Ιμια 26 χρόνια μετά: Η χώρα τιμά τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού
Ελλάδα

Ιμια 26 χρόνια μετά: Η χώρα τιμά τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού

«Σαν σήμερα πριν 26 χρόνια, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτορας Γιαλοψός έπεσαν υπηρετώντας την Πατρίδα και πέρασαν για πάντα στο Πάνθεον των ένδοξων Ηρώων του Έθνους», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Αθάνατοι!», αναφέρει ο κ. Οικονόμου για τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, μέλη πληρώματος ελικοπτέρου που έπεσε στα Ίμια.

Σαν βόμβα έπεσε στις  31 Ιανουαρίου 1996 η είδηση ότι ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού κατέπεσε κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα τρία μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό.

Εΐχε προηγηθει ώρες νωρίτερα η έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού με στόχο τον καθορισμό της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν οι πληροφορίες για τους Τούρκους  κομάντος που αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού απογειώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο». Οι πιλότοι του επιβεβαιώνουν την παρουσία 10 ανθρώπων στη βραχονησίδα και λαμβάνουν  εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους.

Το ελικόπτερο, που επέβαιναν οι υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος χάνεται από τα ραντάρ. Σύμφωνα με την επίσημη θέση του ελληνικού κράτους το ελικόπτερο κατέπεσε εξαιτίας κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.