Διεθνή

Οι προορισμοί που μπορεί να βρεθούν στη λίστα «Παγκόσμιας κληρονομιάς σε Κίνδυνο» της UNESCO

Πέρα από την Βενετία και άλλοι προορισμοί είναι υποψήφιοι στη λίστα «Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο» της UNESCO.

Στη Βουδαπέστη, η περιοχή του Κάστρου Βούδας και οι όχθες του Δούναβη είναι εκτεθειμένες, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό. Κι αυτό, λόγω “ακατάλληλων” κατεδαφίσεων και ανακατασκευών μεγάλης κλίμακας.

Στην έκθεση της, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση του Great Barrier Reef, στην Αυστραλία.
Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για το οικοσύστημα του υφάλου βαθμολογούνται «από κακές σε πολύ κακές».
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι ο σχηματισμός υφάλου μήκους 2.300 χλμ. ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας απειλείται με καταστροφή. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ανθρωπογενών επιρροών.

Εκτός της «Παγκόσμιας Κληρονομιάς» το λιμάνι του Λίβερπουλ

Για το λιμάνι του Λίβερπουλ, η απόφαση της UNESCO θα είναι ακόμη πιο αυστηρή. Και αφορά την πλήρη κατάργηση του από τη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς.
Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο των αποβαθρών της πόλης των Beatles, που ονομάζεται “Liverpool Waters”, είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο, ειδικά για ιστορικά κτίρια, σύμφωνα με την UNESCO.
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της UNESCO, η ανάπτυξη αυτού του έργου δεν έχει σταματήσει.

Αυτές οι συστάσεις από τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO γίνονται πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς από τις 16 έως τις 31 Ιουλίου στο Fuzhou της Κίνας. Εκεί πρόκειται ο διεθνής οργανισμός να πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

Πηγή tourismtoday