Πολυθέσια ταξί σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες από το καλοκαίρι του 2022
Περιφέρεια

Πολυθέσια ταξί σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες από το καλοκαίρι του 2022

Ένα νέο μέτρο έρχεται να εφαρμοστεί πιλοτικά και αποκλειστικά στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, το οποίο αφορά τις χερσαίες μεταφορές.

Εξαθέσια και εννιαθέσια ταξί θα κυκλοφορήσουν από το καλοκαίρι «πιλοτικά» στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε από τη Ρόδο το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022  ο υφυπουργός Υποδομών και  Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, πλαισιωμένος από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και τον βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα

Την ικανοποίηση τους για την προώθηση θεμάτων που είναι πολύ σημαντικά για τα νησιά και αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν εξέφρασαν μιλώντας στους δημοσιογράφους οι κ.κ. Μ. Κόνσολας, Γ. Χατζημάρκος και Αντ. Καμπουράκης.

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τους κ.κ. Χατζημάρκο και Καμπουράκη για τη φιλοξενία και την παραγωγική συνεργασία, καθώς και τους Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Ιωάννη Παππά και Μάνο Κόνσολα για την ενεργή συμμετοχή τους στις διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρόδο. 

 

Ο υφυπουργός είχε σειρά επαφών και συναντήσεων για θέματα της αρμοδιότητας του.

Ο κ.Παπαδόπουλος επεσήμανε  ότι πολύ σύντομα θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κυκλοφορία 6θέσιων και 9θέσιων ταξί, με στόχο τα πρώτα οχήματα να κυκλοφορήσουν «πιλοτικά» στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου το καλοκαίρι.

Το υπουργείο προσπαθεί να διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες ώστε από το φετινό καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμα σε θέματα οδικής ασφάλειας με έμφαση στην αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των Διευθύνσεων Μεταφορών και των ΚΤΕΟ, στη δυνατότητα που έχουν πλέον οι 17χρονοι να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης και στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Ο κ.Παπαδόπουλος επεσήμανε το σημαντικό  έργο της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου στον τομέα αυτό.

Έκανε αναφορά στο σχέδιο που φιλοδοξεί να καταστήσει την Αστυπάλαια «πράσινο» νησί και χαρακτήρισε σε πολλούς τομείς πρωτοπόρα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Γιώργος Χατζημάρκος «Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην χώρα όπου εισάγονται στις μεταφορές μας τα 9θέσια Τaxi.

«Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα στην οποία  εισάγεται ο θεσμός των πολυθέσιων ταξί» επεσήμανε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Παπαδόπουλο γιατί σε αυτό τον μεγάλο αγώνα που δίνεται πάρα  πολλά χρόνια ,αυτή η συζήτηση γίνεται πάνω από 10 χρόνια τώρα.

Η δική μας προσπάθεια βρήκε έναν σύμμαχο ο οποίος ήτανε ο ποιο πολύτιμος παίχτης σε αυτή τη συζήτηση και είναι ο ίδιος ο υφυπουργός   τόνισε ο περιφερειάρχης

Γ.Χατζημάρκος : “ Δίνουμε την μάχη για την αδειοδότηση δεκάδων Υδατοδρομίων σε νησιά μας”

Δεύτερος μεγάλος αγώνας εδώ και πολλά χρόνια είναι τα υδροπλάνα, μεγάλη συζήτηση Έχει ξαναπεράσει ο κ.Παπαδόπουλος από το υπουργείο αυτό και ήτανε και η πρώτη φορά όπου πέταξαν υδροπλάνα στη χώρα μας. Το θέμα αυτό θα έχει ευχάριστη κατάληξη σύντομα χάρη στην καλή συνεργασία με τον Υφυπουργό.

Οδική Ασφάλεια

Το τρίτο μεγάλο θέμα όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος  είναι ένα θέμα που αφορά την ζωή όλων μας στα νησιά  την  οδική ασφάλεια

Μια πάρα πολλή μεγάλη συζήτηση στην οποία πολλή εύκολα πάντα ως λαός αφού παραδοσιακά έχουμε εκπαιδευτεί τις τελευταίες δεκαετίες να βρίσκουμε τις εύκολες λύσεις τα φορτώνουμε οπουδήποτε εκτός από εμάς

Όπως είπε «η οδική ασφάλεια είναι ένας συνδυασμός παραγόντων και οφείλουμε να δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα ώστε να βελτιώσουμε όλες εκείνες τις παραμέτρους που παίζουν ρόλο με έμφαση στις υποδομές.

Ωστόσο, ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο και σηκώνει μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος.

