Κρατάει η σεζόν και το φθινόπωρο στη Ρόδο. Ο Οκτώβριος ξεκινά με θετικές προοπτικές
Τουρισμός

Κρατάει η σεζόν και το φθινόπωρο στη Ρόδο. Ο Οκτώβριος ξεκινά με θετικές προοπτικές

Τουρισμός: Κρατάει η σεζόν, με το δεξί και ο Οκτώβριος

Η φετινή σεζόν κρατάει και το φθινόπωρο, σημειώνοντας πολύ καλές επιδόσεις όσον αφορά τις πληρότητες και αυξημένη ζήτηση. Το τουριστικό καλάθι συνεχίζει να γεμίζει και μετά τον Σεπτέμβριο που η κίνηση από το εξωτερικό συνεχίστηκε σε υψηλό επίπεδο, και ο Οκτώβριος ξεκινά με θετικές προοπτικές. Έτσι έρχεται ακόμη πιο κοντά ο στόχος για εισπράξεις άνω των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος της χρονιάς, που ενδεχομένως να αγγίξουν και τα δώδεκα δισ.

Πώς κινήθηκαν οι δημοφιλείς προορισμοί

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η πληρότητα στα καταλύματα και στα ξενοδοχεία όλης της χώρας έφτασε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο 63%, ποσοστό πολύ ικανοποιητικό, την ώρα που υπήρχαν μεγάλες επιφυλάξεις για τη συνέχιση της τουριστικής περιόδου εξαιτίας του τέταρτου κύματος της πανδημίας και της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δ.

Ενδεικτικό της ζήτησης που καταγράφεται είναι πως η γερμανική αεροπορική Condor θα πραγματοποιεί πτήσεις και τον Νοέμβριο στην Κρήτη. Επίσης, η Jet2, ο μεγαλύτερος tour operator της βρετανικής αγοράς, σχεδιάζει να ανοίξει προορισμούς στην Ελλάδα και στην Αθήνα ήδη από τον Απρίλιο του 2022.

Πολύ ψηλά κυμάνθηκαν οι αφίξεις όλο τον Σεπτέμβριο σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ξεπερνώντας ήδη το μισό εκατομμύριο, όπως σημειώνει η πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό.

Αναλυτικότερα, 4.352 απευθείας διεθνείς πτήσεις, από την 1η έως και την 26η Σεπτεμβρίου, μετέφεραν 565.850 επιβάτες στα αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου και Καρπάθου: Τις 280.000 πλησιάζουν οι αφίξεις στο νησί της Ρόδου, που, ενδεικτικά, το τελευταίο Σάββατο του μήνα υποδέχθηκε 14.500 περίπου επιβάτες. Οι επιβάτες προς Κω ξεπερνούν τις 133.000, η Μύκονος έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 58.500 επιβάτες, ενώ η Κάρπαθος με 9.896 αφίξεις, έως σήμερα, ξεπερνά όσες είχε όλη την τουριστική περίοδο του 2020.

Τα 2,76 εκατομμύρια φτάνουν οι επιβάτες από τα εξωτερικό προς τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου.

Από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου, το Νότιο Αιγαίο έχει υπερδιπλασιάσει το σύνολο των αφίξεων του 2020, αριθμώντας 2,5 εκατομμύρια επιβάτες μέσω των απευθείας διεθνών πτήσεων.

Αντίστοιχες των υψηλών επιδόσεων στις αφίξεις είναι και οι επιδόσεις στις πληρότητες των ξενοδοχείων στα νησιά του Ν. Αιγαίου, που υπερβαίνουν έως και 40% τα ποσοστά του περσινού Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για την εβδομάδα 1-5 και 6-12 Σεπτεμβρίου, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, που παρεμπιπτόντως παραμένουν ανοικτά σε ποσοστό 96,8%, κυμαίνονται σε 69% και 68,5% αντίστοιχα, όταν ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου του 2020, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ήταν 28,2%.

Στην Κρήτη, οι αεροπορικές αφίξεις οι από το εξωτερικό έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια, όπως φαίνεται από τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία τον Αύγουστο άγγιξαν το 95% και τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του χώρου, κυμάνθηκαν πάνω από το 60%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νησιά του Ιονίου. Στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτές οι τουριστικές μονάδες για όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ξεκινά νωρίτερα η προβολή

Η τουριστική προβολή της χώρας θα περιλαμβάνει μια καμπάνια για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο για τους χειμερινούς εναλλακτικούς προορισμούς, που υπενθυμίζεται πως πέρσι, λόγω του παρατεταμένου lockdown έμειναν κλειστοί. Επιπλέον η προβολή της χώρας θα ξεκινήσει πολύ νωρίς την επόμενη χρονιά.

Οι υψηλές επιδόσεις ωστόσο που σημειώνει η φετινή τουριστική περίοδος και η καλή προετοιμασία για την επόμενη σεζόν δεν σημαίνει πως τα δύσκολα έχουν περάσει. Όπως σημείωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον, είναι τεράστιες. “Τα χρόνια που οι αφίξεις ήταν ο μόνος δείκτης επιτυχίας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για να διατηρηθεί το brand του ελληνικού τουρισμού ισχυρό και η ανταγωνιστικότητά του ψηλά, θα πρέπει ο επισκέπτης να γυρίζει στην πατρίδα του ικανοποιημένος. Και για να συμβεί αυτό, προϋποθέτει την άμεση ενίσχυση των υποδομών, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια” σημείωνε.

Ανοδικά οι εισπράξεις

Τα έσοδα τον Ιούλιο εκτοξεύτηκαν σε σύγκριση με πέρσι και παράλληλα έφτασαν σε ένα καλό ποσοστό σε σύγκριση με το 2019 που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με την Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα μέχρι και τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν στα 2,275 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 61,4% αυτών του 2019. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση σχεδόν 236,5%.

Στο επτάμηνο καταγράφεται άνοδος της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 51,4%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 57,3%, ένα ποιοτικό στοιχείο που ανεβάζει τις προσδοκίες για την προσέλκυση επισκεπτών με μεγαλύτερο πορτοφόλι.

Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 157,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 671 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 348,0% και διαμορφώθηκαν στα 345 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 143,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, στα 303 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 200,6% στα 194 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 205,4% και διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα στο επτάμηνο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 51,4% και διαμορφώθηκε σε 4,55 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 3 εκατομμυρίων ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

 

capital.gr   Της Βίκυς Κουρλιμπίνη