Στην Τήλο ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης , Χρήστος Ευστρατίου, για τη Μεγάλη Γιορτή Κυκλικής Οικονομίας
Περιφέρεια

Στην Τήλο ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης , Χρήστος Ευστρατίου, για τη Μεγάλη Γιορτή Κυκλικής Οικονομίας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας  ”Just Go Zero: Τήλος – νησί μηδενικών αποβλήτων”
Στην Τήλο για τη Μεγάλη Γιορτή Κυκλικής Οικονομίας, βρέθηκε το περασμένο Σάββατο ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου.
Η γιορτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Just Go Zero”, παρουσία της δημάρχου Τήλου, Μαρίας Καμμά και του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της “Polygreen”, Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου. Συμμετείχαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τήλου, που πήραν μέρος σε εργαστήρια δημιουργικής ανακύκλωσης και κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών, ανακύκλωσης παλαιών υφασμάτων, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Από την Τήλο ξεκινάει ένας κόσμος χωρίς απόβλητα».
Η Πρωτοβουλία “Just Go Zero”, μέσα από την συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του ΦΟΔΣΑ και του Δήμου Τήλου, με την εταιρεία “Polygreen”, έχει στόχο μέσα από ένα πρωτοποριακό σύστημα κυκλικής διαχείρισης, να μετατρέψει την Τήλο σε ένα νησί μηδενικών αποβλήτων, ένα παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής διαχείρισης. Tο κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την “Polygreen”, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Το έργο «Τήλος – νησί μηδενικών αποβλήτων» έχει σαν σκοπό να υλοποιηθεί, για πρώτη φορά στον κόσμο και στην Ελλάδα φυσικά, ο μετασχηματισμός μιας κοινότητας που έχει οργανωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων και δράσεις ανακύκλωσης σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Η χρονική κλίμακα του ενός έτους κρίνεται κατάλληλη για τα κοινωνικά – οικονομικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της Τήλου.
Η “Polygreen”, είναι μία νέα εταιρεία, ελληνικής ιδιοκτησίας, που παρέχει διεθνώς ολοκληρωμένες λύσεις κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, καθώς και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Παράλληλα, στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης της κοινωνίας, μέσα από πρωτοβουλίες και προγράμματα εκπαίδευσης που σχεδιάζει και υλοποιεί. Με παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, αναλαμβάνει και υλοποιεί περιβαλλοντικά έργα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, παρεμβαίνει για την αντιμετώπιση ατυχημάτων που απειλούν με καταστροφή το περιβαλλοντικό κεφάλαιο και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη.
Κατά την παρουσία του στη Τήλο, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον κ. Πολυχρονόπουλο στον πρώην ΧΥΤΑ του νησιού, που μεταμορφώθηκε σε ένα πρότυπο κέντρο ανάκτησης υλικών, που από σήμερα Δευτέρα τίθεται σταδιακά σε λειτουργία.
Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Ευστρατίου ανέφερε τα εξής:
«Χαιρετίζουμε την Μεγάλη Γιορτή Κυκλικής Οικονομίας και το ταξίδι σε ένα νησί χωρίς απόβλητα.
Είναι γεγονός ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στα νησιά μας απαιτεί ακόμα πολλές προσπάθειες και ένα ευέλικτο μοντέλο κυκλικής οικονομίας με προσαρμογές στις ιδιαιτερότητες των νησιών (εποχικότητα, περιορισμένοι χώροι κλπ.).
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Φο.Δ.Σ.Α Νοτίου Αιγαίου είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην υλοποίηση τέτοιων καινοτόμων προγραμμάτων κυκλικής οικονομίας όπως αυτό που ξεκινάει σήμερα στην Τήλο.
Ήδη προωθούμε στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Απορρίμματα το μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά της Περιφέρειας μας καταθέτοντας 2 πολύ μεγάλες προτάσεις για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, τόσο για δημιουργία στο νησί της Τήλου γωνιών ανακύκλωσης για την συλλογή Πλαστικού, Χαρτιού, Γυαλιού, Υφασμάτων, Οικιακού Εξοπλισμού όσο και για την προμήθεια κομποστοποιητών για την ανάπτυξη ξεχωριστού ρεύματος βιοαποβλήτων από τους πολίτες για παραγωγή λιπάσματος υψηλής ποιότητας.
Αναγνωρίζουμε τη σκληρή δουλειά τόσο της Δημάρχου και των συνεργατών της σε συνεργασία με την εταιρεία Polygreen και τους ενθαρρύνουμε να τη διατηρήσουν και να κάνουν περισσότερα.
Είμαι βέβαιος πως η προσπάθειά και ο ενθουσιασμός σας, θα συντελέσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να μετατραπεί η Τήλος στο πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων στη Μεσόγειο, ένα νησί στο οποίο κυριολεκτικά τίποτα δεν θα πάει χαμένο, τίποτα δεν θα οδηγείται προς ταφή ή άλλου είδους απόρριψη και όλα τα απόβλητα θα ανακυκλώνονται, αξιοποιούνται ή επαναχρησιμοποιούνται».
Το έργο
Το έργο «Τήλος – νησί μηδενικών αποβλήτων» έχει σαν σκοπό να υλοποιηθεί, για πρώτη φορά στον κόσμο και στην Ελλάδα φυσικά, ο μετασχηματισμός μιας κοινότητας που έχει οργανωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων και δράσεις ανακύκλωσης σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, σε χρονικό διάστημα ενός έτους. Η χρονική κλίμακα του ενός έτους κρίνεται κατάλληλη για τα κοινωνικά – οικονομικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της Τήλου.
Σημειώνεται ότι η Τήλος είναι, έστω σε μικροκλίμακα, ένα νησί αντιπροσωπευτικό των ελληνικών τουριστικών νησιών, με 500 μόνιμους κατοίκους και 30-35.000 επισκέπτες ανά έτος.
Από την άποψη αυτή, η επιτυχία του μετασχηματισμού στην Τήλο θα αποδείξει ότι τα ελληνικά νησιά ( και όχι μόνο), που είναι παγκόσμιοι πόλοι έλξης τουριστών, μπορούν στο σύνολο τους να υιοθετήσουν ένα πρότυπο μηδενικών αποβλήτων και να εγκαταλείψουν το σημερινό αδιέξοδο τρόπο διαχείρισης αποβλήτων των χωματερών, της περιορισμένης ή/και ανύπαρκτης ανακύκλωσης, της ρύπανσης της θάλασσας και των υδροφόρων και της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Προφανώς σε νησιά με μεγαλύτερο πληθυσμό και πολυμορφία ο απαιτούμενος χρόνος μετασχηματισμού θα είναι μεγαλύτερος, αλλά και το σχέδιο μετασχηματισμού πιο πολυσχιδές.
Το Γραφείο Τύπου