ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου Καρύδη Ελένη
Ρόδος

ΕΥΘΥΤΑ “Εγκληματικές Παραβάσεις του Κ.Ο.Κ”

Αναρωτηθήκαμε όλοι εμείς πόσοι οδηγοί παραβάτες του Κ.Ο.Κ με εγκληματική συμπεριφορά κυκλοφορούν μαζί με μας στους δρόμους της χώρας μας;

Αναρωτηθήκαμε όλοι εμείς πόσοι οδηγοί με την επιθετική εγκληματική τους συμπεριφορά  βασανίζουν χρόνια οικογένειες;

Φροντίσανε όλοι αυτοί  να μάθουν τις τραγικές συνέπειες που βιώνουν χρόνια οι οικογένειες των θυμάτων εξ αιτίας της εγκληματικής τους συμπεριφοράς;

Αναρωτηθήκαμε όλοι εμείς γιατί να συμβαίνουν αυτοί οι θάνατοι στο δρόμο;

 Είναι προφανές πως ο θάνατος από τροχαίο δεν είναι ατύχημα όπως αναφέρεται.

Το να σε χτυπάνε θανάσιμα ενώ κινείσαι κανονικά στο δρόμο σου, ενώ περπατάς, ενώ ποδηλατείς  δεν οφείλεται ούτε στην τύχη ούτε σε ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Αυτή είναι η πανομοιότυπα επαναλαμβανόμενη ιστορία στους ελληνικούς δρόμους με μόνη παραλλαγή τα διαφορετικά χιλιάδες ονόματα  των θυμάτων.  Το κράτος «μας» ορίζει όλα αυτά τα εγκλήματα ως «ατυχήματα» προερχόμενα από αμέλεια. Και επιφυλάσσει στους δράστες μια ολιγόμηνη ποινή με αναστολή όποτε κατορθώσει να τελεσιδικήσει η υπόθεση και ούτε καν αφαίρεση της άδειας οδήγησης (το ίδιο φυσικά θα γινόταν αν η υπόθεση εκδικαζόταν  στο αυτόφωρο).

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ισχύει για όλους και πρωτίστως για εκείνους οι οποίοι  ψηφίζουν και για όλους που είναι εντεταλμένοι από την πολιτεία για την τήρησή τους και  για τον έλεγχο του Κ.Ο.Κ.

Γιατί τους το επιτρέπουμε; Γιατί αδιαφορούμε;

Μήπως  ξεχνούμε ότι ο δρόμος δεν είναι η χώρα των αγρίων, όπου εκείνοι που νοιώθουν δυνατοί   μπορούν να οδηγούν χωρίς σύνεση και  να υπαγορεύουν το δικό τους νόμο;

Η αντικοινωνική συμπεριφορά, η επίδειξη δύναμης και οι παραβατικές συμπεριφορές πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.

 Όλοι αυτοί που σήμερα δηλώνουν «συντετριμμένοι»  το μόνο που έχουν να κάνουν σαν ελάχιστη ένδειξη ειλικρινούς μεταμέλειας είναι να καταθέσουν μια νομοθετική πρόταση που θα μετατρέπει την εγκατάλειψη θύματος όπως και όλες τις παραβατικές-εγκληματικές  συμπεριφορές που οδηγούν σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό στο οδικό δίκτυο σε κακούργημα. Να αποδείξουν έμπρακτα ότι νοιάζονται για την μείωση των νεκρών και των τραυματισμών οδικής κυκλοφορίας στη χώρα μας.  Μπορούμε όμως, όλοι εμείς  να συμβάλουμε στη μείωση και ελαχιστοποίηση της επιθετικής οδήγησης. Τα θύματα θα μειωθούν με την κατανόηση από όσο το δυνατό περισσότερους χρήστες του δρόμου των βασικών αρχών της αντιμετώπισης της επιθετικής οδήγησης, αλλάζοντας οδηγική συμπεριφορά.

Φίλοι/ες οδηγοί:  

Να θυμάστε πάντα ότι πάνω από όλα είναι η ασφάλεια μας- είναι δικαίωμά μας.

Να σκέφτεστε τις συνέπειες που μπορεί να έχει η επιθετική-επικίνδυνη οδήγηση.

Ο δρόμος ανήκει σε όλους.

Ένας άνθρωπος ή ένας λαός γενικότερα δείχνει την παιδεία του και από τον τρόπο που οδηγεί. Η ευγένεια είναι πολιτισμός και θα πρέπει να γίνει στάση ζωής.

Όταν οδηγούμε ο δρόμος και το όχημά μας είναι δεδομένα και δεν μπορούν να αλλάξουν. Η συμπεριφορά μας όμως μπορεί να αλλάξει. Εμείς θα κάνουμε τη διαφορά, αλλάζοντας  τη οδηγική συμπεριφορά μας. Είναι δική μας ευθύνη να το συνειδητοποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας.

Ο Κ.Ο.Κ είναι Κώδικας ζωής.

Είναι γνωστό ότι η άγνοια, η ημιμάθεια, και η αδιαφορία στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, μπορούν να αποβούν καταστροφικές.

Ας κοιταχτούμε μεταξύ μας και ας «αναρωτηθούμε».

«Εμείς άραγε πόσο ενήμεροι είμαστε, θέλουμε να αλλάξουμε την οδηγική μας συμπεριφορά;

Ο σεβασμός των κανόνων του Κ.Ο.Κ  και η τήρησή τους θα πρέπει να πηγάζει από ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης που προέρχεται από τη διαπίστωση ότι κάθε παράβασή τους σημαίνει κίνδυνο ζωής.

Χιλιάδες νέοι έχασαν τη ζωή τους για πάντα. Οι  οικογένειες τους έχασαν τα παιδιά  τους για πάντα.

Αρκετά με την «Αμέλεια». Δεν είμαστε Αφελείς.

Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!