εστίαση Πακέτο στήριξης
Οικονομία

Εστίαση : Πακέτο στήριξης 330 εκατ. ευρώ σε 34.000 επιχειρήσεις

Στις 10.000 ευρώ ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος όρος του ποσού που προβλέπεται να λάβουν οι περίπου 34.000 επιχειρήσεις εστίασης που επλήγησαν από την πανδημία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, μετά τη σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πακέτο στήριξης ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο ΜEGA, ο υπουργός δεν θέλησε να δεσμευτεί για το πότε θα ανοίξει ο κλάδος, σημειώνοντας ότι αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική πορεία της χώρας το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη μεγάλη κλαδική δράση μέσω ΕΣΠΑ που έγινε ποτέ. Οι επιχειρήσεις της εστίασης, που είχαν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020, θα λάβουν το 7% του τζίρου του 2019 προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες για το άνοιγμα των καταστημάτων τους» σημείωσε, εξηγώντας ότι τα χρήματα δεν θα πρέπει να επιστραφούν, αν οι επιχειρηματίες παρουσιάσουν τα αντίστοιχα τιμολόγια αγορών μέχρι το τέλος του έτους.

«Καλύπτουμε για όσους είχαν πάνω από 30% πτώση τζίρου, το 7% του ετήσιου τζίρου του 2019, προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες και θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 τα τιμολόγια αγοράς προϊόντων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι -όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς- «πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων της εστίασης να ανοίξουν».

Ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης αν τα ποσά της ενίσχυσης που θα λάβουν θα πρέπει να επιστραφούν, τόνισε ότι είναι μη επιστρεπτέα, καθώς πρόκειται για επιδότηση. «Η μόνη περίπτωση να τα επιστρέψουν χρήματα είναι να παρουσιάσουν μικρότερα τιμολόγια από τα ποσά που έλαβαν» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι η χρηματοδότηση του μέτρου θα γίνει από τους πόρους του ΕΣΠΑ.