Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Ρόδου
Περιφέρεια

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Ρόδου (Φωτο)

 

Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου γιορτάστηκε σήμερα το πρωί η εθνική επέτειος του ΟΧΙ και στην πόλη της Ρόδου.

Με σύμμαχο τον υπέροχο καιρό, σύλλογοι, σωματεία, σχολεία όλων των βαθμίδων και στρατός, παρέλασαν  αποσπώντας θερμό χειροκρότημα των χιλιάδων συμπολιτών μας που κατέβηκαν στο κέντρο της Ρόδου τιμώντας την ιστορική  επέτειο του ΟΧΙ.

 Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δοξολογία αλλά και η κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές. 

 

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Ρόδο ξεκίνησαν στις 10 το πρωί με την δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. κ. Κυρίλλου παρουσία  της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Βωμό της Πατρίδας και ενός λεπτού σιγή

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών  Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος,  την Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας , την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος  και τον Δήμο Ρόδου ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης.

 

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου, μαθητών και μαθητριών , την 95η Μεραρχία Πεζικού όπου προηγήθηκε η Πολεμική Σημαία της Μεραρχίας και ακολούθησαν  οι Πολεμικές Σημαίες Συνταγμάτων και Ταγμάτων και τρία Τάγματα παρελάσεως.

Φωτο – Νίκος Παπασταματίου 

 

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε με την Φιλαρμονική της 95 ΑΔΤΕ

 

Φωτο -Σέβα Τσίμπλη 

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης, οι πολικοί μας, προέβησαν σε δηλώσεις

Ο  Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών  Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος δήλωσε:

« Σήμερα συμπληρώνονται 81 χρόνια από το έπος του 1940.

Τότε οι Έλληνες πολέμησαν με τα όπλα αλλά και την ψυχή τους.

Σήμερα βρισκόμαστε σε δύσκολες συνθήκες.

Εν μέσω πανδημίας  αλλά και έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει να επιστρατεύσουμε τις ίδιες αρετές που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη.

Την εθνική ενότητα το υψηλό φρόνημα και την αίσθηση αλληλεγγύης.

Τα Δωδεκάνησα έχουν τη δική τους συμβολή σε αυτή τη διπλή πρόκληση. Για αυτό χρειάζεται όσο ποτέ να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, άλλωστε το έπος του 1940 μας δίδαξε πως η Ελλάδα μπορεί  να ξεπερνά τον εαυτό της και να κερδίζει ακόμη και τις πιο  δύσκολες μάχες».

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος  Χατζημάρκος

 

«Σήμερα συμπληρώνονται 81 χρόνια από το Έπος του ’40.

Ένα μικρό έθνος αψήφησε την υπεροπλία των Δυνάμεων του Άξονα, υπερασπίστηκε την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, ύψωσε ανθρώπινο τείχος στη λαίλαπα της βαρβαρότητας και τάχθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Με το ηχηρό ΟΧΙ τους, οι Έλληνες πήραν θέση και καθόρισαν τον μέλλον τους και την εξέλιξή τους, αδιαμφισβήτητα μέσα από αντιξοότητες και δυσκολίες, στο ξέφωτο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας και ενός κράτους Δικαίου.

Ο σεβασμός, η ευγνωμοσύνη, η συγκίνηση και η σκέψη μας είναι σήμερα στην άξια γενιά του ’40, που, στα συντρίμμια του πολέμου και της κατοχής, όρθωσε ανάστημα, κοίταξε ψηλά και πρόκοψε.

Τους χρωστάμε το σήμερα και τους ευγνωμονούμε για τον πατριωτισμό τους και τη θυσία τους για το έθνος.

Η σημερινή 28η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο άλλη μία ευκαιρία να τιμήσουμε τους Έλληνες του ‘40. Είναι μία ευκαιρία να συλλογιστούμε τα δικά μας μεγάλα Όχι, που θα καθορίσουν, από εδώ και εμπρός, την πορεία μας ως έθνος.

