Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου: «Η σεζόν άρχισε στραβά»
Ρόδος

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου: «Η σεζόν άρχισε στραβά»

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε επισημαίνει τα εξής:

Σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα, πριν την έναρξη εργασίας οποιουδήποτε εργαζόμενου βάση νόμου, γίνετε πρόσληψη και ανάρτηση του ονόματος του στον πίνακα προσωπικού.

Στην Ελλάδα πάλι και ειδικότερα στην περιοχή μας η άνωθεν προϋπόθεση γίνεται πράξη ανάλογα με την όρεξη του κάθε ξενοδόχου-επιχειρηματία αφενός λόγο των ανεπαρκών ελέγχων από το ΣΕΠΕ και αφετέρου λόγο της εξαθλιωμένης κατάστασης στην όποια έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι της περιοχής μας (μετά από δυο μισές σεζόν και έναν χειμώνα χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο στήριξης).

Τα παραπάνω διευκολύνουν παραβατικές συμπεριφορές στο χώρο εργασίας, με τους μεγαλοξενοδόχους πλέον να αφήνουν να εννοηθεί ότι όποιος τολμήσει να παραπονεθεί ή να καταγγείλει, καρατομείται με συνοπτικές διαδικασίες αφού η ουρά αυτών που περιμένουν, είναι τεράστια…

Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα μας ζάλισαν με την τεράστια έλλειψη προσωπικού που όπως έμπρακτα αποδεικνύει δεν αποτελούσε τίποτα άλλο από ‘μπουρμπουλήθρες’ και ‘παπαγαλισμούς’ άλλων συμφερόντων, με άμεσο σκοπό την εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες και περαιτέρω συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων των ήδη νομίμως εργαζομένων. Τον τελευταίο καιρό στην Ρόδο, οργιάζει η εργασία των παράνομων μεταναστών (ειδικότερα στην νότια Ρόδο) καθώς και η εν γένει αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία των ημεδαπών και ευρωπαίων εργαζομένων.

Ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων εχει ήδη ανοίξει, ορισμένα αναμένονται να φιλοξενήσουν κόσμο τις προσεχείς ώρες, ενώ η πλειοψηφία από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της περιοχής μας έχουν περάσει σε φάση καθαρισμάτων απασχολώντας ήδη πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Στον αντίποδα οι προσλήψεις στον ΟΑΕΔ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 65 με 70 % αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε εργασία χωρίς πρόσληψη, αδήλωτοι και ανασφάλιστοι.

Από ελέγχους που διενεργούνται καθημερινά από τα μέλη του σωματείου η παραβατικότητα έχει φτάσει στο ζενίθ και ουδείς κρατικός φορέας όχι μόνο δεν δίνει λύση αλλά ούτε και την πρέπουσα προσοχή επί του θέματος. Η τηλεφωνική συσκευή στο σωματείο έχει πάρει φωτιά από τις τηλεφωνικές καταγγελίες εργαζομένων αλλά και από απειλές και ύβρεις από πλευράς εργοδοτών. Πέραν της αδήλωτης εργασίας εχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο της 12ωρης ‘ημιαπασχόλησης’ αφού εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν εν άγνοια τους ως ημιαπασχόληση και 4ωρο εργάζονται μέχρι και 12 ώρες καθημερινά χωρίς βέβαια να γίνετε ούτε λόγος για πρόσθετη αμοιβή.

Εφόσον, βρεθούν εργαζόμενοι κατά τον έλεγχο, αφού το σύνολο των εργαζομένων μαντρώνετε σε ψυγεία, αποθήκες, πηδάει μάντρες και τρέχει προς τις κοντινές παραλίες, ξεκινούν οι δικαιολογίες του στιλ “ήρθε για συνέντευξη”, είναι ¨δοκιμαστικά ή δεν εργάζεται εδώ. Σε όλες αυτές τις φτηνές δικαιολογίες βεβαία υπάρχει η εύλογη απορία, αφού ήρθε για συνέντευξη ή δεν εργάζεται εκεί τι δουλειά έχει με μια σκούπα στο χέρι και καθαρίζει;

Υπάρχουν βέβαια και πιο ευφάνταστοι ιδιοκτήτες, που αν το φαινόμενα δεν ήταν τραγικά, θα έκαναν μεγάλη καριέρα σαν συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας ή κωμωδίας οι οποίοι ισχυρίζονται ότι διοργανώνουν σεμινάρια.

Δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα με σεμινάρια επιμόρφωσης προσωπικού, είτε πυρασφάλειας, είτε πρώτων βοηθειών είτε υγειονομικών πρωτόκολλων, αν αυτά βέβαια είναι όντως σεμινάρια, γίνονται σε ασφαλής χώρους και ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ όπως ορίζουν οι κείμενες νομοθεσίες με αμοιβή ως ώρες εργασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατου έλεγχου οπού οι εργαζόμενοι τοποθετούσαν τα έπιπλα σε εστιατόριο ξενοδοχείου (καθάρισμα-προετοιμασία ανοίγματος δηλαδή) και στην ερώτηση μας προς τον προϊστάμενο αν εχει προχωρήσει σε προσλήψεις των παρευρισκομένων, μας ενημέρωσε κυνικά ότι πραγματοποιούσαν σεμινάριο υγειονομικών πρωτόκολλων του covid 19. Όλο αυτό, δεν ήταν στήσιμο του εστιατόριού αλλά υπολογισμός στην πράξη των αποστάσεων που θα πρέπει να έχουν τα τραπεζοκαθίσματα λόγω πρωτοκόλλων, ΤΡΑΓΙΚΟΤΗΤΑ.

Είναι καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας να εκλείψουν όλα αυτά τα φαινόμενα. Θέτουμε προ των ευθυνών της, την Ένωση ξενοδόχων Ρόδου να σταματήσει να παπαγαλίζει δηλώσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων και ανθρώπων, ειδικότερα για τα μέλη της να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις του προσωπικού που ήδη παρανόμως απασχολούν και ζητάμε επιτακτικά από τους κυβερνητικούς βουλευτές, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο να πιέσει όλους αυτούς τους κάκιστους εργοδότες αλλά πρωτίστως κάκιστους ανθρώπους έστω και την ύστατη στιγμή να επανορθώσουν τα λάθη τους και να μας βοηθήσουν στην προσπάθεια μας για μια ομαλή σεζόν με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους εργαζομένους όσο κι για την τοπική οικονομία και κοινωνία.

ΥΓ. Σκεφτείτε λίγο εκεί στην Ένωση ξενοδόχων τι ωραία που θα περάσουν οι 300+ απολυμένοι εργαζόμενοι (απολύσεις που έλαβαν χώρα το Μάρτιο) και οι οικογένειές τους τώρα που πλησιάζουν οι μέρες του Αγίου Πάσχα.

Αλήθεια νιώθετε περήφανοι;

Για άλλη μια φορά ντροπή σας…