Οικονομία

Οδηγίες για τη λειτουργία των λογιστικών γραφείων εν μέσω του νέου απαγορευτικού

Τα λογιστικά γραφεία καλούνται πλέον να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και να εφαρμόζουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλλει η κατάσταση. Οι λογιστές αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν.

Δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμόσουμε το “μένουμε σπίτι” γιατί όλες προθεσμίες τρέχουν κανονικά, τίποτα δεν έχει πάρει παράταση και τα πρόστιμα καλά κρατούν.

Καλούμε λοιπόν πρώτα όλους τους συναδέλφους να εφαρμόσουν τις προτεινόμενες οδηγίες που ακολουθούν και όλους τους πελάτες να σεβαστούν την εφαρμογή τους και να μην δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στον λογιστή τους.

1. Να μην αμελείτε την χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας.

2. Να αποφεύγετε κάθε φυσική επαφή με τους πελάτες σας.

3. Να αξιοποιείτε εναλλακτικές λύσεις εξ’ αποστάσεως επικοινωνίας, συνεργασίας και εξυπηρέτησης, όσο και όπου είναι εφικτό.

4. Να εφαρμόσετε την τηλεργασία στο προσωπικό σας, ως ορίζει ο νόμος ΦΕΚ843/Β/3-3-2021 και σε περίπτωση ατόμων υψηλού κινδύνου να λάβετε όλα τα μέτρα που ορίζει το πρωτόκολλο (άδεια, τηλεργασία κ.τ.λ.)

5. Να υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά και να γίνεται συχνή απολύμανση χεριών και των χώρων εργασίας και να τηρούνται οι νόμιμες αποστάσεις (1,5 μέτρο).

6. Όλα τα παραστατικά που παραλαμβάνετε, αλλά και κάθε είδους έγγραφο που σας προσκομίζουν, να παραμένουν σε ειδικό χώρο για τρεις μέρες και μετά να τα επεξεργάζεστε.

7. Σε περίπτωση που κάποιος από το εργασιακό περιβάλλον διαπιστώσει κάποια συμπτώματα αδιαθεσίας, όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, αιφνίδια εκδήλωση ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας, ή επιπρόσθετα λιγότερο ειδικά συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, καταβολή, έμετο και διάρροια (πηγή ΕΟΔΥ), να φροντίσει άμεσα να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του και να μεριμνήσει άμεσα να κάνει το τεστ COVID-19. Εάν το αποτέλεσμα που θα προκύψει είναι θετικό, τότε άμεσα θα πρέπει να ενημερώσει τους συνεργάτες του και να ακολουθήσει το πρωτόκολλο που προβλέπεται.

Στους σεβαστούς πελάτες των λογιστικών γραφείων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ακόμα και εν μέσω πανδημίας, ο κλάδος μας δεν μπορεί να ξεφύγει από το δυσανάλογα βαρύ φορτίο που διαχειρίζεται, γιατί ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί απρόσκοπτα πάνω και στις δικές μας πλάτες.

Δεχόμαστε πλέον, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, έναν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με κάθε νέα απόφαση και μέτρο που ανακοινώνεται. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία και το άγχος όλων. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως, ακόμα και αν δεν το αναγνωρίζει το κράτος, είμαστε κι εμείς μέσα σε αυτούς που πλήττονται.

Η κατάσταση απαιτεί υπομονή, κατανόηση και σεβασμό από και προς κάθε πλευρά. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από τη δουλειά μας, και για να την κάνουμε όπως πρέπει, χρειαζόμαστε χρόνο να κατανοήσουμε πλήρως και ορθά τη νέα νομολογία. Σεβαστείτε τους συνανθρώπους σας και μην κυκλοφορείτε άσκοπα. Σεβαστείτε το λογιστή ή τη λογίστρια σας και μην τους καλείτε με ένα σωρό ερωτήσεις καθημερινά. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους και θα ενημερωθείτε όταν είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε σωστά.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου:

Σπυρόπουλος Σπύρος, Πρόεδρος
Περάκης Γεώργιος – Τσαμπίκος, Γενικός Γραμματέας
Τουρούμογλου Σάκης, Αντιπρόεδρος Α’
Αναστασά Τσαμπίκα, Αντιπρόεδρος Β’
Κασέρης Νεκτάριος, Ταμίας
Ελευθεριάδη Χρυσάνθη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων