Ρόδος

Ημερίδα από την Κινητή Μονάδα Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με θέμα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 19/04/2024 η ημερίδα που διοργάνωσε η Κινητή Μονάδα Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με θέμα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι επαγγελματίες και επιστήμονες που εκπροσωπούν φορείς στο χώρο της υγείας και των εξαρτήσεων.

Μέσω της ανταλλαγής γνώσης και εμπειρίας των εμπλεκόμενων φορέων, παρουσιάστηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης της εξάρτησης στο νησί της Ρόδου και συζητήθηκαν τυχόν δυσκολίες που υπάρχουν και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Υπήρξε ανάδειξη των παραγόντων κινδύνου καθώς και των προστατευτικών παραγόντων που μειώνουν τους κινδύνους.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που αναδείχτηκαν στην ημερίδα:

– Οι παρεμβάσεις πρόληψης συνεισφέρουν θετικά εφόσον δρουν υποστηρικτικά προς την ενδυνάμωση των ατόμων και συμπληρωματικά προς την προαγωγή της υγείας τους.

– Οι εξαρτήσεις είναι ένα ψυχο-κοινωνικό και πολυ-παραγοντικό φαινόμενο και η περίοδος της εφηβείας αποτελεί ένα κομβικό σημείο έναρξης και, στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν, εξέλιξης των εθιστικών συμπεριφορών.

– Η υγεία των εξαρτημένων είναι επιβαρυμένη σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

– Εφόσον κάποιος αναπτύξει μια εθιστική συμπεριφορά υπάρχει ο τρόπος ώστε να καταφέρει να απεξαρτηθεί και να αλλάξει τη ζωή του.

– Η οικογένεια όπως και η ευρύτερη κοινωνία παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πορεία της απεξάρτησης.

– Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την απεξάρτηση έχουν ανάγκη φροντίδας και εποπτείας.

– Ο κάθε εξαρτημένος έχει διαφορετικές ανάγκες. Η κάθε εξάρτηση χρειάζεται διαφορετικού τύπου προσέγγιση, οπότε οι παρεμβάσεις χρειάζεται να είναι πλουραλιστικές και δεν μπορούν να συμπτυχθούν και να υποβαθμιστούν κάτω από μια ομπρέλα, αντίθετα, χρειάζεται να ενδυναμωθούν και να ενισχυθούν οι δομές η κάθε μια ξεχωριστά εφόσον διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο η καθεμία.

– Η συνεργασία των τοπικών Αρχών, όπως η Περιφέρεια και ο Δήμος (ακριβώς επειδή γνωρίζουν και βιώνουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε έναν τόπο) με τις δομές που ασχολούνται με την πρόληψη και τη θεραπεία των εξαρτήσεων αλλά και η ενίσχυσή τους, είναι καθοριστική στην έκβαση ενός θετικού αποτελέσματος.

Η Κινητή Μονάδα Ρόδου έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Όλες οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ παρέχονται δωρεάν και δεν χορηγούνται υποκατάστατα.