Περιφερειακό Συμβούλιο
Περιφέρεια

Λαλίστατοι στον μονόλογο, βουβοί στον διάλογο!

Κατέρρευσε η πολιτική σπέκουλα για την ΑΕΚΚ Καλυθιών, στην δια ζώσης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Ομόφωνα υπερψηφίστηκε η πρόταση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου για την ΑΕΚΚ Καλυθιών στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και κατέρρευσε η πολιτική σπέκουλα που επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα οι φωνασκούντες και πλειοδοτούντες σε a la carte περιβαλλοντική ευαισθησία.
Μετά από εισήγηση του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, Χρήστου Ευστρατίου, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής, όπως επανειλημμένως έχουν εκφραστεί όλο αυτό το διάστημα, ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να αιτηθεί την άμεση τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει την χωροθέτηση, αδειοδότηση και λειτουργία των μονάδων ΑΕΚΚ.
Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά:
A) Την τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων ΑΕΚΚ από Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), στην κατηγορία Α2 (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), ανεξαρτήτου δυναμικότητας, όπως ήταν πριν το 2016 οπότε και την τροποποίησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η λήψη της απόφασης για την χωροθέτηση των εν λόγω μονάδων να πραγματοποιείται από τα πολιτικά όργανα των Περιφερειών, ήτοι το Περιφερειακό Συμβούλιο ή την Επιτροπή Περιβάλλοντος, σε περιπτώσεις που έχει συσταθεί.
Γ) Να θεσμοθετηθεί η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου, ο οποίος και θα φέρει και την ευθύνη της προηγούμενης διαβούλευσης προκειμένου να ληφθεί η απόφαση χωροθέτησης ΑΕΚΚ.
Της πρότασης διαφοροποιήθηκε μόνο η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου», η οποία δήλωσε «παρούσα».
Κατά την συζήτηση του θέματος και ειδικά όσον αφορά την χωροθέτηση βιομηχανικής περιοχής (στην απουσία της οποίας οφείλεται το ζήτημα που έχει ανακύψει), αναδείχθηκε η ακραία υποκρισία που οδήγησε τους a la carte ευαίσθητους στο να επιτίθενται κατά της Περιφερειακής Αρχής για το επί δεκαετίες βαλτωμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Δημοτικών Ενοτήτων Αφάντου και Καλυθιών και κατ’ επέκταση ολόκληρου του νησιού, θέμα που είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Α΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Φοβούμενοι μήπως αναδειχθούν οι ευθύνες των σημερινών πολιτικών τους συμμάχων, πρώην δημάρχων των περιοχών αυτών, δημοσιολογούν ανεύθυνα και αόριστα, προσπαθώντας να κατηγορήσουν την Περιφερειακή Αρχή και για την αδράνεια των συμμάχων τους επί σειρά ετών.
Σε μια συζήτηση κατά την οποία αποδείχθηκε ότι τα 7 ψέματα που διακινούν, τα οποία δημόσια παρουσίασε η Περιφερειακή αρχή, είναι πολύ λίγα μπροστά στον πραγματικό αριθμό των ψεμάτων και στον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης στην οποία συντονισμένα έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα, άνθρωποι που χειρίστηκαν και έχουν προσωπικές ευθύνες, είτε τον βαλτωμένο Πολεοδομικό Σχεδιασμό, είτε τον αποχαρακτηρισμό της προστατευμένης ζώνης στην περιοχή χωροθέτησης της μονάδας ΑΕΚΚ.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε πως το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός και χρήσεις γης, αλλά αυτό δεν είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών. Όλα τα ερωτήματα που αφορούν χρήσεις γης άπτονται της Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου . Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει εκ του νόμου να ρωτήσει την Πολεοδομία και επ’ αυτού του θέματος έχει τοποθετηθεί θετικά. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Ήμασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι στην χωροθέτηση τέτοιων δραστηριοτήτων χωρίς πολιτική απόφαση και αυτό ισχύει και για την χωροθέτηση μονάδων ΑΕΚΚ στην περιοχή όπου αναπτύχθηκε, με όποιους όρους αυτό έγινε, ο δημόσιος διάλογος το τελευταίο διάστημα, για συγκεκριμένους λόγους, προτάσσοντας τη διαχείριση του κυκλοφοριακού. Ζητάμε, με πάγιο τρόπο, να επανέλθει η σχετική νομοθεσία στα προ του 2016 ισχύοντα, όταν το πολιτικό όργανο που λέγεται Περιφερειακό Συμβούλιο είχε την ευθύνη της απόφασης και όταν η διαβούλευση ήταν υποχρεωτική, πριν καταργηθεί από τον πολιτικό φορέα που σήμερα εκπροσωπεί η μείζων μειοψηφία και με τις θέσεις του οποίου ταυτίζεται. Την επόμενη ημέρα που η αρμοδιότητα θα περάσει σε μας αυτές οι χωροθετήσεις αυτές θα έχουν καταργηθεί.
Από την πρώτη στιγμή που ετέθη στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα αυτό, όσοι θέλησαν να μας επισκεφθούν ήταν ευπρόσδεκτοι και έγινε άμεσα, αλλά και σε όσους θέλησαν να μας καλέσουν σε κάποια συζήτηση, ανταποκριθήκαμε.
Και στους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και στους κατοίκους που μας επισκέφθηκαν, δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή μας στη χωροθέτηση της ΑΕΚΚ και συμφωνήσαμε απόλυτα μαζί τους και στην έκδοση ψηφισμάτων από τα τοπικά συμβούλια για την έκφραση της αντίθεσης αυτής και σε τοπικό επίπεδο. Η περιφερειακή παράταξη που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν δικαιούται να παραδίδει μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που το 2016 νομοθετικά αφαίρεσε την διαβούλευση από την διαδικασία χωροθέτησης, υποβίβασε το επίπεδο των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών και πέρασε σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο την όλη διαδικασία, αφαιρώντας κάθε διοικητική δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης. Δεν ενδιαφέρονται καθόλου οι τεχνητά ευαίσθητοι να βρουν απάντηση στα ερωτήματα του αποχαρακτηρισμού της προστατευμένης ζώνης χωρίς καμία αντίδραση από την τότε δημοτική αρχή και στο βαλτωμένο επί δεκαετίες πολεοδομικό σχεδιασμό, γιατί οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι δίπλα τους. Όπως βέβαια δεν ενδιαφέρονται για το ποιός και πότε άλλαξε τη νομοθεσία καταργώντας την διαβούλευση και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γιατί θα βρουν πάλι αυτούς που σήμερα εκπροσωπούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τελικά τι τους ενδιαφέρει ; Τους ενδιαφέρει μόνο η διαμόρφωση ενός πεζοδρομιακού πολιτικού σκηνικού αφού σε αυτό αισθάνονται οικεία».
Το Γραφείο Τύπου