«Κλείδωσαν» έσοδα 9-10 δισ. στον τουρισμό Πληρότητες 85% και τον Σεπτέμβριο στα νησιά
Τουρισμός

«Κλείδωσαν» έσοδα 9-10 δισ. στον τουρισμό Πληρότητες 85% και τον Σεπτέμβριο στα νησιά

Πριν καλά-καλά “μετρηθεί” ο κατά γενική ομολογία εντυπωσιακός Αύγουστος, οι επαγγελματίες του Τουρισμού θεωρούν “κλειδωμένο” για τη φετινή σεζόν το 50% των εισπράξεων του 2019, δηλαδή τα 9 δισ. ευρώ, αλλά η πρώτη εικόνα από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενισχύει την αίσθηση ότι ο πήχης μπορεί να ανέβει ψηλότερα.

Πάνω από 80-85% οι πληρότητες στους τουριστικούς προορισμούς τον Σεπτέμβρη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σεπτέμβριος “φεύγει” με πληρότητες 80-85% κατά μέσο όρο, ενώ στους πλέον τουριστικούς προορισμούς, όπως τα Κυκλαδονήσια, οι πληρότητες κινούνται κοντά ή και πάνω από το 90%. Αν και οι τιμές είναι 40% χαμηλότερες από αυτές του Αυγούστου, πρόκειται για τη συνήθη πρακτική κι ως εκ τούτου η επισκεψιμότητα και οι εισπράξεις είναι άμεσα συγκρίσιμες με αυτές του 2019.

Πέρα από τις αρχικές προσδοκίες κινείται και η ζήτηση για τον Οκτώβριο, με τις πληρότητες να διαμορφώνονται στο 60-70% κατά μέσο όρο, αν και σε Κρήτη και Ρόδο το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τα καταλύματα στα νησιά του Νότιου Αιγαίου θα μείνουν ανοικτά ως τις αρχές του Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία στη Β. hΕλλάδα που κλείνουν- ως είθισται- γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Γερμανοί, Γάλλοι, Βρετανοί είναι οι βασικοί πελάτες αυτήν την περίοδο, ενώ καταγράφεται με ενδιαφέρον η παρουσία Πολωνών, Ολλανδών, Βέλγων, Ρώσων, ενώ οι Αμερικανοί επισκέπτες φαίνεται να προτιμούν την Αθήνα.

Παραμένει πολύ ψηλά η Ελλάδα στους ξένους τουριστικούς Οδηγούς

Ενδεικτικό είναι ότι και τώρα, λίγο πριν τελειώσει ο Σεπτέμβριος, ξένοι τουριστικοί Οδηγοί συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σε περίοπτη θέση, ως προτεινόμενο προορισμό για τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικό είναι το μεγάλο αφιέρωμα του Conde Nast Traveller για οικογενειακές διακοπές, όπου πρώτη- πρώτη φιγουράρει η Κρήτη, με τις φυσικές της ομορφιές και τους σπάνιους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.

 

Σιγουριά για επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα

Οι επαγγελματίες του Τουρισμού προετοιμάζονται ήδη για το 2022, με την πεποίθηση, πλέον, ότι η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα είναι δεδομένη, αρκεί να μην υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις στο πεδίο της πανδημίας. Δεν παύει να υπάρχει, πάντως, προβληματισμός για την περίοδο Νοεμβρίου- Μαρτίου, ειδικά όσον αφορά στα καταλύματα χειμερινών προορισμών, τα οποία έχασαν την περσινή σεζόν λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς του κλάδου ετοιμάζουν “πακέτο” προτάσεων προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να στηριχθούν οι εν λόγω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις π.χ. με voucher για την εξυπηρέτηση ασφαλιστικών υποχρεώσεων και κριτήριο τα οικονομικά αποτελέσματα στην τριετία 2019- 2021, προκειμένου να συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα.

«Μελανό» σημείο οι χαμένες θέσεις εργασίας

“Μελανό” σημείο στα θετικά στοιχεία για τη φετινή τουριστική σεζόν, είναι η απώλεια θέσεων εργασίας τον Αύγουστο, δηλαδή το μήνα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία από πλευράς εισπράξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗΣ”, οι 17.637 προσλήψεις στα καταλύματα (έναντι 15.627 πέρσι) δεν στάθηκαν αρκετές να καλύψουν τις απολύσεις και τις λήξεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Έτσι, με δεδομένο ότι συνολικά αποχώρησαν- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- 18.256 εργαζόμενοι, το ισοζύγιο ήταν τελικά αρνητικό κατά 619 θέσεις. Αναμφίβολα, το γεγονός ότι το φετινό Αύγουστο είχαν αποσυρθεί μέτρα στήριξης, που ίσχυαν πέρσι, έπαιξε ρόλο, καθώς τον Αύγουστο του 2020 το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 3.632 θέσεις.

 

Ανάλογη είναι η εικόνα και από το μέτωπο της εστίασης. Οι 51.623 νέες προσλήψεις “απορροφήθηκαν” από 62.839 αποχωρήσεις κάθε είδους, με αποτέλεσμα την απώλεια 11.216 θέσεων, ενώ τον Αύγουστο του 2020 το ισοζύγιο ήταν επίσης αρνητικό, αλλά κατά 5.101 θέσεις.

 

iefimerida.gr