Αν με την ίδια ενότητα και ομοψυχία, προβάλλουμε τη δική μας σθεναρή άρνηση απέναντι στη φαυλότητα, τη μιζέρια, τη διαφθορά, την απραξία, τότε θα έχουμε δικαιώσει τη θυσία τους και θα έχουμε αποδώσει με πράξεις το σεβασμό μας.

Το Έπος του ’40, πρότυπο εθνικής αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας, ας αποτελέσει πηγή τόλμης, ώστε να παίρνουμε θέση απέναντι στα σύγχρονα διλήμματα και τις προκλήσεις. Και πηγή νηφαλιότητας, ώστε να αποφασίσουμε πώς αντιλαμβανόμαστε τη δική μας προκοπή και πατριωτισμό»

Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης τόνισε:

«Τιμάμε την ιστορία μας και τους ήρωες, που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το έθνος μας, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Το έπος του 40 υπήρξε ένα παγκόσμιο μήνυμα, υπέρ της ελευθερίας και έγινε η αφετηρία προς την απελευθέρωση των νησιών μας και την ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό.

Είναι πολύ υπερήφανος γιατί η νεολαία μας και οι  εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων έδωσαν το παρόν στις εκδηλώσεις σήμερα . Μας έδωσαν με την παρουσία τους σιγουριά για τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή Χρόνια Πολλά »

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος  Κόνσολας δήλωσε

«Το Έπος του ‘40 μας διδάσκει την Ενότητα και την  Ομοψυχία

Εμείς οι Έλληνες , όταν χρειάζεται, ξέρουμε να πολεμάμε για την ελευθερία μας

Ξέρουμε να τιμάμε την ιστορία μας, τη σημαία μας.

Χρόνια Πολλά για τη σημερινή μέρα.

Με ψηλά το κεφάλι, ψηλά τις καρδιές και τις σημαίες»

Η  βουλευτής Δωδεκανήσου κ Μίκα Ιατρίδη  δήλωσε :

“Η μεγάλη εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και η εποποιία που διαδραματίστηκε το 1940 είναι η επιτομή όσων χαρακτηρίζουν τον τόπο μας και τους ανθρώπους του

Άπλετο φως, οικογένεια, ζεστασιά, ενότητα, αυταπάρνηση, αγάπη για την πατρίδα, φιλότιμο!

Σήμερα, τιμάμε αυτή τη θυσία, τιμάμε τη μνήμη των προγόνων μας. Στεκόμαστε με συγκίνηση, γιατί έδωσαν τη ζωή τους, είπαν το μεγάλο «ΟΧΙ»!

Η χώρα μας είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Με αυτοπεποίθηση, σχέδιο, δυναμική εξωτερική και αμυντική πολιτική ενισχύουμε τις θέσεις μας και καθιστούμε σαφές ότι είμαστε εδώ, ότι είμαστε οι θεματοφύλακες του Αιγαίου.

Συνεχίζουμε, καμαρώνουμε τα παιδιά μας, ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον και είμαστε σταθερά παρόντες στα νησιά μας, γιατί εμείς είμαστε τα σύνορα της πατρίδας μας”

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε  :

“81 χρόνια από το τέλος μιας δικτατορίας και την αρχή ενός ηρωικού αντιφασιστικού αγώνα.

Η ιστορική μας μνήμη σήμερα είναι πιο ζωντανή από ποτέ.

Τιμούμε τους ήρωες του πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης με τον διαρκή μας αγώνα για δημοκρατία, πολιτική ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστική εθνική υπερηφάνεια”

 

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ενώ στις 6μ.μ. έγινε και η επίσημη υποστολή της σημαίας στο Βωμό της Πατρίδας με το Τμήμα Απόδοσης Τιμών και το Τμήμα της ΜΣΕΘ της 95 ΑΔΤΕ