Χρ.Μπάρδος "Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους"
Περιφέρεια

Χρ.Μπάρδος “Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους”

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε το Διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο στη Ρόδο
Πρωτοποριακή πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεργάζεται με το ΠΑΔΑ και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
Εκπαιδεύει επιστήμονες στην ψηφιοποίηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Με κάθε επισημότητα ξεκίνησε, στην πανέμορφη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, το εξειδικευμένο διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο, με τίτλο: «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους», το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021.
Συγκεκριμένα , η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Διεύθυνση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δωδεκανήσων-Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος , αλλά και ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης κ. Μπάρδος Χρήστος, συνεργάζονται και συνδιοργανώνουν, για την Ελλάδα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Εργαστήριο Μη – Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Παν/μιου Δυτ. Αττικής , το στοχευμένο αυτό σεμινάριο/Εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τη υποδοχή των εκπαιδευόμενων έκαναν από πλευράς Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου o κ. Χρήστος Μπάρδος και από πλευράς διοργανωτών οι κ.κ. Κώστας Σκριάπας , Θεόδωρος Γκανέτσος και Δημ. Τσελές (Καθηγητής ΠΑΔΑ-Διευθυντής έργου e RA).
Ποιους αφορά
Στo Σεμινάριo/ Εργαστήριo ,που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπαιδεύει επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η εκπαίδευση, σε περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα) σε κάθε Σεμινάριο,
αφορά: Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγους, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικούς Τέχνης, φοιτητές από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικούς, Χημικούς, ανεξάρτητους ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.
Προσδοκώμενα αποτελέσματα
Η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τους φορείς υλοποίησης θεωρείται πρωτοπόρα , σε διεθνές επίπεδο και υλοποιείται από πολύ σοβαρούς οργανισμούς, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη.
Πρωτοπορία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε θέματα Πολιτισμού
Ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μπάρδος Χρήστος, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μη Καταστροφικών τεχνικών ,Καθηγητής κ. Θεόδ. Γκανέτσος και ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας, δήλωσαν ότι: «Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθίσταται πρωτοπόρος στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικεί προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης τους πολιτιστικού της τουρισμού.
Με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου( ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,e RA κ.ά.) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών ( UNESCO, ICOMOS,ICOM, E.E. κ.ά.).»
Οι διοργανωτές του σεμιναρίου, με πρωτεργάτη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,πιστεύουν ότι με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως μια περιφέρεια που στηρίζει τις Επιστήμες, προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου της (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού.
Το ίδιο Σεμινάριο/Εργαστήριο θα διοργανωθεί και στη Σύρο στις 6-7/11/2021, με συνδιοργάνωση του Κ.Ε.Κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ στα πλαίσια του έργου «Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στις Κυκλάδες», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για το οποίο επίσης, είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για Δηλώσεις Συμμετοχής στο Link : https://ndt.uniwa.gr/seminaria/

.

Και για τα δύο σεμινάρια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον χώρο του Πολιτισμού , δεδομένου ότι είναι ευκαιρία να συναντήσει κανείς συμπυκνωμένες γνώσεις στο θέμα των Μη Καταστροφικών Τεχνικών στη συντήρηση και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση Ε-Mail: euromed.greece@gmail.com ,ΤΗΛΕΦ.. 6974-881944 -Kώστας Σκριάπας-
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERA
ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»