Και στα δύο αυτά κρίσιμα θέματα, ο καθημερινός συνεργάτης μας είναι ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για την αποτελεσματικότητα του και την αφοσίωση στον στόχο που υπηρετεί,

Φυσικά, όποτε υπηρετούμε κοινούς στόχους γινόμαστε όλοι πιο αποτελεσματικοί Και αυτό, ισχύει, οριζόντια, παντού δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζημάρκος

Αυτό το διήμερο εδώ είδαμε και με τον κ. υφυπουργό και με τον κ.δήμαρχο όλους τους κλάδους οι οποίοι εμπλέκονται στην αρμοδιότητα του κ.υφυπουργού

Επίσκεψη σε ΚΤΕΟ


«Με τον Υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, κάναμε αιφνίδια  επίσκεψη στα ΚΤΕΟ της Ρόδου. “Έφοδο” το αποκαλούν κάποιοι, αλλά εμείς δεν το αισθανόμαστε έτσι και προτιμούμε να το περιγράφουμε ως αιφνίδιο έλεγχο.

Η άνοδος του επιπέδου της εξυπηρέτησης των πολιτών, είναι στο επίκεντρο μεγάλης προσπάθειας που προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές και παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης.

Οφείλουμε, στις γενιές που ακολουθούν, να τους παραδώσουμε ένα κράτος καλύτερο» επεσήμανε ο κ.Χατζημάρκος

 

Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης

«Ο κ. Παπαδόπουλος είναι κοντά στο νησί πολλά χρόνια και εκφράζω την ικανοποίησή μου για τις συναντήσεις που είχαμε τα τελευταία 24ωρα μαζί και με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Μεταφορών.
Οι προτεραιότητες που τέθηκαν στις συναντήσεις αυτές θα χαρίσουν ώθηση στο νησί μας και σε όλη την Ελλάδα, καθιστώντας τη Ρόδο παράδειγμα για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στον κλάδο των Μεταφορών, να αυξηθεί το εισόδημα και να επωφεληθεί η κοινωνία» ανέφερε ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης.

 

Μάνος Κόνσολας Βουλευτής Δωδεκανήσου 

«Ο υφυπουργός είναι πάντα παρών σε ότι και αν χρειαστεί η Δωδεκάνησος. Του εκφράζω δημοσίως τις ευχαριστίες μου, καθώς πιστεύει πολύ στην ανάπτυξη της  Δωδεκανήσου που είναι πρωτοπόρος στην Ελληνική Οικονομία.

Τα ζητήματα που αφορούν την οδική ασφάλεια και που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού κ. Παπαδόπουλου είναι συναφή με τους στόχους που θέτει ο Δήμος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου . Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν πρωταγωνιστής στην ίδρυση της επιτροπής οδικής ασφάλειας της Βουλής είναι ο άνθρωπος που θα μετουσιώσει σε πράξη το εθνικό σχέδιο οδικής ασφάλειας» επεσήμανε  ο κ. Κόνσολας.

7θέσια – 9θεσια ταξί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το καλοκαίρι του 2022

Ανοιχτή διαβούλευση με τα Σωματεία των Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ στο Νότιο Αιγαίο, με θέμα τα εξαθέσια – εννιαθέσια ΤΑΞΙ.
Σκοπός της διευρυμένης σύσκεψης ήταν να ακουστούν οι απόψεις των φορέων και των επαγγελματιών και να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο και μη ανταγωνιστικό προς τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου “Οδηγώντας με ασφάλεια” του Υπουργείου Μεταφορών επιτρέπεται η αντικατάσταση κυκλοφορούντων Ε.Δ.Χ. Ταξί αυτοκινήτων, τα οποία έχουν έδρα ως διοικητική μονάδα την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με επιβατηγά αυτοκίνητα 6 έως 9 θέσεων τα οποία φέρουν ταξίμετρο.

Το συγκεκριμένο θέμα επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος με τον υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από το Νότιο Αιγαίο λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας και αναμένεται να εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2022, αν και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι μελλοντικά θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των νέων ταξί είναι:

α) τα επιβατηγά οχήματα να είναι καινούργια,

β) τα οχήματα τα οποία τίθενται σε κυκλοφορία, να δύνανται να αντικατασταθούν ξανά με οχήματα (5) θέσεων πριν από την παρέλευση πενταετίας από την ημερομηνία θέσης αυτών σε κυκλοφορία.

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται το ποσοστό των Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ αυτοκινήτων τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από επιβατηγά οχήματα από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων σε κάθε έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο τρόπος επιλογής των δικαιούχων, ο τρόπος λειτουργίας και εκτέλεσης του έργου των Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ αυτοκινήτων από έξι (6) έως εννέα (9) θέσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την αντικατάσταση και λειτουργία αυτών.

Με απόφαση της παρ. 2 καθορίζονται οι κατηγορίες της κάθε διοικητικής παράβασης για τις οποίες επιβάλλεται η κύρωση αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας που κυμαίνεται από δέκα (10) ημέρες μέχρι έξι (6) μήνες για κάθε παράβαση του τρόπου εκτέλεσης του μεταφορικού έργου των Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ αυτοκινήτων.

Η παραπάνω ρύθμιση έγινε με το σκεπτικό ότι λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης στη γεωγραφική περιοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αύξησης της χωρητικότητας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ.