Στην εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος
Δήμος

Στην εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος

Ο  Δήμαρχος  Ρόδου  Αντώνης Καμπουράκης στην εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού / Παράρτημα Δωδεκανήσου-Ρόδου με προσκεκλημένο τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο ανέφερε στην τοποθέτηση του τα εξής :

Η εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού / Παράρτημα Δωδεκανήσου-Ρόδου με προσκεκλημένο τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, ο οποίος μίλησε για τη Διαμόρφωση του Νεοελληνικού Κράτους από τον 18ο έως τον 21ο Αιώνα, μας προσέφερε την ευκαιρία για την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις του μέλλοντος και για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ρόδος με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν και τον Πολιτισμό της, στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.
Η Ρόδος δεν είναι μόνο, το σμαραγδένιο νησί, με τη σπάνια φυσική ομορφιά. Ταυτόχρονα, στα χώματά της, είναι αποτυπωμένη, και η μακρά διαδρομή του Ελληνικού Έθνους, από την αρχαιότητα, μέχρι τις μέρες μας.
Η κομβική θέση της, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την κατέστησε σταυροδρόμι πολιτισμών, και σμίλεψε μέσα στους αιώνες, το πρόσωπό της. Γι’ αυτό, και είναι στρατηγική προτεραιότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής, να αναδείξουμε όλο τον πλούτο, αυτής της τόσο ξεχωριστής ιστορικής ταυτότητας, με πρωτοβουλίες και δράσεις, που ξεκινούν από τη Μεσαιωνική Πόλη, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, και συνεχίζονται σε όλο το δίκτυο αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, που διαθέτει το νησί μας.
Για μας εδώ, στο ακριτικό Αιγαίο, στις εσχατιές της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, η Ιστορία, η Παράδοση, ο Πολιτισμός, είναι έννοιες με ειδικό βάρος. Είναι το δόρυ και η ασπίδα μας, απέναντι σε υπαρκτές, αλλά και δυνητικές απειλές, είναι το ασφαλές σκάφος μας, για να διαπλεύσουμε, μέσα στις γεωπολιτικές τρικυμίες, της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα όμως, είναι και η πυξίδα, για το μέλλον μας.
Γι’ αυτό, και η αποψινή εκδήλωση έχει εξαιρετική σπουδαιότητα. Η ιστορική αυτογνωσία, ΔΕΝ είναι επιστροφή στο παρελθόν. Είναι αναγκαία προϋπόθεση, για τη μεγάλη φυγή προς το μέλλον. Διότι, αν δεν ξέρεις ποιος είσαι, δεν μπορείς να ξέρεις, και τι μπορείς να γίνεις. Μόνον όταν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, μπορούμε και να γίνουμε, αυτοί που μπορούμε πραγματικά, να γίνουμε. Ώστε να μην ζούμε κάτω, από τις πραγματικές δυνατότητές μας.
Κι εμείς εδώ στη Ρόδο, έχουμε αποφασίσει, πως θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στο μέλλον. Με σύγχρονους όρους βιώσιμης ανάπτυξης, με αναβαθμισμένο το τουριστικό προϊόν μας, με εκατομμύρια φίλους, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με ποιότητα στην καθημερινότητα, μονίμων κατοίκων και επισκεπτών, με τον πολιτισμό, να αποτελεί βασική συνιστώσα, της αναπτυξιακής στρατηγικής μας.
Και ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο, θέλω, και από αυτό το βήμα να τονίσω, πόσο περήφανοι αξίζει να είμαστε, όλοι οι Ροδίτες, καθώς με πολύ κόπο και σκληρή δουλειά, πετύχαμε να δρομολογηθεί η ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου, του νησιού μας. Μια εμβληματική πολιτιστική υποδομή, και ταυτόχρονα ένα μνημείο πολιτισμού, που μετά από χρόνια εγκατάλειψης, και αδράνειας, τυγχάνει πλέον του έμπρακτου ενδιαφέροντος, της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της κυβέρνησης, και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όταν ενώνουμε δυνάμεις, το αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό. Κι αυτό είναι ένα μάθημα, που βγαίνει, μέσα από την ίδια την ιστορία μας. Γι’ αυτό και πρέπει να αποδείξουμε, πως το έχουμε κατανοήσει πλήρως. Στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς, των μεγάλων προκλήσεων, η σωστή απάντηση είναι η συνεργασία. Σε όλα τα επίπεδα. Μακριά από διχασμούς, από άγονους ανταγωνισμούς, από μεμψιμοιρίες και μνησίκακες συμπεριφορές. Η πατρίδα μας τα έχει πληρώσει πολύ ακριβά όλα αυτά.
Το διακύβευμα, σε αυτές τις νέες συνθήκες που ζούμε, είναι η αναγνώριση, τόσο των προκλήσεων, όσο και των απειλών, που κρύβει το νέο τοπίο.
Κανένας μόνος του, δεν είναι παντογνώστης, και κανένας μόνος του, δεν έχει το αλάθητο. Γι’ αυτό, πρέπει συνεργατικά και υπεύθυνα, να συνθέσουμε το νέο αφήγημα της πατρίδας μας, που θα την επαναπροσδιορίζει, στο σύγχρονο κόσμο, με όρους αξιοπιστίας, σοβαρότητας, και ήπιας ισχύος.
Εμείς από εδώ, από τη Ρόδο, συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνάμεών μας, όσο μπορούμε, προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε στη δύναμη του Ελληνισμού, πιστεύουμε στη δυναμική της Ρόδου μας.
Εργαζόμαστε συστηματικά, σήμερα, για το μέλλον, που ΔΕΝ περιμένει κανέναν. Και με τις καλές πρακτικές μας, δείχνουμε το δρόμο, προς ένα βιώσιμο αύριο, με οφέλη ευημερίας, για όλους.