επιβολής οριζόντιου lockdown σε όλη τη χώρα
Ελλάδα

Προς lockdown τύπου Μαρτίου 2020: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι – Τα δύο βασικά σενάρια στο τραπέζι

Εισήγηση που, όπως όλα δείχνουν, στρέφεται στην σκληρή λύση της επιβολής οριζόντιου lockdown σε όλη τη χώρα, όπως είχε γίνει ακριβώς δώδεκα μήνες πριν, το Μάρτιο του 2020.

Στις 11:00 τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα κληθούν να θέσουν επί τάπητος τα νέα, επιδεινωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού, να αξιολογήσουν όλες τις πιθανές διεξόδους που έχουν απομείνει για την αναχαίτιση του τρίτου σφοδρού κύματος που χτυπά κυρίως την Αττική και να καταλήξουν στην τελική τους εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Μια εισήγηση που, όπως όλα δείχνουν, στρέφεται στην σκληρή λύση της επιβολής οριζόντιου lockdown σε όλη τη χώρα, όπως είχε γίνει ακριβώς δώδεκα μήνες πριν, το Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο σενάρια στο τραπέζι.

Το πρώτο είναι το να μπει όλη η χώρα σε βαθύ κόκκινο μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, ως ριζική λύση για να μειωθεί το ιικό φορτίο, που αυξάνεται επικίνδυνα σε πολλές περιφέρειες και να περιοριστούν οι διάσπαρτες εστίες υπερμετάδοσης. Η λύση του “ακορντεόν” δεν έχει αποδώσει και έχει κουράσει την κοινωνία, οπότε μια καθολική παρέμβαση για το επόμενο δεκαήμερο φαίνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να είναι η επικρατέστερη. Αυτό σημαίνει πως μέχρι τις 15 Μαρτίου θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Το δεύτερο σενάριο θέλει ηπιότερες λύσεις, στη λογική πως ούτε το lockdown στην Αττική έχει φέρει επί ένα μήνα τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως, το Λεκανοπέδιο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, συγκεντρώνοντας τα μισά από τα ημερήσια νέα κρούσματα, την ώρα που τα νοσοκομεία από την προηγούμενη Παρασκευή βρίσκονται στο κόκκινο και λειτουργούν με εφεδρείες. Το πρόβλημα είναι όμως πως στη “φαρέτρα” δεν έχουν μείνει περαιτέρω μέτρα και οι λεγόμενες “έξυπνες” λύσεις για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς -επί του παρόντος- αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.

Το δύσκολο σταυρόλεξο

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλείται να αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους πριν την τελική της εισήγηση για να ληφθούν οι τελικές πολιτικές αποφάσεις.

Από τη μια πλευρά, η μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων και η κατάχρηση των sms εξόδου, ειδικά των επιλογών 4 και 6. Με καλό καιρό, πάρκα και παραλίες γεμίζουν ασφυκτικά με κόσμο, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους ειδικούς για την αυξημένη κινητικότητα.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των μεταλλάξεων του ιού, που χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταδοτικότητα, με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος να θεωρείται το πιο επικίνδυνο.

Όλα αυτά τη στιγμή που κλίνες και ΜΕΘ Covid γεμίζουν την επόμενη στιγμή που αδειάζουν.

LOCKDOWN

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται στην μετακίνηση

Οι ειδικοί μελετούν αλλαγές στη χρήση του κωδικού 4 για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία. Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και η μόνη λύση είναι να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι.

Για τον κωδικό 6, θεωρείται πως έχει κλειδώσει η χρήση του μόνο για όσους μετακινούνται με τα πόδια για άθληση (υπενθυμίζεται πως ο κωδικός ισχύει και για έξοδο με κατοικίδιο) και εντός του δήμου διαμονής.

Επιπλέον, εξετάζεται η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις έξι το απόγευμα στην Αττική. Η απαγόρευση θα ισχύει από τις εννέα το βράδυ όπως τις καθημερινές, προς αποφυγή των εικόνων συνωστισμού ειδικά στα σούπερ μάρκετ.

Ανακοινώσεις για τα νοσοκομεία

Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των νοσοκομείων. Σαράντα νέες κλίνες ΜΕΘ προστίθενται και ολόκληρες κλινικές νοσοκομείων μετατρέπονται σε Covid κλινικές.

Δεδομένη είναι η μετατροπή του ΝΙΜΙΤΣ σε non Covid νοσοκομείο και η αύξηση της συνδρομής του Ερρίκος Ντυνάν στο δημόσιο σύστημα, επίσης για non Covid περιστατικά.

Το Σισμανόγλειο και το Τζάνειο θα δέχονται μόνο Covid περιστατικά.

Πηγή Thetoc.gr