Δημήτρης Κουρέτας και Ηλίας Μαμαλάκης αποκαλύπτουν πολύτιμα μυστικά κρυμμένα στην ελληνική κουζίνα
Εκδηλώσεις

Δημήτρης Κουρέτας και Ηλίας Μαμαλάκης αποκαλύπτουν πολύτιμα μυστικά κρυμμένα στην ελληνική κουζίνα

Διάλεξη και παρουσίαση βιβλίων στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, από την VIVERE PRO events

 

Μια βραδιά αφιερωμένη στην γαστρονομία και στην παρουσίαση του συγγραφικού έργου του κ. Δημήτρη Κουρέτα, Καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και     Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του κ. Ηλία Μαμαλάκη,  γευσιγνώστη, συγγραφέα Γαστρονομικών βιβλίων και Σεφ, οργανώνει η VIVERE PRO events”, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου – Κυκλάδων, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

 

Η εκδήλωση με τίτλο «Διατροφή και Υγεία  – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας κρυμμένα στην ελληνική κουζίνα» θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 16 Μαρτίου και ώρα 18:00, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Τους κκ Κουρέτα και Μαμαλάκη θα πλαισιώσουν οι  κυρίες Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Αμπελουργός, Οινοποιός, Επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό, και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και Μαριτάνα Αλακιώτου – Ανθοπούλου, Σύμβουλος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου –  Υπεύθυνη της πρωτοβουλίας «Aegean Cuisine».

Στο πλαίσιο της διάλεξης, θα αναπτυχθούν τα θέματα  “Διαλειμματική Νηστεία και αποφυγή νόσων”, από τον καθηγητή κ. Κουρέτα και “Αρχαία Ελληνική Γαστρονομία” από τον κ. Μαμαλάκη.

Η κα Τριανταφυλλοπούλου θα αναπτύξει το θέμα της διασύνδεσης του Τουρισμού με την Αγροδιατροφή και η κα Μαριτάνα Αλακιώτου – Ανθοπούλου, ως υπεύθυνη της πρωτοβουλίας Aegean Cuisine, θα αναφερθεί στην δημιουργία του Δικτύου Aegean Cuisine μέσω των πιστοποιημένων επιχειρήσεων καθώς και στην συνολικότερη πορεία του Προγράμματος.

 

Παράλληλα, οι κκ Δημήτρης Κουρέτας και Ηλίας Μαμαλάκης θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους και συγκεκριμένα:

 

«Διαλειμματική νηστεία» των Δημήτρη Κουρέτα Νικολάου Γκουτζουρέλα, και Φώτιου Τέκου:    Το βιβλίο αυτό προσπαθεί να ρίξει φως στα βιοχημικά μονοπάτια των αλλαγών που γίνονται στον άνθρωπο, όταν αυτός στερείται τηντροφή, δηλαδή κάνει νηστεία.

  • Πώς επιδρά η διαλειμματική νηστεία στην φυσιολογία μας;
  • Πώς επιδρά σε διάφορες νόσους όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι νόσοι του καρδιαγγειακού και του νευρικού;
  • Πώς επιδρά στο φαινόμενο της γήρανσης;

 

«Αναμνήσεις ενός μαγειριστή» του Ηλία Μαμαλάκη: Ένα βιβλίο που ξυπνά αναμνήσεις, μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι σήμερα με οδηγό την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.

 

«Τρώμε και ομορφαίνουμε»: Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Δημήτρης Κουρέτας ο συγγραφέας και σεφ Ηλίας Μαμαλάκης παρουσιάζουν τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας, αυτά δηλαδή που πρέπει να γνωρίζουμε για τις τροφές διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν νοστιμότατες συνταγές δοκιμασμένες στην καθημερινή ζωή.

 

 «Η Μύρτις και η μελόπιττα  – Μια μέρα στην αρχαία Αθήνα με οδηγό την Μύρτιδα» του Ηλία Μαμαλάκη: Πρόκειται για ένα παραμύθι που αφορά μία ημέρα από την ζωή της Μύρτιδας, ενός μικρού κοριτσιού που έζησε τον χρυσό αιώνα του Περικλή. Μέσα από την περιπλάνηση της Μύρτιδας αναδεικνύεται η καθημερινή ζωή των Αθηναίων του 5ου αιώνα π.Χ., αλλά και οι διατροφικές τους συνήθειες. Τι τρώγαν, πώς μαγειρεύαν, τι τρόφιμα ήταν διαθέσιμα και πώς;

 

 «Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά – Ζώντας στην Ελλάδα της κρίσης». Ο Δημήτρης Κουρέτας δεν ενοχλείται καθόλου από το να «λερώσει» το προφίλ του πανεπιστημιακού και να μιλήσει για απλά, κατανοητά, μα τόσο απαραίτητα πράγματα, ότι φτιάχνεται με σκληρό πρόγραμμα και προσπάθεια η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να το συζητήσει ακόμη.

 

‘Όλα τα παραπάνω βιβλία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

 

Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Έχει γράψει μέχρι τώρα 17 βιβλία. Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα γεύσης, μαγειρικής και πολιτισμού και έχει βραβευθεί επανειλημμένως από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.

 

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 180 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Ήταν εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την περίοδο 2007-2013 και την περίοδο 2014-2020. Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology. Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο ΠΘ, και από το 2018 είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων  της Commission για χημικές και διατροφικές κρίσεις. Προ ημερών ορίστηκε νέος Πρόεδρος στο Τομεακό Συμβούλιο Αγροτεχνολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας   μετά από εισήγηση του ΕΣΕΤΕΚ και απόφαση του υφυπουργού κ. Χρήστου Δήμα.

 

Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης είναι η Dimellis Food

 

Χορηγοί

Hotel Mediterranean

Κούκος

Patron

Rodos Cars

Κάλλιστος & Βασίλης Διακογεωργίου

 

Χορηγοί επικοινωνίας:

 

Real Voice 99,5

Matsis Media Group (BEST 103.1 Ρόδος και ΤΟ ΒΗΜΑ της

Δωδεκανήσου),

FantasiaMusic (Melodia Radio 103.7 Rhodes, Feel Good Radio

104.9 και Top Fm 12NHSOY)

Aegean Digital Media (Rodos TV)

Λωτός

 

Η εκδήλωση απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες και η είσοδος θα γίνει με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών.

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Δηλώσεις συμμετοχής στο vivere.pro22@gmail.com