Γιάννης Πάππου ΕΒΕΔ

 

Γ.Πάππου στη 49η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Ε.Α.Ν.

«Εφαρμογή της ρήτρας «νησιωτικότητας» σε όλα τα νομοθετήματα και μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης για τα νησιά μας»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επανέλαβε πως βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική στήριξη των νησιών είναι η εφαρμογή της νησιωτικότητας η οποία, όπως τόνισε, είναι συνυφασμένη με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Την αδήριτη ανάγκη να λαμβάνεται υπ΄όψιν η ρήτρα νησιωτικότητας σε κάθε νομοσχέδιο και τη σταθερή θέση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σε κάθε νησί μας, από το Καστελλόριζο μέχρι το Αγαθονήσι, επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου, κατά την 49η διαδικτυακή γενική συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κατά την τοποθέτησή του, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, αφού συνεχάρη τον κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση για το έργο του ως  προέδρου του Ε.Ο.Α.Ε.Ν, εξήρε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε, αναφερόμενος στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε.

Αναλύοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας στα Δωδεκάνησα, ο κ. Γιάννης Πάππου επανέλαβε πως βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική στήριξη όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά των τοπικών κοινωνιών είναι η αναγνώριση των αναγκών και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων τους μέσω της εφαρμογής της νησιωτικότητας η οποία, όπως τόνισε, είναι συνυφασμένη με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ζητώντας τον διαχωρισμό τους από το μεταναστευτικό ζήτημα.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με παρεμβάσεις μας τόσο εντός όσο και εκτός χώρας, ότι η νησιωτικότητα η οποία είναι συνυφασμένη απολύτως με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του νομού, πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψιν σε κάθε νομοσχέδιο που καταρτίζεται. Σε κάθε νομοσχέδιο, σε κάθε νομοθέτημα, θα πρέπει να υπάρχει συνοδευτική εκτίμηση των επιπτώσεων στο νησιωτικό χώρο, με σκοπό να προλαμβάνονται οι όποιες ανισότητες. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, όμως η εφαρμογή οριζόντιων μέτρων αυτομάτως καταργεί τις ιδιαιτερότητες των νησιών που απορρέουν από τη γεωγραφική τους θέση».

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αντιλαμβανόμενος τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, εξαιτίας και των επιπτώσεων της πανδημίας, ανέφερε ότι τα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου βρίσκονται ήδη ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου, στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης για τα θέματα της νησιωτικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι μόλις τα δημοσιονομικά επιτρέψουν, το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος, αποφεύγοντας τις αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες όλων των προηγούμενων ετών, με έμφαση στις ανάγκες ενός πολύ μεγάλου τμήματος του ελληνικού πληθυσμού που κατοικεί στα νησιά.

«Ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας και ιδιαίτερα τώρα, στην περίοδο της πανδημίας, κρατάμε ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η αναγνώριση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας, είναι συνυφασμένη με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Όσα οικονομικά εργαλεία κι αν θεσπιστούν, η απουσία  της ρήτρας νησιωτικότητας από τα νομοσχέδια και η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δεν θα φέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα για τις τοπικές μας οικονομίες και κοινωνίες», δήλωσε ο κ. Πάππου με την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης του Ε.Ο.Ε.Α.Ν.