ECDC: Στα ύψη τα κρούσματα λόγω Όμικρον Στο βαθύ κόκκινο η ΕΕ
Ελλάδα

ECDC: Στα ύψη τα κρούσματα λόγω Όμικρον Στο βαθύ κόκκινο η ΕΕ

Στο βαθύ κόκκινο βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους νέους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Συγκεκριμένα, μόνο μία περιοχή αποτελεί εξαίρεση – μια επαρχία της Ρουμανίας, στα νοτιοδυτικά.

Κατά τα άλλα, όλες οι χώρες έχουν «βαφτεί» κατακόκκινες εξαιτίας της Όμικρον.

Με βάση την προηγούμενη μεθοδολογία, μάλιστα, στην κόκκινη κατηγορία παρέμεναν ακόμα μερικές περιοχές της Ρουμανίας και ορισμένες περιοχές της Πολωνίας.

Ωστόσο, οι νέοι χάρτες για τον Covid-19 θα λαμβάνουν πλέον υπόψη και το ποσοστό εμβολιασμού σε κάθε χώρα και περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μετά την υιοθέτηση των νέων κανονισμών και συστάσεων για τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο Οργανισμός.

Με την ευκαιρία της εφαρμογής των νέων κανονισμών από την 1η Φεβρουαρίου, το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα τον πρώτο τροποποιημένο χάρτη, στον οποίο αποτυπώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ, με τη σοβαρότητα της κατάστασης να καταγράφεται με τα χρώματα «πράσινο» (ασφαλές, χαμηλά επίπεδα μετάδοσης του κοροναϊού), «πορτοκαλί», «κόκκινο» και «βαθύ κόκκινο» (τα υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης του κοροναϊού).

 

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, τα δεδομένα που αφορούν στο ποσοστό κοινοποίησης ανά 100 χιλιάδες άτομα τις τελευταίες 14 ημέρες σταθμίζονται στο εξής από το ποσοστό εμβολιασμών σε κάθε περιοχή.

Οι χάρτες θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη στη βάση των δεδομένων, που θα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες. Επίσης, δεν καταγράφεται πόσα από το σύνολο των κρουσμάτων οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Ως «πράσινη» κατηγορία θα ορίζονται στο εξής οι περιοχές, όπου ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 40.

  • Όταν ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 100, αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 40, οι εν λόγω περιοχές θα εμπίπτουν στην «πορτοκαλί» κατηγορία.
  • Όταν ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων βρίσκεται κάτω από το 300, αλλά είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 100, οι εν λόγω περιοχές θα εμπίπτουν στην «κόκκινη» κατηγορία.
  • Όταν ο σταθμισμένος δείκτης κρουσμάτων είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 300, οι εν λόγω περιοχές θα εμπίπτουν στην «βαθύ κόκκινο» κατηγορία.

Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων, που αποστέλλονται από τα κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.