www.facebook.com/roads2rhodes/

https://www.instagram.com/roadstorhodes/