Road Safety Patrol Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Ρόδος
Περιφέρεια

“Road Safety Patrol” Μια Σύγχρονη Υπηρεσία Εποπτείας και Επέμβασης, με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση του οδικού δικτύου κάνει πράξη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Eιδικά διαμορφωμένα οχήματα επιθεωρούν σε 24ωρη βάση το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ρόδου

Την πιο καινοτόμα αντίληψη στην διαχείριση του οδικού δικτύου, κάνει πράξη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία εγκαινιάζει μια νέα εποχή, εγκαθιστώντας σύγχρονη υπηρεσία εποπτείας και επέμβασης, με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση του οδικού δικτύου για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και λειτουργικότητα για τους χρήστες του, με παρεμβάσεις τόσο προληπτικά, όσο και διορθωτικά.

Η παροχή υπηρεσιών επιθεώρησης  θα γίνεται σε 24ωρη βάση καθημερινά, χωρίς δηλαδή να εξαιρούνται Σάββατα, Κυριακές και αργίες.

Σε καθημερινή βάση θα γίνονται περιπολίες επιθεώρησης ασφαλείας από ειδικά διαμορφωμένα οχήματα τα οποία θα φέρουν κατάλληλη σήμανση και εξοπλισμό-μηχανήματα, σύμφωνα με το πρόγραμμα επιθεώρησης ώστε να ελέγχεται καθημερινά, αν είναι δυνατόν το σύνολο του Οδικού Δικτύου της περιοχής επέμβασης.

Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί αριθμός τηλεφώνου στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να δηλώνουν κάθε πρόβλημα που θα συναντούν στο οδικό δίκτυο της περιοχής μας.

«Μία πολύ σύγχρονη και εξαιρετικά οργανωμένη υπηρεσία, που μπορεί να συναντήσουμε μόνο στους δρόμους λίγων, υψηλού επιπέδου, χωρών, συναντάται πλέον και στα νησιά μας

Η νέα υπηρεσία ” Road Safety Patrol” έχει μπει στη ζωή μας με χρονικό ορίζοντα τετραετίας και έχει στόχο την καθημερινή διαχείριση του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου της Ρόδου.

Μία πολύ σύγχρονη και εξαιρετικά οργανωμένη υπηρεσία, που μπορεί να συναντήσουμε μόνο στους δρόμους λίγων, υψηλού επιπέδου, χωρών, συναντάται πλέον και στα νησιά μας. Ξεκινήσαμε από την Ρόδο που έχει και το μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ακολούθησε η Κως και σειρά παίρνουν όλα τα νησιά μας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι : “Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που πήραμε αυτή την υπηρεσία και την κάναμε δημόσιο έργο ξεπερνώντας έναν πολύ μεγάλο σκόπελο,  το Νομικό κομμάτι και μετά το Μελετητικό κομμάτι για να μετατρέψεις ένα ιδιωτικό έργο και να ενταχθεί στη φιλοσοφία του Δημόσιου. Μας πήρε χρόνια γιατί δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα, έγινε για πρώτη φορά”.

Όπως έκανε γνωστό  ο κ. Χατζημάρκος , τις προηγούμενες μέρες αργά το βράδυ, ο ίδιος επιστρέφοντας από την Αστυπάλαια βρέθηκε στην εθνική οδό Ρόδου -Λίνδου όπου εκτελούνταν εργασίες στο πλαίσιο αυτής της υπηρεσίας.

«Αντίκρισα μία εικόνα την οποία βλέπεις μόνο σε πολύ προηγμένες χώρες. Το οδικό μας δίκτυο δεν θα το ξαναδούμε όπως ήταν προχθές. Αυτή η υπηρεσία που ξεκίνησε πιλοτικά στη Ρόδο γιατί εδώ είναι το μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νοτίου Αιγαίου με πάνω από 600 χλμ. έχει να κάνει με τα κλαδέματα, με καθαρισμούς, φυτεύσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο, αντικατάσταση στηθαίων, επαναδιαγράμμιση.

Για 12 μήνες τον χρόνο κάθε μέρα μία πολύ μεγάλη και οργανωμένη υπηρεσία θα βρίσκεται στο οδικό μας δίκτυο και σύντομα θα δώσουμε και τον αριθμό τηλεφώνου στον οποίο θα μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται και να περιγράφουν το ζήτημα του οδικού δικτύου το οποίο θα χρήζει παρέμβασης.

Ήδη ξεκίνησε και καθαρίζεται και η νησίδα της Ρόδου-Λίνδου και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου για την πάρα πολύ καλή δουλειά» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μετά τη Ρόδο ακολουθεί η Κως καθώς έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το “Roαd Safety Patrol” και είναι ζήτημα χρόνου η υπογραφή της σύμβασης.

Στη συνέχεια σειρά παίρνουν όλα τα υπόλοιπα νησιά στα οποία θα λειτουργήσει αυτή η υπηρεσία.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε  δημόσια τους συνεργάτες του και ειδικά τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Μανώλη Μαριά και τους δύο προϊσταμένους μελετών κ. Νίκο Λυμπερόπουλο και επίβλεψης έργων κ. Γιάννη Παπαϊωάννου που παρευρέθηκαν λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στο Νότιο Αιγαίο δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να κουτσομπολεύουμε και να βλέπουμε το μέλλον να έρχεται, το διαμορφώνουμε εμείς».