Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τα επιστημονικά δεδομένα για τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2
Ρόδος Τοπικά Χωρίς κατηγορία

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τα επιστημονικά δεδομένα για τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2

Το 2ο ΠΕΚΕΣ Νοτίου Αιγαίου, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Διάδοσης Φυσικών Επιστημών και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίοδος» διοργανώνουν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18.00 διαδικτυακή ημερίδα με θέμα τα επιστημονικά δεδομένα για τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2, τη βοήθεια στην ανθρωπότητα από τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση του COVID-19 και τον σχολιασμό αντιεπιστημονικών αντιλήψεων περί του εμβολιασμού.

Προκειμένου να υπάρχει κατά το δυνατόν αμεσότερη συνάφεια της ημερίδας με πραγματικά ερωτήματα πολιτών, αυτά συγκεντρώθηκαν μέσω ηλεκτρονικής φόρμας google ως την 20ή Φεβρουαρίου 2021. Τα θέματα που έθεσαν όσοι συμπλήρωσαν τη φόρμα, αφορούν ζητήματα σχετικά με τα πρωτόκολλα αδειοδότησης και προμήθειας εμβολίων, τη σύσταση και δράση των εμβολίων κατά του SARS-CoV-2, τις πιθανές τους παρενέργειες, τον εμβολιασμό ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και άλλα εξειδικευμένα ερωτήματα.

Στις ερωτήσεις και απορίες του κοινού θα απαντήσουν οι παρακάτω εξαίρετοι και διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες:
Δρ.Θεοδώρα Χατζηιωάννου: Αν. Καθηγήτρια Ιολογίας του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του έργου: Principlesof Virology
• Άννα Ζαγοριανού: Ιατρός – Human Nature Youtube Channel
• Γιώργος Καργιολάκης: Βιολόγος, M.Sc. Μοριακή Ιατρική σε Κλινικές Μελέτες και Ασφάλεια Ασθενών
• Δρ. Ελένη Κατζάκη: Βιολόγος, PhD Γενετική και Ογκολογία και M.Sc. Βιοπληροφορική, εκπαιδευτικός ΔΕ
Την ημερίδα θα μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί στο YouTube μέσω του συνδέσμου:
https://tinyurl.com/35fmwmfl.

Η Οργανωτική Επιτροπή
• Δρ. Κατζάκη Ελένη
 – Βιολόγος, 1° Γυμνάσιο Ρόδου
• Κουφού Αντώνης – Χημικός, Γυμνάσιο Κρεμαστής
• Μακρή Ελεονώρα – Βιολόγος, ΓΕΛ Σορωνής
• Ματζαβίνου Θεοχαρώ  – Φυσικός, ΓΕΛ Αρχαγγέλου
• Δρ. Ορφανός Στέλιος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου φυσικών Δωδεκανήσου
• Τενέντε Αγγελική – Βιολόγος, 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου.

Πληροφορίες για τους ομιλητές:
H Δρ. Θεοδώρα Χατζηιωάννου 
σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Bristol (UK) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Βιοτεχνολογία στο Imperial College στο Λονδίνο και το διδακτορικό της στη Μοριακή Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Lyon στη Γαλλία. Σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης όπου μελετάει τον ιό ΗΙV-1 και διδάσκει ιολογία. Η έρευνα της έχει δημοσιευτεί σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά και συμμετείχε ως συγγραφέας στην τελευταία έκδοση του πασίγνωστου συγγράμματος ιολογίας Principles Of Virology. Τον τελευταίο χρόνο η έρευνά της έχει στραφεί στον Sars-CoV-2 και τις αντιδράσεις του ιού με το ανοσοποιητικό σύστημα, θέματα τα οποία θα καλύψει στην ημερίδα στις 27 Φεβρουαρίου.

Η Δρ. Ελένη Κατζάκη είναι Μοριακή Βιολόγος. Το μεταπτυχιακό της είναι στη Βιοπληροφορική (πανεπιστήμιο Σιένα με υποτροφία Regione Toscana) και η διδακτορική της διατριβή στην Ογκολογία και Γενετική (“Clinical Impact of Contemporary Molecular Cytogenetics” με το σήμα ευρωπαϊκής εγγύησης “Doctor Europaeus”). Πέρα από την εργαστηριακή της δραστηριότητα (εργαστήριο μοριακής κυτταρογενετικής του Wellcome Trust Sanger Institute στο Hinxton (UK), διοικούμενο από το δρ. Nigel Carter, για την εκμάθηση νέων πρωτοκόλλων της τεχνικής του Συγκριτικού Γενομικού Υβριδισμού (CGH-Array) και της χρήσης της βάσης δεδομένων DΕCIPHER) και τις δημοσιεύσεις της σε διεθνή περιοδικά έχει διδακτική εμπειρία σαν βοηθός καθηγήτριας στα Εργαστήρια Ιατρικής σχολής και στην τεχνολογία “Microarray” στο Μάστερ Βιοπληροφορικής του πανεπιστημίου της Σιένα. Το 2010 επέστρεψε στη Ρόδο και εργάστηκε στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου ενώ σήμερα διδάσκει Βιολογία σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί μας.

Ο Γιώργος Καργιολάκης είναι βιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μοριακή Ιατρική και Ιολογία. Εργάζεται στο χώρο της Υγείας εδώ και 13 χρόνια, με πολυετή εμπειρία στη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Τα τελευταία 4 χρόνια είναι υπεύθυνος ασφαλείας ασθενών και ιατρικής πληροφόρησης σε φαρμακευτική εταιρεία.
Στις 27 Φεβρουαρίου θα μας ενημερώσει για θέματα που αφορούν την παραγωγή, έγκριση και χορήγηση των εμβολίων καθώς και τις πιθανές ή καταγεγραμμένες παρενέργειές τους.

Η Άννα Ζαγοριανού είναι γιατρός και στις 27 Φεβρουαρίου θα απαντήσει αρκετές από τις ερωτήσεις του κοινού που αφορούν ιατρικά θέματα.  Τελείωσε την ιατρική το 2019  στο Βουκουρέστι και ξεκινάει την ειδικότητα παθολογίας στο νοσοκομείο Ρόδου. Έχει δημιουργήσει το πολύ δημοφιλές κανάλι Human Nature στο YouTube που παρουσιάζει με απλό, κατανοητό τρόπο και όμορφα animation θέματα επιστήμης συμβάλλοντας στην ορθή ενημέρωση του κοινού.
Απολαύστε το βίντεο για τα mRNA εμβόλια από το κανάλι Human Nature της Άννας!