Πατρός Μιχάλης Κόκκινος Χαράλαμπος
Περιφέρεια

Απάντηση-Επιστολή του Μ. Πατρού στον Χ. Κόκκινο για τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Απάντηση-Επιστολή του Μ. Πατρού στον Χ. Κόκκινο για τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Λυπάμαι, διότι γνωρίζω προσωπικά τον κύριο Κόκκινο και δεν περίμενα να βγάλει δελτίο τύπου και να αναφέρεται στον ΦΟΔΣΑ και στα σκουπίδια.
Τα αστικά απόβλητα δεν είναι θέμα (μόνο) της οποιαδήποτε δημοτικής αρχής, είναι θέμα όλων μας, αν δεν γίνουμε, συνένοχοι και συμμέτοχοι σε αυτό το μεγάλο θέμα δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Αν δεν ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας, και να μην γίνεται θέμα μόνο για πολίτικη αντιπαράθεση δεν θα δούμε φως στο τούνελ.

Πάμε τώρα στα του ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, αγαπητέ κύριε Κόκκινε, έπρεπε να γνωρίζεται, άλλα δεν πειράζει, δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα, ότι ο ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. δεν έχει σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων, δυστυχώς, ευτυχώς, αυτό αναγράφεται στο ΦΕΚ ίδρυσης του και στον Νόμο περί Αρμοδιοτήτων των ΦΟΔΣΑ σε όλη την Ελλάδα.
Μην προσπαθούμε αφού δεν μπορούμε να χτυπήσουμε τον γάιδαρο χτυπάμε το σαμάρι, (αυτό λέει ένα λαϊκό ρητό).

Ο  ΦΟΔΣΑ έχει σχέση με την διαχείριση των Χ.Υ.Τ.Α, άρα ήρθε να δώσει λύσεις σε παθογένειες εδώ και 30 χρονιά, τις οποίες πιστεύω ότι γνωρίζεται. Πιστεύετε αλήθεια ότι, σε 10 μήνες από την ίδρυση του με ένα μαγικό τρόπο θα έλυνε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου?
Πιστεύω πως όχι, διότι θα γνωρίζατε έστω και λίγο, πως λειτουργούσαν, ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ, κ.α.
Φτιάχτηκε λοιπόν αυτός ο φορέας, και με πρόγραμμα και μεθοδικότητα, να δίνει λύσεις εκεί που εδώ και χρόνια δεν μπορούσαν να λυθούν.

Στην παράγραφο που αναφέρεστε για των αγαπητό Δήμαρχο Νάξου, δεν θα αναφερθώ εγώ, όχι γιατί φοβάμαι, άλλα γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα αναφέρετε, και αδικείτε τον Δήμαρχο και τον εκθέτετε, άλλωστε υπάρχουν οι αποφάσεις του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. όπου και μπορείτε να ενημερωθείτε.
Εγώ πάντως ως πρώην Δήμαρχος, άλλα και άνθρωπος, θα προτιμούσα, η οποιαδήποτε δήλωση να έχει ένα σημείο εξεύρεσής λύσης, και όχι για μικροπολιτικές σκοπιμότητες να ρίχνουμε λάδι στην φωτιά (είναι και καλοκαίρι).

Βέβαια πρέπει να τονίσω και σας προκαλώ, παρακαλώ, ρωτήστε και τους άλλους Δημάρχους της Περιφέρειας, είναι αρκετοί, ποια είναι η σχέση τους και η συνεργασία τους με τον ΦΟΔΣΑ και πως τους αντιμετωπίζει ο ΦΟΔΣΑ.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Κύριος ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ, ξοδεύει πάρα πολλές ώρες για τον ΦΟΔΣΑ και για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Θα με στεναχωρούσε αν σκεπτόσουν ότι αυτά τα γράφω επειδή τυγχάνει να είμαι ειδικός σύμβουλος του, δεν ξέρω πραγματικά, αν άλλος Περιφερειάρχης θα ήθελε, μέσα στα τόσα προβλήματα που έχει να προσθέσει άλλο ένα, αυτό με την διαχείριση των αστικών  αποβλήτων.

Το θέμα για μένα αγαπητέ κύριε Κόκκινε, είναι να μπορέσετε να καταλάβετε την καθημερινή  αγωνία των Δημάρχων για να δοθεί λύσει, αυτήν λοιπόν την αγωνία τους θα την λύσει ο ΦΟΔΣΑ και θα το δείτε. Καλή η κριτική και η αντιπολίτευση, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη, και ουσιαστική, όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, μάλιστα σε τέτοια θέματα είναι άδικο για τα νησιά.

Πάμε τώρα και στην ταμπακιέρα, τι έχει κάνει μέχρι τώρα αυτός ο φορέας των 10-11 μηνών, που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ και δεν έγιναν.
Πήρα εγώ την πρωτοβουλία και σας ενημερώνω πως στο τεχνικό πρόγραμμα του Φορέα απαριθμούνται και βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης (ωρίμανση, δημοπράτηση κ.α) περισσότερα από 47 (έργα-μελέτες) συνολικού προϋπολογισμού 122 εκ. ευρώ.

Ενδεικτικά έργα-μελέτες όπως:
• Η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε
• To «Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων Νήσου Ρόδου» τα τεύχη του οποίου έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται από μέρα σε μέρα η έγκριση τους από την Γ.Γ ΣΔΙΤ για να δημοπρατηθεί,

• Το «Ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Νήσου Θήρας» το οποίο έχει υποβληθεί για έγκριση κα υπαγωγή στις διατάξεις περί ΣΔΙΤ.
• Το έργο «Κατασκευή ΧΥΤΥ Μήλου και Μονάδας Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων Μήλου» το οποίο έχει δημοπρατηθεί.
• Το έργο «Κατασκευή 2ου κυττάρου ΧΥΤΑ Καρπάθου και υποδομών κομποστοποίησης βιοαποβλήτων» το οποίο θα δημοπρατηθεί εντός του Ιουλίου.

• Έργα που θα λύσουν χρόνια προβλήματα σε νησιά όπως η Κως, Λέρος, Νάξος, Άνδρος, Κάλυμνος, Σύρος, Πάρος, Τήνος κ.α
• Η υποστήριξη του ΦΟΔΣΑ στους Δήμου για την Δημιουργία Πράσινων Σημείων, Γωνιών Ανακύκλωσης και Κινητών Πράσινων Σημείων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
τα οποία υλοποιούνται από τον Φορέα σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους.

Με εκτίμηση
Πατρός Μιχάλης
Ειδικός Σύμβουλος Προέδρου ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου