Εγκρίθηκε το σχέδιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΠΕΣΔΑ από την τακτική Γ.Σ. του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου
Περιφέρεια

Εγκρίθηκε το σχέδιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΠΕΣΔΑ από την τακτική Γ.Σ. του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Γ. Χατζημάρκος: “Δρομολογούμε λύσεις σε ζητήματα που μας ταλανίζουν από τη δεκαετία του ᾽80 “
Η παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΠΕΣΔΑ κυριάρχησε στην τακτική Γενική Συνέλευση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και Προέδρου του Φορέα Γιώργου Χατζημάρκου.
Η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ρόδου, με έξι θέματα στην ημερήσια διάταξη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρόδου – Πρόεδρος της ΠΕΔ και Αντιπρόεδρος του ΦoΔΣΑ Αντώνης Καμπουράκης, ο Δήμαρχος Θήρας και Γραμματέας του Φορέα Αντώνης Σιγάλας οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου Γιώργος Λεονταρίτης και Χρήστος Ευστρατίου, όπως επίσης από το νομό Δωδεκανήσου οι Δήμαρχοι Κω Θεοδόσης Νικηταράς, Πάτμου Ελευθέριος Πέντες, Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης, Λειψών Φώτης Μάγγος, Αγαθονησίου Ευάγγελος Κόττορος και από το νομό Κυκλάδων οι Δήμαρχοι Μήλου Μανώλης Μικέλης, Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου και ο εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου και μέλος του Δ.Σ. του ΦoΔΣΑ Γιάννης Βρούτσης.
«Σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για όλη τη χώρα και με τη σκέψη μας στραμμένη στη μάχη που δίνουν ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες με τον πύρινο εφιάλτη σε πολλά μέτωπα, καλούμαστε μέσω του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν.Α., σε αγαστή συνεργασία και συνένωση δυνάμεων Α’ και Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την από κοινού προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, του εκσυγχρονισμού στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και του «κτισίματος» περιβαλλοντικής συνείδησης στους νησιώτες του Αρχιπελάγους», τόνισε στην ενημέρωση των μετόχων ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος.
Για τα έργα ΣΔΙΤ, των τριών Δήμων Ρόδου, Θήρας και Κω, ο κ. Χατζημάρκος ανέλυσε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησή τους. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην εξέλιξη των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για τα έργα στα νησιά Μήλο, Άνδρο, Κάρπαθο, Τήνο, Λέρο, Σύρο και των υπολοίπων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υποβολής τους και πρόκειται για τα νησιά Νάξο, Πάρο και Κάλυμνο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για το μεγαλύτερο πρόγραμμα Ανακύκλωσης στους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προϋπολογισμού 32 εκατομμυρίων ευρώ.
Η διαβούλευση για το σχέδιο του ΠΕΣΔΑ -το οποίο ομόφωνα εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση- εστάλη στους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για παρατηρήσεις μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς θεωρείται απαραίτητο να έχει συνταχθεί το σχετικό ΦΕΚ ως το τέλος του έτους, ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ακολούθησε στο πλαίσιο της συζήτησης η παρουσίαση και έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρίας του έτους 2021, η έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2020, μαζί με τις εκθέσεις του Δ.Σ. και των ελεγκτών, καθώς και η απαλλαγή του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη για τη χρήση 2020, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα. Η επόμενη Γενική Συνέλευση του Φορέα, ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου ΑΕ, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στις Κυκλάδες.
«H προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως. Βάζουμε τέλος στη στασιμότητα και στα χρόνια προβλήματα και προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς σε έργα ανάπτυξης, σύγχρονα και αποτελεσματικά. Σε μια νέα εποχή, δουλεύουμε οργανωμένα, με υπευθυνότητα, δρομολογώντας λύσεις, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους των νησιών, για τη στήριξη της «πράσινης» αντίληψης», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦoΔΣΑ Γιώργος Χατζημάρκος.
TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
«ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε»