Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου στο 23ο Συνέδριο ΟΣΙΚΑ
Ρόδος

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου στο 23ο Συνέδριο ΟΣΙΚΑ

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 21 και 22 Οκτωβρίου το 23ο Συνέδριο  της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών. Στο συνέδριο συμμετείχαν 325 σύνεδροι που εκπροσώπησαν 95 πρωτοβάθμια σωματεία από ολόκληρη τη χώρα. Παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), την Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνταξιούχων, την Ομοσπονδία  Συνταξιούχων Κύπρου και το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Μέτωπο. Παραβρέθηκαν επίσης και χαιρέτησαν εκπρόσωποι άλλων συνταξιουχικών Ομοσπονδιών (Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου, Μηχανικών, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ κ.α. ).

Ακολούθησε η εισήγηση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας που παρουσίασε ο πρόεδρος Δήμος Κουμπούρης. Στην εισήγηση τονίστηκε ότι το συνταξιουχικό κίνημα συνέχισε να βάζει την αγωνιστική του σφραγίδα  τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σταθερά η ομοσπονδία  με τα σωματεία της έδωσαν και δίνουν καθημερινά τη μάχη με τις άλλες δυνάμεις του συνταξιουχικού κινήματος με τις οποίες συνεργαζόμαστε στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ). Οι κινητοποιήσεις μας αυτή την περίοδο έφθασαν τις 165 σε όλη τη χώρα. Σε αυτές δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι έδωσαν απάντηση καταδίκης στις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και αγωνιστικό μήνυμα στη νέα γενιά.

Παρά  τις απαγορεύσεις, παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα προστασίας, προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις και είχαμε συναντήσεις με τον Υπουργό και Υφυπουργό Εργασίας –Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα σωματεία μας είχαν σταθερή επαφή με τα μέλη τους και 87 από αυτά συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη Σωματείων που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά  από την Ομοσπονδία.

‘Όλες οι δράσεις μας έγιναν με βάση το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει επεξεργαστεί η Ομοσπονδία για όλα τα προβλήματα. Συγκεκριμένα:

Για την πανδημία και τα εμβόλια, για την πρόσληψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, για τα φάρμακα, την επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα

Επίσης, για την περικοπή του ΕΚΑΣ, τις εκκρεμείς συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας, την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, την απαίτηση για καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης, για δημόσιες δομές φροντίδας ηλικιωμένων, την άμεση έκδοση των συντάξεων με προσλήψεις στον  ΕΦΚΑ κ.α.

Η εισήγηση εκτιμά ότι η πάλη των συνταξιούχων όπως και των εργαζομένων θα εξελίσσεται σε δυσμενές περιβάλλον στη χώρα και διεθνώς. Για το λαό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, προβλέπονται αντιλαϊκές πολιτικές διαρκείας. Στο στόχαστρο μπαίνουν πάλι οι συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Έγιναν θετικά βήματα   αυτά τα χρόνια με ίδρυση νέων σωματείων και ενεργοποίηση άλλων που είχαν αδρανήσει. Όμως η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων παραμένει έξω από τα σωματεία μας και τη μαζική δράση. Γι’ αυτό στόχος και κριτήριο για την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος είναι η μαζικοποίηση των σωματείων μας.

Για τη διεθνή κατάσταση του συνταξιουχικού κινήματος η εκτίμηση είναι ότι σε όλο τον κόσμο διαπιστώνεται μείωση συντάξεων, κοινωνικών παροχών, των δαπανών για την υγεία, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο συνέδριο έλαβαν το λόγο δεκάδες αντιπρόσωποι σωματείων και κατέθεσαν τις εμπειρίες από τη δράση και τους αγώνες τους, υπογράμμισαν τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη τους, τις σχέσεις των σωματείων με τις τοπικές διοικήσεις (Περιφέρειες, Δήμους) και κατέθεσαν προτάσεις για την επίλυσή τους.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου ο πρόεδρος του απερχόμενου ΔΣ της Ομοσπονδίας συνόψισε τα συμπεράσματα:

Τα σημαντικά προβλήματα είναι κοινά για όλες τις περιοχές.

Σταθερή προσπάθεια πρέπει να είναι να εγγραφούν νέα μέλη ώστε να ενισχυθούν και να μαζικοποιηθούν τα σωματεία.

Να επιμείνουμε στην απαίτηση για δημόσια, δωρεάν περίθαλψη. Στελέχωση του νοσοκομειακού προσωπικού όλων των βαθμίδων. Να ενισχυθεί και να επεκταθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να δημιουργηθούν ΜΕΘ. Να δημιουργηθούν δημόσιες δομές  οίκων ευγηρίας. Στόχος όλων των κυβερνήσεων ήταν η είσοδος των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία.

Να λαμβάνουμε υπόψη μας τις διεθνείς εξελίξεις και να καταγγείλουμε την ένταση των εξοπλισμών, που απειλούν την ειρήνη στην περιοχή μας και παγκόσμια.

Η ακρίβεια είναι θέμα που αφορά τους συνταξιούχους και όλους τους εργαζόμενους. Αιτία είναι η επιδίωξη μεγαλύτερου κέρδους από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό κίνημα για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης καθώς και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τώρα όλα τα αναδρομικά χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και να αποδοθεί σε όλους η 13η και 14η σύνταξη που έχει πληρωθεί από τους συνταξιούχους.

Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ και κατώτερο αφορολόγητο εισόδημα 12000 ευρώ.

Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Άμεσα προσλήψεις στον ΕΦΚΑ και όχι εκχώρηση του έργου της έκδοσης συντάξεων σε δικηγόρους και λογιστές.

Να μειωθούν οι τιμές σε ενέργεια και είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Στις εκλογές που ακολούθησαν για  ανάδειξη νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας πρόεδρος επανεκλέχθηκε ο Δήμος Κουμπούρης

Κοινή ήταν η  αγωνιστική διάθεση όλων των συνέδρων, εκπροσώπων των συνταξιουχικών σωματείων,  κατά αναχώρησή τους από το συνέδριο.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται.

Το ΔΣ