Τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία

Τραπεζικές συναλλαγές : Τι να προσέξετε λόγω του Πάσχα των Καθολικών

Πως επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες το Πάσχα των Καθολικών 2021 – Τι ισχύει για μισθοδοσίες, εμβάσματα και πληρωμές οφειλών

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι θέλουν να κάνουν συναλλαγές και μεταφορές έως τη Δευτέρα 5/4, καθώς το Πάσχα των Καθολικών θα επηρεάσει την τραπεζική λειτουργία στην Ελλάδα.
Για τους Καθολικούς η Παρασκευή 2 Απριλίου και η Δευτέρα 5 Απριλίου είναι αργίες, Μεγάλη Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα αντίστοιχα. Ως εκ τούτου δεν θα λειτουργεί το πανευρωπαϊκό σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών (Target2), στο οποίο συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό όλες οι συναλλαγές που θα εκτελεστούν από τις 2 έως τις 5 Απριλίου θα έχουν ημερομηνία αξίας την 6η Απριλίου.
Αναλυτικότερα:
Μεταφορές χρημάτων
Αν θέλετε να μεταφέρετε χρήματα μεταξύ λογαριασμών της ίδιας τράπεζας, η συναλλαγή θα εκτελείται κανονικά και η πίστωση θα γίνεται στη στιγμή, όποια ημέρα και αν δώσετε την εντολή. Για εντολές από τις 2 έως τις 5 Απριλίου, το μόνο που αλλάζει είναι ότι η ημερομηνία αξίας θα είναι η Τρίτη 6 Απριλίου.
Κάτι που δεν πρέπει να σας πολυενδιαφέρει, μιας και τα χρήματα θα φανούν άμεσα στο λογαριασμό του παραλήπτη και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Το ίδιο θα ισχύει και με τη χρήση της υπηρεσίας Instant Payments ή Iris Online Payments, που προσφέρει άμεση μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, καθώς λειτουργεί και τις αργίες.
Κι εδώ όμως η ημερομηνίας αξίας θα είναι η 6η Απριλίου, για εντολές που θα δοθούν από τις 2 έως τις 5 Απριλίου.
Ωστόσο, για κανονικά εμβάσματα προς άλλες τράπεζες αν δοθεί η εντολή από 1 Απριλίου έως 5 Απριλίου, η πίστωση στο λογαριασμό του παραλήπτη θα γίνει στην καλύτερη περίπτωση στις 6 Απριλίου, με δεδομένο το διήμερο valeur που συνήθως εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Μισθοδοσίες και πληρωμές
Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης είτε η Πέμπτη 1η Απριλίου για να εκτελεστεί άμεσα ή Τρίτη 6 Απριλίου, εφόσον η εντολή δοθεί από τις 2 ως τις 5 Απριλίου.
Τέλος, εάν η ημερομηνία εξόφλησης ενός λογαριασμού είναι η Παρασκευή 2 Απριλίου, για να είστε καλυμμένοι καλό θα ήταν να δώσετε την εντολή έως και την Πέμπτη 1/4.
Σε διαφορετική περίπτωση η συναλλαγή θα εκτελεστεί την Τρίτη 6 Απριλίου.
  Πηγή  tovima.gr