Κάλεσμα Σωματείων για Συλλαλητήριο στην Πλατεία Κύπρου το Σάββατο 26/2
Ρόδος

Κάλεσμα Σωματείων για Συλλαλητήριο στην Πλατεία Κύπρου το Σάββατο 26/2

Ενάντια στην ΑΚΡΙΒΕΙΑ που “τρώει” το εισόδημά μας

Για την προστασία της ΥΓΕΙΑΣ του λαού

Διεκδικούμε:

 Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να υπογραφεί ΣΣΕ στους ξενοδοχοϋπάλληλους με αύξηση τουλάχιστο 10% και κανένας να μην αμείβεται κάτω από τον κλαδικό μισθό. Κατάργηση του όρου για τους νεοεισερχόμενους

 Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης

 Επίδομα ανεργίας 600€ καθαρά για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο διαρκεί η ανεργία. Ελάχιστη μηνιαία σύνταξη 600€ καθαρά. Εδώ και τώρα παράταση του επιδόματος σε όλους τους εποχικούς της περιοχής.

 Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, επαναφορά εδώ και τώρα του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

 Επιδότηση ενοικίου σε όσους δεν έχουν σπίτι στην περιοχή

 Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια

 Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά.

 Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

 Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού

 Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς πολιτικής προστασίας. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης

 Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα μεγάλα ξενοδοχεία, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δωρεάν τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους από εξειδικευμένο προσωπικό με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της δημόσιας υγείας και παιδείας

Κάτω τα χέρια από τα επιδόματα στα ΒΑΕ. Άμεση ένταξη όλων των επαγγελμάτων που οι εργαζόμενοι ασκούν βαριά ή ανθυγιεινή εργασία

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους. που τους τσακίζει η ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και της διάλυσης της Δημόσιας Υγείας. Καλούμε σε μαζικό συλλαλητήριο στις 26 Φεβρουαρίου, τη μέρα δηλαδή που συμπληρώνονται 2 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Μας λένε ότι δεν υπάρχουν “λεφτόδεντρα” και μας καταδικάζουν στην ακρίβεια και τη φτώχεια. Όμως με τον αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και τα κονδύλια του “Ταμείου Ανάκαμψης” μοιράζονται πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Φτάνει ως εδώ! Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ρεύματος προκαλούν πραγματικό ηλεκτροσόκ. Οι διάφορες ρήτρες, τα τέλη και τα “χρηματιστήρια” της ενέργειας οδηγούν σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό, για πολλούς οδηγούν σε κομμένο ρεύμα. Πολλά νοικοκυριά παγώνουν και στη δική μας περιοχή αφού η θέρμανση είναι απαγορευτική. Φτάνουμε στο σημείο να υπολογίζουμε τι θα κόψουμε από τα ψώνια της εβδομάδας με τιμές που συνέχεια ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο στα νησιά.

Οι μισθοί όμως παραμένουν καθηλωμένοι για πάνω από μια δεκαετία. Με τον άθλιο νόμο που έχουν φτιάξει, τον κατώτερο μισθό τον αποφασίζουν οι Υπουργοί, ανάλογα με το πως συμφέρει τους επιχειρηματίες και τα κέρδη τους. Αυτό είναι που δίνει το θράσος στους μεγαλοξενοδόχους της περιοχής, σε μια χρονιά που αναμένεται μεγάλη αύξηση στον τουρισμό, να ζητούν και μείωση μισθών! Δε φτάνει που επιδοτούνται, που αξιοποίησαν και αξιοποιούν ακόμα τα διάφορα προγράμματα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αναστολών κλπ.

Δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι δεκάδες νεκροί κάθε μέρα ή το να διασωληνώνεται ο κόσμος εκτός ΜΕΘ, το να μην μπορεί ο κόσμος που έχει άλλα προβλήματα Υγείας να απευθυνθεί στα νοσοκομεία. Είναι εγκληματικό το ότι δεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντιμετωπίζουν την υγεία μας σαν κόστος. Μόνο από το νοσοκομείο της Ρόδου συνεχίζουν να λείπουν σχεδόν 200 νοσηλευτές και 70 γιατροί. Στην πραγματικότητα αυτή η κατάσταση μας σπρώχνει στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που αυξάνουν την πελατεία και τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας και της ζωής μας, αντί να επιταχθούν.

Μπορούμε να δώσουμε απάντηση, να έχουμε αποτελέσματα και νίκες στις διεκδικήσεις μας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στους νόμους που περιορίζουν τη συλλογική δράση και το απεργιακό δικαίωμα. Η οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση είναι η μόνη απάντηση.

Τις επόμενες μέρες τα σωματεία οργανώνουν μαζικές περιοδείες, συζήτηση στους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές και τα χωριά, ώστε να φτάσει παντού το κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο το Σάββατο 26/2 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κύπρου.

1.Σύλλογος εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

2.Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

3.Σωματείο Μουσικών Ρόδου

4.Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου

5.Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ Ρόδου

6.Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Mira Mare

7.Σωματείο εργαζομένων στο ξενοδοχείο Amilia Mare

8.Σωματείο εργαζομένων στον ΟΤΕ Ρόδου

9.Σωματείο εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά